Pentru mulți ieșeni, Crăciunul și Revelionul nu înseamnă doar momente petrecute alături de cei dragi, ci și o pregătire intensă a bunătăților de pe masa de sărbători. În ultimii ani, a apărut această tendință de a înlocui gătitul clasic în favoarea comenzilor de la restaurante ce au preparate cu specific tradițional. Pentru cei care doresc să aibă o masă îmbelșugată de sărbători, restaurantele din Iași pun la dispoziție o gamă variată de produse tradiționale, pregătite special pentru perioada Crăciunului sau a Revelionului.
Cât costă un platou tradițional pentru masa festivă de sărbători, în 2024, și când se poate livra
Prețurile pentru produsele tradiționale diferă de la un restaurant la altul. Astfel, pentru un platou tradițional, format din cighir, chișcă, cârnați de casă afumați, murături asortate și cartofi la cuptor gratinați, se ajunge la 239 de lei, având 2 kilograme.
Unele restaurante pun la dispoziție oferte care să includă toate preparatele necesare pentru masa de Crăciun. Spre exemplu, la prețul de 700 de lei, ieșenii pot beneficia de un platou de 8 kilograme cu cighir, chișcă, cârnați de casă afumați, piftie tradițională, salată boeuf cu pui, sarmale cu carne de porc/vită, murături asortate și cozonac de casă.
Plasarea comenzilor pentru acest gen de produse se poate realiza în general până pe 20 sau 21 decembrie, în funcție de restaurant.
„Până acum, am avut aproximativ 50 de comenzi pentru sărbători, iar lumea a cumpărat câte puțin din fiecare. Comenzile se iau până pe data de 20 decembrie, iar livrările se fac pe data de 23 și 24 decembrie, până la ora 12:00. La fel, comenzile pentru Revelion se iau tot până pe 20 decembrie. Sunt foarte multe persoane care nu mai stau să gătească. Cred că este mult mai simplu în ziua de astăzi să-ți comanzi. Ieși mai ieftin dacă comanzi totul de-a gata, nu ai nici bucătăria murdară și nici nimic împrăștiat prin casă. La noi, un platou tradițional de Crăciun, de 3 kg, costă 300 de lei. Acesta conține lebăr, drob de porc, piftie de curcan, chifteluțe, tobă, șorici, slănină, ceapă verde, toate produsele tradiționale mai exact. Kilogramul de sărmăluțe în foi de varză este format din 27-28 de bucăți și are prețul de 95 de lei. Drobul asortat este 70 de lei. Mai avem și platoul clasic de aperitiv și cel de brânzeturi, la 270, respectiv 300 de lei”, a spus Diana Chirilă, proprietara restaurantului BRI.
Unii comercianți de produse tradiționale se plâng că vânzările au scăzut în 2024
Chiar dacă acest trend de a comanda mâncarea deja gata făcută a prezentat o ascensiune în ultimii ani, unii comercianți susțin că vânzările sunt mai puține decât în anii trecuți. Acest fapt se poate datora scumpirilor ce au avut loc în ultima perioadă. Deși aceștia nu au majorat prețul produselor tradiționale față de anii trecuți, comenzile sunt tot mai puține.
„Toată lumea dorește platourile pentru datele de 23 și 24 decembrie. Am comenzi, acum, pentru sărbători. Mai puține, ce-i drept. Au scăzut, față de anul trecut. Lumea, cred că, este mai atentă acum la bănuți. Cred că oamenii merg și cumpără de la supermarketuri, la suta de grame, unde e mai ieftin. Lumea merge și după oferte. În timp ce comenzile îmi scad, nu am cum să măresc prețul. Sunt aceleași prețuri ca anul trecut. Față de anul trecut, oamenii au aceleași preferințe acum. Sunt produsele tradiționale pe care orice român și le dorește pe masa de sărbători. În zilele de 23 și 24 vor comanda răcituri, salată boeuf, sarmale, friptură. Alții merg la producătorii locali să aleagă cozonaci, julfă și alte preparate”, a spus Florin Vechiu, bucătar.
De pe mesele festive nu pot lipsi și dulciurile, servite ca desert. Prețul pentru un platou asortat este de 81 de lei/kg. Cozonacul tradițional cu nucă poate porni de la 65 de lei/kg la patiseriile din Iași și ajunge până la 130-150 lei kilogramul. Un cozonac mare cântărește aproximativ 1,7 kg, iar unul mic, 0,9 kg/900 g.
Restaurantele din Iași au încă listele deschise pentru comenzile de Crăciun și Revelion din 2024, punând la dispoziție, în prag de sărbători, produse tradiționale.