Prima pagină » Actualitate » Mesajul Violetei Alexandru pentru patronate: Toți angajații sunt vizați!
Mesajul Violetei Alexandru pentru patronate: Toți angajații sunt vizați!

Mesajul Violetei Alexandru pentru patronate: Toți angajații sunt vizați!

22 iun. 2020, 15:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Mesajul Violetei Alexandru pentru patronate. Ministrul Muncii spune că modelul aplicat de Germania privind programul flexibil de muncă în criza economică este o sursă de inspirație pentru Guvernul României. Aceste reglemtări, însă, trebuie adaptate realităților din țara noastră, a mai spus ministrul.

„Suntem datori în continuare să lucrăm împreună cu dumneavoastră (patronatele şi sindicatele, n.r.) pentru celelalte domenii care au fost afectate şi care au nevoie de un sprijin, cum este cazul flexibilizării programului de lucru, în condiţiile în care activitatea lor revine gradual, revine pe măsură ce îşi revin celelalte domenii din economie, de care aceste entităţi sunt dependente, a spus Violeta Alexandru, în cadrul unei dezbateri cu patronatele și cu sindicatele pe tema flexibilizării programului de lucru.

Mesajul Violetei Alexandru pentru patronate: Modelul german, de urmat și în România

Ministrul Muncii a precizat că este receptivă la semnalele pe care le dau poatronatele, astfel încât vrea să discute despre care va fi cadrul în care să se poată interveni eficient în sprijinul entităţilor cu o activitate afectată de pandemie, care nu au închis, dar sunt afectaţi în sensul în care şi-au redus activitatea şi au redus, bineînţeles, şi încasările, în condiţiile în care comenzile, fluxurile, relaţiile lor de afaceri n-au mai putut să se desfăşoare la aceiaşi parametri.

„Germania a fructificat experienţa de criză în sensul în care a gândit o reglementare care reprezintă o sursă de inspiraţie şi pentru noi, în mod evident trebuie să o adaptăm realităţilor din România”, a adăugat Violeta Alexandru, în cadrul unei dezbateri cu patronatele și cu sindicatele pe tema flexibilizării programului de lucru.

Modelul german la care face referire Violeta Alexandru presupune plata de către Guvern a unei părți a salariilor pentru angajații cărora li s-a modificat orarul de muncă din program normal în program parțial.

Cum vede Violeta Alexandru șomajul tehnic

Violeta Alexandru a declarat că peste 1.300.000 de persoane au beneficiat de măsura șomajului tehnic în România.

„Măsura şomajului tehnic a venit în întâmpinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum într-un cuantum de 4 miliarde de lei, este, dacă îmi permiteţi, cel mai interesant exemplu de mod în care s-a mobilizat administraţia, mă refer la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, să facă plăţi rapid, să proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajaţi şi angajatori.

Ne-am adresat nevoilor celor a căror activitate a fost închisă peste noapte prin decizia autorităţilor, pentru a proteja sănătatea salariaţilor, a angajatorilor. În mod evident ne-am adresat în primul rând acestora, unor oameni a căror viaţă a fost dată peste cap, peste noapte, în condiţii de pandemie. Le-am găsit aceste soluţii de sprijin prin care Administraţia s-a mobilizat cât a putut de bine”, a adăugat Violeta Alexandru.

Șomajul tehnic se va acorda și luna aceasta

Indemnizația de șomaj tehnic se va acorda și după 1 iunie acelor angajatori care au înregistrat contracte de muncă suspendate, fie că au beneficiat sau nu de decontarea indemnizatiei de șomaj tehnic de la buget până acum. Perioada va fi de trei luni și se va deconta 41,5% din salariul brut primit de angajat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe țară.

OUG nr. 92/2020, ce aduce noi proceduri privind sprijinirea angajaților începând cu data de 01 iunie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial.

De fapt, această sumă de 41,5 % reprezintă taxele și impozitele datorate statului, pe care angajatorii vor fi obligați să le plătească înainte de a primi banii, care ulterior le vor fi returnați, explică economiștii consultați de Europa liberă.

Prevederile Ordonanței se aplică numai salariaților ce au avut contractele de muncă suspendate pe motivul somajului tehnic o perioadă mai mare de 15 zile, pe durata stării de urgență sau a stării de alertă.

Angajatorii vor fi obligați să-i păstreze pe acești angajați cu contract de muncă până la 31 decembrie 2020, altfel trebuie să restituie banii plus dobânda la cursul de referință al BNR aplicată acestor sume. Această indemnizație se suporta tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024