Prima pagină » Titlurile zilei » Metoda găsită de angajatorii din Iași pentru a rezolva criza forței de muncă. Angajații pe care i-au pregătit nu au mai plecat din firmă
Metoda găsită de angajatorii din Iași pentru a rezolva criza forței de muncă. Angajații pe care i-au pregătit nu au mai plecat din firmă

Metoda găsită de angajatorii din Iași pentru a rezolva criza forței de muncă. Angajații pe care i-au pregătit nu au mai plecat din firmă

14 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Firmele mici și mijlocii din Iași au primit un ajutor important de la stat începând cu anul 2019. Acestea pot supraviețui cu ajutorul sumelor oferite prin intermediul legii uceniciei. Astfel, patronii care angajează persoane pe care le și pregătesc în domeniu primesc o subvenție de la stat. Anul trecut, aproape 2.000 de firme s-au înscris în program. „Interesul a fost mare, mai ales că programul abia a fost lansat”, susțin specialiștii din domeniu. În plină criză a forței de muncă, acesta reprezintă o bulă de aer pentru patroni

Antreprenorii din Iași au găsit o metodă eficientă pentru atragerea angajaților. Aceștia au profitat de banii care pot fi obținuți prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași și au reușit să creeze mii de locuri de muncă. Astfel, antreprenorii au găsit oameni noi pe care i-au instruit, iar în schimb au primit subvenții deloc de neglijat. Prin intermediul legii uceniciei au avut de câștigat atât angajatorii, cât și angajații care s-au specializat în timp ce au fost plătiți. Specialiștii din domeniu susțin că antreprenorii au fost cei care s-au interesat de avantajele acestui program.

„Noi am promovat pe toate căile acest program și imediat au început să apară persoane interesate. Pentru primul an de la lansare a mers foarte bine, iar măsura a ajutat foarte mulți angajatori”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Subvenții de peste 5 milioane de lei

La nivelul județului Iași sunt înscriși 1.800 de angajatori și 2.400 de persoane angajate. În medie, fiecare angajator are unul sau doi ucenici pe care îi pregătește timp de 12 sau 18 luni (în cazul persoanelor cu dizabilități), perioadă în care încasează lunar 2.250 de lei pentru fiecare angajat. Din cei 2.400 de ieșeni angajați, 1.360 au peste 45 de ani, iar 925 sunt tineri. Majoritatea acestora provin din mediul rural.

„Firmele din toate domeniile au fost eligibile în acest program și au încasat subvențiile. Firme de pază, unde mulți angajați au peste 45 de ani, confecții, domeniul medical, construcții, servicii de contabilitate, hoteluri, restaurante, baruri, proiectare și arhitectură, orice domeniu poate fi finanțat”, a mai spus Ciprian Necula.

Soluția pentru deficitul de personal

Sunt firme care au angajat și câteva zeci de ucenici. Astfel, VFU Electroputere Pașcani a angajat, prin intermediul programului, 28 de ucenici. O altă firmă de confecții din Iași care a soluționat problema deficitului de personal a fost ArteProd, o firmă de confecții. Anul trecut au fost angajate 6 noi confecționere.

„Sunt tinere, mare parte din ele, cele care lucrează în firma noastră. Perioada de ucenicie va expira în luna martie. Nu găseam confecționere în oraș și la diverse târguri de joburi le-am prezentat ofertele noastre tinerelor din mediul rural care au acceptat să se angajeze la noi. Datorită subvenției încasate de la stat le-am oferit un salariu mai mare decât media”, susține Mihaela Popa, reprezentanta firmei de confecții.

Programul continuă și anul acesta

Aceasta susține că și-au asumat un risc și au avut nevoie de formatori pentru ca noile angajate să învețe, însă au preferat să facă asta pentru a avea angajați.

„Noi riscăm să pierdem toate comenzile și să ne facem o reputație proastă. Am preferat să profităm de banii oferiți de stat, să investim în angajați și să ne fidelizăm clienții, dar și angajații”, mai spune Mihaela Popa.

Specialiștii din domeniu susțin că programul va continua și anul acesta, iar numărul firmelor înscrise ar putea crește semnificativ. De asemenea, anul trecut s-au angajat 10.153 de persoane cu sprijinul AJOFM Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *