Mesele din posturile pe care alegem să le ținem ne pot îmbolnăvi, pentru că produsele vegetale conțin cele mai multe E-uri, făcând astfel o combinație greșită. Pateul vegetal, pâinea, zacusca și laptele din soia au un număr exagerat de mare în materie de E-uri. De asemenea, doctorii nutriționiști recomandă o alimentație cât mai curată și apropiată de natură, pentru a evita riscurile și complicațiile care ar putea să apară
Adina Rusu este nutriționist și dietetician ieșean și trage un semnal de alarmă pentru cei ce aleg să consume zilnic produse vegetale. Numărul E-urilor care se găsesc în produsele vegetale este de câteva ori mai mare față de cel din produsele din carne sau pește.
De asemenea, și nutriționistul Ionuț Ignat menționează faptul că deseori ei aleg să recomande alimentele cele mai apropiate de natură, iar acolo unde este cazul meselor alcătuite din produse conservate, să se reducă consumul acestora. În ajutorul citirii etichetelor vine și aplicația InfoCons, creată pentru explicarea ingredientelor și efectelor secundare care pot apărea în urma consumului.
Produsele vegetale conțin foarte multe E-uri: „Apelăm deseori la pateuri vegetale, fără să ținem cont de pericole!”
În general, oamenii aleg să creadă că produsele vegetale sunt cele mai apropiate de natură, însă specialiștii în domeniu susțin contrariul acestui fapt și le sugerează celor care aleg să consume astfel de produse să fie de două ori mai atenți în citirea etichetei și înțelegerea ingredientelor.
„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post, cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13, margarina atinge până la 6, halvaua are 3, un suc tip ceai conține 8 E-uri, un lapte de soia are 5, iar o gumă de mestecat poate avea până la 11 E-uri”, menționează Sorin Mierlea, președintele aplicației InfoCons.
De aceea, pregătirea mâncării în propria bucătărie este o alternativă mai bună decât apelarea la mâncăruri derivate și conservate.
Cu toate că laptele din migdale este încadrat în categoria produselor sănătoase, acesta conține guma de guar, E412, care în urma consumului poate produce flatulență și balonare. Acest ingredient se folosește de cele mai multe ori și în produsele cosmetice, fiind benefice pentru persoanele cu diferite afecțiuni ale pielii.
Adina Rusu: „Conțin mai multe chimicale și aditivi decât produsele obținute din carne sau din pește!”
Doctorul Adina Rusu, specialist în Nutriție și Dietetică, afirmă faptul că produsele vegetale dăunează mai mult decât cele făcute din carne sau pește. Cu toate acestea, în cazul în care se optează pentru astfel de produse de post, este indicat să se citească etichetele nutriționale.
„Multe dintre alimentele consumate în mod frecvent în perioada postului, de la pateurile vegane la sosurile pe bază de alimente de origine vegetală, sunt în realitate alimente ultra-procesate, ce conțin mai multe chimicale și aditivi decât produsele obținute din carne sau din pește. Astfel, sub aparența unor alimente «sănătoase» se ascund aditivi care imită gustul și textura produselor de origine animală.
În plus, multe dintre alimentele de post se încadrează perfect în categoria «junk food», având valoare nutrițională mică, fiind bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr şi sare. Astfel, dulciurile de post, cum ar fi înghețata de post, biscuiţii de post, napolitanele de post şi multe altele, conţin la fel de mult zahăr şi grăsimi ca dulciurile obişnuite din comerţ, fără a aduce vitamine şi minerale. De asemenea, îndulcitorii vegani, precum melasa, siropul de arţar sau cel de agave, reprezintă tot zahăr adăugat, care, consumat în cantităţi crescute, contribuie la creşterea riscului de boli cardiovasculare şi de obezitate.
În cazul «laptelui» vegetal, trebuie să evităm produsele care au zahăr adăugat, acestea fiind uşor de identificat, urmărind lista de ingrediente de pe etichetă. Brânzeturile vegetale pot reprezenta o alegere nesănătoasă, cele mai multe dintre acestea fiind bogate în grăsimi saturate“, spune Adina Rusu.
Citiți eticheta înainte de a cumpăra un produs vegetal
Specialistul în nutriție și dietetică susține că este indicat să citim etichetele nutriționale, să învăţăm să le alegem pe cele mai sărace în grăsimi, zahăr sau sare şi să optăm pentru alimente a căror listă de ingrediente începe cu surse vegetale de proteine.
„De asemenea, batoanele proteice vegane şi înlocuitoarele vegane de carne pot avea în compoziţie atât grăsimi nesănătoase, cât şi zahăr, în multe cazuri având adăugată o proteină izolată din plante, fără ceilalţi nutrienţi care se găseau în planta din care a fost extrasă proteina.
În cazul în care optăm pentru astfel de produse de post este indicat să citim etichetele nutriţionale, să învăţăm să le alegem pe cele mai sărace în grăsimi, zahăr sau sare şi să optăm pentru alimente a căror listă de ingrediente începe cu surse vegetale de proteine, cum ar fi fasolea, lintea, năutul sau soia, nu doar cu extracte proteice din aceste plante”, precizează Adina Rusu.
Ionuț Ignat, specialist în nutriție, transmite faptul că E-urile pot fi nocive, dacă este depășită cantitatea, însă această cantitate ar fi greu de atins. Acesta recomandă mesele gătite din alimente cât mai apropiate de natură.
„Realistic, toate E-urile din ziua de astăzi sunt controlate de forurile naționale și internaționale vizavi de subiectul cantitate. Evident că nu este indicat, sub nicio formă, ca sută la sută din alimentația noastră să vină pe zona conservată și noi ca nutriționiști facem o direcțiune spre alimentația cât mai curată și apropiată de natură, precum fructe, legume, carne, pește, ouă, dar în forma lor naturală. Însă o altă realitate este că noi apelăm din când în când și la subiectul conservate.
Aici, cantitatea e cea relevantă. A mânca o conservă o dată la două-trei zile nu este nicio tragedie, în pofida mitologiei existente în online. Pe de altă parte, mâncând la orice masă câte ceva conservat nu este atât de indicat, pentru că se sar de aceste cantități care sunt aprobate de forurile ce ghidează subiectul. Fiecare din E-urile acestea are o cantitate. Dar realitatea e că, pentru a deveni nocive cu adevărat, cantitățile trebuie să fie semnificative, însă, de regulă, sunt foarte greu de atins”, declară Ionuț Ignat, dr. nutriționist și dietetician, reporterilor BZI.
Un reprezentant al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) afirmă faptul că unele produse vegetale conservate conțin mai multe chimicale decât alte produse în mod obișnuit, iar acestea pot avea efecte dăunătoare pentru organism.
,,Atunci când cumpărăm şi consumăm orice tip de conserve din comerţ, specialiștii în Nutriție ne atenționează să avem în vedere că acestea pot conține aditivi, conservanti, coloranți sau arome care nu sunt altceva decât produse toxice. În cazul în care consumăm zilnic astfel de produse, organismul nostru este expus unui număr mare de toxine, ceea ce poate duce la apariția diferitelor boli.
Pateul vegetal poate fi o alegere foarte bună în post, cu condiţia să fie făcut în casă. Dacă alegeţi să îl cumpăraţi din comerţ, aveți mare grijă la ingrediente! În mod normal, principalul ingredient al pateurilor vegetale din comerţ sunt boabele de soia fierte și mixate’’, transmite un reprezentant DSVSA, cu referire la produsele vegetale care conțin cele mai multe E-uri.
Sa tii post este ca si la vegani/rav/veget.. ssmd inseamna sa te abtii de la cateva produse care culmea nu sunt nici sanatoase, NU sa le inlocuiesti cu CACATURI. Initial posturile religioase erau posturi negre toate, dar de-a lungul timpului s-au denatural datorita mancailor, in scurt timp se vor desfiinta complet pt ca nu mai ai cu cine. Carnea, lactatele, grasimile prajite, fainurile albe, carbohidratii rafinati TOTI PRODUC DEPENDENTA… cu care ne amagim prin pofte, pasiuni, foame excesiva(rezistenta la insulina), mancat compulsiv… ssmd
Adevarat Dan. Mesele din post nu ne îmbolnăvesc dacă alegem să mâncăm ce trebuie și cu moderatie (că doar e post). Dacă alegem conserve cu tot felul de minuni prin ele care sunt ‘de post’ e prostia noastră și trebuie să suferim consecințele. Cei care nu cred in post, va rog sa considerați dieta ‘intermittent fasting’ cu anumite limitări culinare…și acolo sunteți. Noroc cu marii nutriționiști care au reinventat postul…