Toată lumea își dorește să trăiască mult și bine, dar rețeta longevității pare adesea greu de descifrat. Un medic israelian, cu o experiență vastă în domeniul longevității și al sănătății, susține că a descoperit un element-cheie pentru o îmbătrânire sănătoasă. Și nu este vorba despre diete miraculoase sau suplimente costisitoare.
Dr. Shai Efrati, specialist în medicină și neuroștiințe, a studiat timp de peste două decenii modul în care organismul uman reacționează la îmbătrânire. Ceea ce este inedit în abordarea sa este faptul că s-a folosit chiar pe sine ca subiect principal de cercetare, monitorizând constant atât condiția fizică, cât și funcțiile cognitive, cu ajutorul testelor RMN.
Tratamentul care încetinește îmbătrânirea
Rezultatele studiilor sale sunt remarcabile, starea sa actuală de sănătate este superioară celei pe care o avea la 30 de ani.
Dr. Efrati este fondatorul unei clinici de oxigenoterapie hiperbară din Florida și profesor la Universitatea din Tel Aviv. Tratamentul pe care îl promovează se bazează pe respirația de oxigen pur într-o cameră presurizată. Această metodă, spune el, poate inversa anumiți biomarkeri ai îmbătrânirii.
Deși terapia a oferit rezultate încurajatoare în cazul său, ea nu este încă aprobată de autoritățile medicale din Statele Unite pentru a fi folosită în scopuri legate de longevitate. Cu toate acestea, interesul global pentru această metodă este în continuă creștere.
Cel mai important sfat pentru o viață lungă
Dincolo de terapiile avansate, medicul israelian are un sfat esențial, valabil pentru toți cei care își doresc să îmbătrânească frumos, să nu se oprească din muncă.
Potrivit acestuia, menținerea unei activități constante, în special în plan mental este esențială pentru o stare bună de sănătate pe termen lung. Nu este vorba însă despre muncă fizică epuizantă, ci despre activități profesionale care solicită mintea și mențin creierul activ.
De exemplu, o persoană care lucrează în imobiliare sau în alte domenii intelectuale poate beneficia de acest principiu. În schimb, activitățile care implică efort fizic intens, cum ar fi lucrul în construcții, nu oferă același efect benefic în contextul îmbătrânirii sănătoase.