Prima pagină » National » Meteorologii anunță cum va fi vremea în august. Sfaturi pentru a fi în siguranță
Meteorologii anunță cum va fi vremea în august. Sfaturi pentru a fi în siguranță

Meteorologii anunță cum va fi vremea în august. Sfaturi pentru a fi în siguranță

12 iul. 2024, 16:00,
în National

Meteorologii anunță caniculă prelungită în următoarele 4 săptămâni, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului. În cazul în care intenționați să plecați în vacanță în următoarele săptămâni caniculare, în materialul acesta veți găsi informații utile cu privire la prevenirea și combaterea problemelor cauzate de te temperaturile ridicate.

Săptămâna 15 – 22 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, conform Mediafax.

Săptămâna 22 – 29 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sudul teritoriului. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 29 iulie – 5 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, dar local cu o ușoară tendință spre deficit

Săptămâna 5 – 12 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Informații utile dacă plecați în vacanță în această vară

Temperatura corpului combinata cu temperatura ambientala determina temperatura centrala sau interna a corpului tau. Organismul regleaza castigul de caldura (iar iarna, pierderea de caldura) din mediu, astfel incat mentine temperatura centrala la o valoare de aproximativ 37 grade C.

Ce se intampla cand corpul nu poate sa se raceasca singur:

Cand afara este prea cald, corpul isi reduce temperatura in principal prin transpiratie care se evapora, reglandu-se astfel temperatura interna a corpului. Totusi, atunci cand facem sport sau vreo alta activitate fizica intensa sau cand suntem expusi la un mediu extrem de cald si cu umiditate crescuta, corpul va fi mai putin capabil sa se raceasca singur

Indicele de confort termic reprezinta o singura valoare a temperaturii care ia in calcul ce efect au asupra unei persoane atat temperatura ambientala, cat si umiditatea aerului. Cand umiditatea este prea ridicata, transpiratia nu se poate evapora cu usurinta, ceea ce va face dificila racirea corpului. Atunci cand indexul de temperatura depaseste 33°C trebuie sa iei masuri de precautie pentru a-ti mentine scazuta temperatura corpului.

Bea apa sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agraveaza si mai mult deshidratarea

Odihneste-te intr-un mediu racoros. Aerul conditionat este cea mai buna alegere, insa daca nu este posibil, retrage-te intr-o zona cu umbra. Stai intins, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii

Fa un dus rece sau infasoara-te intr-un prosop umed. Nu folosi alcool pe piele

Poarta haine cat mai lejere. Indeparteaza orice imbracaminte care nu este necesara

Daca nu te simti mai bine dupa o ora de la aplicarea acestor masuri de tratament, suna la 112

Daca o alta persoana are insolatie, cere ca ambulanta sa vina de urgenta si incearca sa-i reduci temperatura corpului pana la sosirea echipajului medical:

Retrage persoana la umbra sau intr-un mediu cu aer conditionat, daca este posibil

Foloseste orice metoda ai la indemana pentru a-i scadea temperatura corpului cat mai rapid. De exemplu, o baie sau un dus cu apa rece pot scadea rapid temperatura corpului; poti sa pulverizezi apa rece folosind un furtun de gradina sau poti s-o stergi cu un burete imbibat in apa rece. Daca umiditatea este scazuta, o poti infasura intr-un prosop umezit in apa rece si s-o expui apoi la un ventilator.

Masoara-i temperatura corpului regulat si continua eforturile de racire pana cand temperatura ajunge la 38.3-38.8°C

Nu-i da victimei sa bea alcool.

Ventilator sau aer conditionat?

Ventilatoarele pot furniza confort, insa daca temperatura ambientala este mai mare de 32°C, ventilatoarele nu vor preveni aparitia bolilor provocate de caldura. Aerul conditionat este cea mai buna masura de protectie impotriva supraincalzirii corpului. Expunerea doar pentru cateva ore pe zi la aer conditionat va reduce riscul de epuizare termica sau insolatie. Ia in calcul sa-ti petreci o parte din zi la mall sau in alte spatii publice care au aer conditionat.

Ce cantitate de lichide ar trebui sa beau cand este cald afara?

Cand afara este cald, ar trebui sa bei mai multe lichide decat iti indica senzatia de sete. Creste cantitatea de lichide pe care o bei, indiferent de nivelul de efort. Daca practici vreo activitate fizica intensa, bea doua pana la patru pahare de lichide reci la fiecare o ora. Evita bauturile care contin alcool, deoarece acestea vor face sa pierzi si mai multe fluide.

Cum trebuie sa ma imbrac cand este canicula?

Cat stai in casa, poarta cat mai putine haine. Alege imbracaminte usoara, de culoare deschisa, larga. Afara, poarta o palarie cu boruri largi, de aproximativ cinci pana la sapte centimetri, care sa faca umbra la nivelul gatului, nasului si urechilor (o sapca de baseball nu este de ajuns). Foloseste crema de protectie solara cu generozitate si cat mai frecvent. Indiferent de tipul de ten, foloseste o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 15. Academia Americana de Dermatologie recomanda folosirea unei creme de protectie cu o valoare SPF de cel putin 30. Arsura solara afecteaza capacitatea corpului de a se raci singur si cauzeaza pierderea de lichide.

Ce ar trebui sa fac daca trebuie sa lucrez afara cand vremea este extrem de calda?

Fa des pauze. Daca nu esti obisnuit sa lucrezi sau sa faci o activitate fizica intensa intr-un mediu calduros, incepe incet si creste ritmul gradual. Este nevoie de cateva saptamani pana cand corpul tau se va adapta la caldura. Opreste-te daca simti ca inima bate cu putere si nu mai poti respira. Retrage-te intr-o zona racoroasa sau cel putin la umbra si odihneste-te, in special daca ai senzatia de ameteala, te simti obosit sau ai senzatia de lesin.

Anumite medicamente pot creste riscul de aparitie a bolilor provocate de caldura?

Da, anumite medicamente pot afecta abilitatea corpului de a ramane hidratat si de a raspunde la supraincalzire. Fii in special atent daca iei medicamente care contracta vasele de sange (vasoconstrictori), scad tensiunea arteriala (beta blocante), elimina sarea si apa din organism (diuretice) sau trateaza anumite boli psihiatrice (antidepresivele sau antipsihoticele). Medicamentele stimulante pentru tratamentul ADHD sau drogurile ilegale cum ar fi amfetaminele si cocaina te fac mult mai vulnerabil la insolatie.

Anumite persoane sunt mai vulnerabile?

Da, riscul cel mai mare de a face boli provocate de caldura il au sugarii si copiii mici, pana in 4 ani, persoanele peste 65 ani, persoanele obeze sau cele care au anumite boli cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`