Prima pagină » Actualitate » Meteorologii anunță cum va fi vremea de alegeri. Pe 9 iunie, alegătorii vor înfrunta caniculă, grindină și vijelii
Meteorologii anunță cum va fi vremea de alegeri. Pe 9 iunie, alegătorii vor înfrunta caniculă, grindină și vijelii

Meteorologii anunță cum va fi vremea de alegeri. Pe 9 iunie, alegătorii vor înfrunta caniculă, grindină și vijelii

05 iun. 2024, 14:20,
BZI.ro, în Actualitate

În următoarele zece zile, România va experimenta o vreme predominant călduroasă, cu episoade de instabilitate atmosferică, care vor aduce averse și descărcări electrice în anumite regiuni. Aceasta este concluzia raportului de prognoză meteo emis pe 4 iunie 2024 de către Administrația Națională de Meteorologie.

Pentru ziua alegerilor, ANM anunță vreme călduroasă, disconfort termic, și eventuale averse pe arii restrânse.

Vremea la nivel național

Pentru perioada 5-9 iunie, temperaturile maxime vor varia între 23 și 34 de grade Celsius, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Muntenia, Dobrogea continentală și sudul Moldovei. Minimele vor oscila între 9 și 21 de grade, cele mai scăzute fiind în depresiunile Carpaților Orientali, iar cele mai ridicate pe litoral​​​​.

În perioada 6-7 iunie, vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor, cu temperaturi ce vor ajunge la 33 de grade în sud și sud-est. Totuși, instabilitatea atmosferică va persista, manifestându-se prin înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, mai ales în zonele montane și sud-estice​​​​.

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul săptămânii, vremea va deveni deosebit de caldă, cu maxime de până la 34 de grade și disconfort termic în creștere în sudul și sud-estul țării. Aversele și descărcările electrice vor continua să apară, mai ales în regiunile de deal și munte​​​​.

Prognoza pe zile

MIERCURI 5.06.2024 ORA 09:00 – 6.06.2024 ORA 09:00

Vremea se va încălzi ușor în cea mai mare parte a țării, iar în sud și sud-est, mai ales la câmpie va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, dar vor fi și perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice – în a doua parte a zilei în cea mai mare parte a zonei montane, pe spații mai mici în zonele joase din vest, centru și nord, iar seara și la începutul nopții în partea de est-sudest a teritoriului.

În timp scurt, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…25 l/mp și izolat vor fi posibile căderi de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, izolat cu ușoare intensificări în timpul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 33 de grade, local cu cele mai ridicate valori în Muntenia, Dobrogea continentală și sudul Moldovei; minimele termice vor fi cuprinse între 9…10 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 20…21 de grade pe litoral.

JOI 6.06.2024 ORA 09:00 – 7.06.2024 ORA 09:00

Vremea va fi caldă în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în creștere față de intervalul precedent în regiunile vestice, iar în sud și sud-est, local se va menține călduroasă. Cerul va fi variabil, însă în a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului local în regiunile sud-estice și în zona montană și doar izolat în restul teritoriului; în timp foarte scurt, vor fi cantități de apă de peste 10…15 l/mp și vor fi posibile căderi de grindină.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 33 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 9…10 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 20…21 de grade pe litoral.

VINERI 7.06.2024 ORA 09:00 – 8.06.2024 ORA 09:00

Vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara când local la deal și la munte și pe arii mai restrânse în nord și nordest vor fi averse și descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 13 și 20 de grade.

SÂMBĂTĂ  8.06.2024 ORA 09:00 – 9.06.2024 ORA 09:00

Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, pe arii restrânse în sudul și sud-estul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara când pe arii în general restrânse la deal și la munte și izolat în restul teritoriului vor fi averse și descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 34 de grade, iar cele minime între 10 și 21 de grade.

VREMEA DE ALEGERI

Vremea va fi călduroasă, local caniculară în regiunile sudice în orele după-amiezilor, iar disconfortul termic va fi în creștere în majoritatea zonelor. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi mai mare la începutul intervalului în vest, centru și nord.

Valorile termice, mai ales cele diurne vor marca o scădere, însă cu toate acestea în regiunile sudice vremea se va menține călduroasă (maxime medii la nivelul țării cuprinse între 26 și 31 de grade).

În majoritatea regiunilor vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, cu o pondere mai mare în vest, sud-vest și centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *