Prima pagină » Business în România » Meseriile din România care îți pot aduce mai mulți bani decât în IT! Nici măcar nu îți trebuie studii superioare

Meseriile din România care îți pot aduce mai mulți bani decât în IT! Nici măcar nu îți trebuie studii superioare

01 aug. 2024, 09:59,
George Cristian, în Business în România

Meseriile din România care îți pot aduce mai mulți bani decât în IT nu sunt foarte căutate de români, chiar dacă pentru a lucra în aceste domenii nu îți trebuie studii superioare. Trebuie să faci câteva cursuri de calificare și să începi să câștigi bani buni.

Meseriile din România care îți poți aduce la fel de mulți bani ca în IT

„Generația Z, considerată ‘nativă digitală’, este adesea asociată cu o preferință pentru joburi în domenii  IT sau marketing. Cu toate acestea, piața muncii oferă oportunități surprinzătoare. Potrivit Anei Vișian de la bestjobs, meserii precum sudor sau mecanic de locomotivă pot aduce venituri foarte bune, rivalizând cu salariile din domenii considerate mai prestigioase, cum ar fi cel de IT.

Un studiu McKinsey confirmă această tendință, arătând că, deși tinerii apreciază flexibilitatea și oportunitățile de dezvoltare, salariul rămâne un factor important în decizia de a accepta un job. Cu toate acestea, generația Z este mai puțin atașată de un singur angajator și este dispusă să schimbe jobul dacă nu se simte valorizată sau dacă nu are perspective de creștere.”

„Mitul potrivit căruia doar studiile universitare asigură un viitor prosper este din ce în ce mai contestat. Sectoare precum agricultura oferă o gamă variată de cariere cu potențial de creștere și câștiguri semnificative.

Marius Ogrezeanu, fondator al Agribusinessjob, subliniază că „agricultura nu mai este doar despre muncă fizică. Este un domeniu dinamic, care combină tehnologia cu științele agricole. Tinerii care își doresc o carieră în acest sector pot alege între o multitudine de roluri, de la șefi de fermă la ingineri agronomi specializați.”

Iată lista meseriilor care îţi pot aduce la fel de mulți bani ca în IT

Meseriile tehnice, precum sudor, electrician sau instalator, oferă o gamă variată de oportunități de carieră, cu salarii competitive (de la 700 de euro pentru un zugrav până la peste 1.300 de euro pentru un electrician industrial).

„Pe orice site şi agenţie te uiţi, sunt constant oferte de joburi pentru acestea, dar prea puţini candidaţi şi mai toţi, sunt luaţi/furaţi din alte companii. Pur şi simplu vin prea puţini tineri din urmă, aşa încât nu ai de unde să iei. Mai grav este că la concurenţă cu ofertele pentru companiile din România sunt zeci de oferte de la companii de afară, din Europa, mai bine plătite“, spune Faur.

Sudor 800 – 1.300 euro net pe lună (entry-level/middle, atestate)
Electrician 900 – 1.100 euro net pe lună (calificări ANRE)
Electrician echipamente şi instalaţii industriale 950 euro – 1.300 euro net pe lună
Instalator instalaţii termice/sanitare 800 euro – 1.100 euro net pe lună
Zugrav 700 euro – 1.000 euro net pe lună
Mecanic auto 900 euro – 1.250 euro net pe lună
Strungar universal 950 euro – 1.100 euro net pe lună
Mecanic de locomotivă 1.100 euro – 1.500 euro net pe lună

Deși nu necesită neapărat studii superioare, aceste meserii implică adesea o formare profesională specifică, efort fizic susținut și pot fi asociate cu un program de lucru neconvențional.

În timp ce meserii precum sudorul sau electricianul industrial oferă salarii mai mari și posibilități de avansare în carieră, altele, cum ar fi zugravul sau instalatorul, pot fi mai puțin solicitante fizic, dar și mai puțin bine plătite. Alegerea meseriei depinde de interesele, aptitudinile și toleranța fiecăruia la efort fizic și condiții de lucru variabile. Așadar, acestea sunt meseriile care îți pot aduce mai mulți bani decât în IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 august 2024
01 august 2024