Prima pagină » Business în România » Meseria pentru care se fac angajări în masă! Sunt preferate persoanele mai în vârstă, iar salariile sunt imense
Meseria pentru care se fac angajări în masă! Sunt preferate persoanele mai în vârstă, iar salariile sunt imense

Meseria pentru care se fac angajări în masă! Sunt preferate persoanele mai în vârstă, iar salariile sunt imense

20 mai 2024, 11:45,
BZI.ro, în Business în România

Industria energiei nucleare încearcă să atragă înapoi mii de ingineri pensionaţi şi profesionişti mai în vârstă, în timp ce companiile occidentale încearcă să acopere deficitul de competenţe pentru a realiza cel mai mare val de proiecte noi din ultimele decenii, informează Mediafax.

Constructorii de reactoare îşi propun să angajeze zeci de mii de angajaţi, deoarece preocupările legate de schimbările climatice determină un interes reînnoit pentru tehnologia cu emisii reduse de dioxid de carbon, potrivit dezvoltatorilor şi oficialilor guvernamentali.

Ţări precum India, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Polonia plănuiesc, de asemenea, noi comenzi, pe fondul neliniştii legate de securitatea energetică şi al ameninţării la adresa aprovizionării cu gaze naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Şi în România sunt plănuite noi dezvoltări în industria civilă nucleară.

Pensionarii cu zeci de ani de experienţă sunt la mare căutare după ce o epocă de aur pentru acest sector, care a început la sfârşitul anilor 1950, a făcut loc unui declin după dezastrul de la Cernobîl din 1986 – un declin agravat de incidentul de la Fukushima în 2011.

„Mi-am iubit meseria”, a declarat pentru FT Jean-Marc Miraucourt, în vârstă de 69 de ani, un fost inginer la operatorul nuclear francez de stat EDF, care, de când s-a pensionat în 2019, a consiliat compania în legătură cu licitaţii şi alte proiecte.

„Cererea este mai mare acum, deoarece avem programe concrete. Ştim că există nevoi şi ar fi păcat să nu împărtăşim o parte din experienţa noastră.”

Vârsta medie a lucrătorilor în domeniul nuclear este de 51 de ani în SUA

Reprezentanţii din industrie speră să atragă tinerii preocupaţi de schimbările climatice.

„Problema generaţiei Z este schimbarea climatică şi am constatat că majoritatea tinerilor sunt foarte deschişi să vorbească despre energia nucleară”, a declarat într-un interviu Grace Stanke, în vârstă de 22 de ani, un inginer nuclear care a fost încoronată Miss America 2023.

Stanke, care a fost supranumită „o Barbenheimer în carne şi oase” de către presa americană pentru activitatea sa de advocacy în acest sector, a adăugat că şi-a propus să îmbunătăţească imaginea profesiei în rândul tinerilor, arătând că inginerii pot fi „abordabili, sociabili, amuzanţi şi gata să facă faţă provocărilor lumii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *