Prima pagină » Actualitate » Meteorologii au emis Cod galben de ploi torențiale! Zonele vizate de avertizare
Meteorologii au emis Cod galben de ploi torențiale! Zonele vizate de avertizare

Meteorologii au emis Cod galben de ploi torențiale! Zonele vizate de avertizare

17 sept. 2024, 16:00, 1 ,
în Actualitate

Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de ploi pentru marți după-amiază, 17 septembrie, în județul Galați. Conform ANM, întreaga regiune este vizată de avertizare, cu prognoze de averse locale ce vor aduce acumulări de 15-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Avertizarea este valabilă până la ora 17:00.

Cod galben de ploi în Galați

Un lider PNL susține că premierul a fost informat despre riscul de inundații din Galați cu 24 de ore înainte de producerea acestora. Vicepreședintele PNL, deputatul Adrian Cozma, a declarat marți, la Parlament, că premierul Marcel Ciolacu a fost avertizat în legătură cu riscul de calamități și că a mințit pe această temă, conform Agerpres.

„Cu 24 de ore înainte de producerea calamităților în județul Galați, premierul a fost informat despre riscul de inundații. Nu înțeleg de ce a mințit când a spus că nu a fost informat. Instituțiile statului responsabile cu siguranța națională l-au avertizat. Știm cu toții care sunt aceste instituții; premierul nu se bazează doar pe informațiile ANM, care ne avertizează la televizor. Există un departament care se ocupă de siguranța noastră și care îl informează pe premier în caz de risc major. Știu că a fost informat, dar nu înțeleg de ce nu a luat măsuri și a insinuat că Ministerul Mediului, condus de un ministru PNL, trebuia să îl informeze”, a afirmat Cozma.

Numărul deceselor în urma inundațiilor din Galați a ajuns la 7.

Precipitații cât pentru un întreg an

Administraţia Naţională ”Apele Române” anunţă, luni, că, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult – 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja.

„Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui precipitaţii cât într-un an întreg”, a transmis instituţia. Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat următoarele căderi de precipitații:

Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
Drânceni – 179,1 l/mp;
Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
Acumularea Şuletea -150, 9/mp

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

„Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o data la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii, în ciclul I (2015-2021) şi II de inundaţii (2022-2027)”, a mai transmis sursa citată.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • CIOLACUL A FOST INFORMAT CU 24 DE ORE INAINTE DE DEZASTRU DAR EL ASTEAPTA VOTURILE PENTRU PRESEDENTIE , ERA OCUPAT, NU-L INTERESEAZA DE ROMANI CA-I JIDAN! CIOLACU ESTE TIGAN JUDAN. NU VOTATI PNL, PSD , USR LA PARLAMENTARE , NU VOTATI GIOANA, NU VOTATI CIOLACU, CIUCA LA PRESEDENTIALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`