Metoda de furt de la bancomat „ATM-ul ți-a înghițit cardul” este noua tehnică prin care infractorii reușesc să facă tot mai multe victime. În majoritatea cazurilor, aceștia pun ochii doar pe persoane în vârstă, ceea ce le ușurează munca. Astfel, infractorii le distrăgeau atenția victimelor și le sustrăgeau sume mari de bani.
Hoții au dezvoltat o tehnică sofisticată pentru a jefui utilizatorii de bancomate, cunoscută sub numele de „ATM-ul ți-a înghițit cardul”. Ce este de-a dreptul îngrijorător este că hoții au dezvoltat sisteme pentru a putea fura banii pe carduri chiar în sistem „contactless”.
Metoda de furt de la bancomat „ATM-ul ți-a înghițit cardul”
Această metodă de înșelăciune este atât de bine pusă la punct încât victimele cad ușor în capcana lor, iar furturile la bancomate devin din ce în ce mai comune. Un recent caz ilustrează modul în care infractorii reușesc să manipuleze și să fure bani chiar sub ochii victimelor neștiutoare.
În Colmenar Viejo și Torrelodones, un grup format din două femei și un bărbat, toți de naționalitate română, a devenit coșmarul bătrânilor locali. Aceștia călătoreau din Cañada Real, locul lor de reședință, pentru a pune în aplicare un plan perfect coordonat: să își aleagă victimele (persoane în vârstă, singure, care retrăgeau bani de la bancomat), să le abordeze cu diverse scuze și să fure cât mai mulți bani.
Acești infractori s-au specializat în utilizarea unei tehnici de distragere a atenției. Ei susțineau că ATM-ul le-a înghițit cardul și acopereau ecranul sau distribuitorul de bani cu un pliant publicitar. În timp ce victima era confuză, unul dintre infractori introducea suma de retras și colecta banii.
Hoții sunt din ce în ce mai ingenioși
Acești hoți au comis cel puțin 21 de furturi dovedite, deși autoritățile bancare cred că numărul real al incidentelor se apropie de o sută. Primele plângeri au apărut în octombrie 2022, când un bărbat de 84 de ani a raportat că i-au fost furați 900 de euro în timp ce se pregătea să retragă bani.
De asemenea, autoritățile au avertizat anul trecut despre o altă metodă de înșelăciune cunoscută sub numele de „înșelătorie fără contact” (contactless n.red). În acest caz, hoții fac inutilizabile sloturile fizice pentru carduri, forțând clienții să folosească cititoarele „fără contact”. Apoi, oferindu-și „ajutorul”, unul dintre infractori distrage atenția victimei, în timp ce altul retrage sume mari de bani de pe cardurile victimelor, potrivit Știripesurse.
Autoritățile recomandă prudență maximă față de persoanele necunoscute care își oferă ajutorul la bancomate, pentru a evita astfel de jafuri.