Prima pagină » Actualitate » Meteorologii au emis cod roșu de vreme rea! Dunărea va inunda această zonă din România
Meteorologii au emis cod roșu de vreme rea! Dunărea va inunda această zonă din România

Meteorologii au emis cod roșu de vreme rea! Dunărea va inunda această zonă din România

26 sept. 2024, 12:20, 3 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Meteorologii au emis cod roșu de vreme rea! România va fi afectată de două fenomene meteorologice extreme care se vor suprapune în acest weekend. Furtuna Ashley va traversa țara de la vest la est, atingând punctul maxim de intensitate duminică seara, în special în București și în județele din sud.

Tot în perioada 30 septembrie – 1 octombrie este așteptată o viitură pe Dunăre, cu un debit mai mare decât cel estimat inițial.

Cod roșu de vreme rea în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că următoarele zile vor aduce precipitații semnificative, fiind emise avertizări meteo, inclusiv Cod Roșu. De asemenea, se va înregistra o scădere considerabilă a temperaturilor, de aproximativ 10-15 grade față de valorile recente.

„Duminică vom observa o răcire semnificativă în toată țara, cu temperaturi maxime cuprinse între 15 și 22 de grade, adică o scădere de 10-15 grade. Această răcire va fi însoțită de fenomene de instabilitate atmosferică, ploi și vijelii, în special în vest, nord-vest și parțial în centru”, a precizat Elena Mateescu.

Ea a adăugat că duminică seara și în cursul nopții de duminică spre luni, cantitățile de precipitații vor fi semnificative, în special în Oltenia și Muntenia, unde se pot acumula 80-100 l/mp, ceea ce poate duce la creșteri importante ale debitelor râurilor din aceste zone.

Viitura ar urma să ajungă în România pe 1 octombrie

Apele Române avertizează că, dacă debitul Dunării va depăși 15.000 mc/s, digul de la Borcea ar putea ceda, inundând Autostrada Soarelui. Probleme similare sunt posibile în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj. Viitura ar urma să ajungă în România pe 1 octombrie, cu un debit de 8.000 mc/s, dublu față de valorile normale pentru această perioadă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că viitura estimată pe Dunăre este mai mare decât se anticipase inițial, ceea ce a declanșat o stare de alertă la nivel guvernamental. El a precizat că ciclonul Ashley va aduce furtuni severe, cu precipitații ce pot depăși 100 l/mp, și că autoritățile monitorizează evoluția fluviului și a afluenților săi.

„Nu vorbim încă despre evacuări, însă vineri, după evaluarea modelelor meteorologice și hidrologice, voi convoca un comitet pentru situații de urgență. Estimăm că problemele vor începe de vineri după-amiază și vor fi gestionabile până duminică seara,” a declarat Mircea Fechet.

Raed Arafat, despre pericolele inundațiilor anunțate

Într-o ordine de idei asemănătoare, reiterăm cum se pare că viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre țara noastră. Raed Arafat a declarat recent că instituțiile ar trebui să fie pregătite pentru a gestiona astfel de situații. De asemenea, șeful DSU nu dorește ca evenimentele petrecute la Galați și Vaslui să se repete.

n cadrul videoconferinței la care au participat prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a subliniat că este necesar să fie luate măsuri.

„Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a precizat Raed Arafat.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că meteorologii au emis cod roșu de vreme rea în România.

Comentarii
  • ,,Serviciile de informații poloneze susțin că recentele inundații din țara lor au fost „induse în mod deliberat” și că un plan conceput anterior pentru a „ajuta” polonezii sub forma unui împrumut este conceput pentru a permite băncilor germane să cumpere țara mai târziu, dacă împrumutul nu este rambursat. Acest lucru face parte dintr-un plan german în curs de a absorbi Polonia, spun ei.
    În Brazilia, guvernul a ridicat interdicția asupra lui X după ce incendii mari au izbucnit în toată țara, care amenințau capitala Braziliei și capitala națiunii, Rio de Janeiro. În timp ce scuza oficială pentru incendii este „schimbările climatice”, autoritățile braziliene spun că majoritatea incendiilor au fost aprinse ilegal.
    https://www.lemonde.fr/en/climate/article/2024/09/17/firefighters-battling-flames-around-brazil-s-capital_6726295_96.html
    La scurt timp după ce Brazilia a ridicat interdicția pentru X, incendiile s-au calmat. În cele din urmă, săptămâna aceasta surse ruse FSB ne-au informat că un mare KM DUMB a fost eliminat în Argentina săptămâna trecută. Acest lucru a fost dovedit de un cutremur cu magnitudinea 6 în provincia San Luis. Epicentrul a fost la 158 km nord-vest de orașul San Luis. Epicentrul a fost la 158 km nord-vest de orașul San Luis, la o adâncime de 129 km. Iată o imagine Google Earth a epicentrului care arată o intrare DUMB.’’

  • Super tare. Exista si furtuna Gil Dobrica sau Maria Tanase ??????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024