Prima pagină » International » Mesajul şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, către cetăţenii UE. De ce îndeamnă oficialul la participare colectivă

Mesajul şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, către cetăţenii UE. De ce îndeamnă oficialul la participare colectivă

10 mart. 2022, 13:44,
în International

În contextul războiului din Ucraina, miercuri 9 martie, Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, le-a cerut cetăţenilor europeni „să dea căldura mai încet la locuinţe”, pentru ce trebuie „plătit un preţ” pentru „tăierea cordonului ombilical” care uneşte economia UE de cea rusă.

În cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema invaziei ruse, la care a participat şi şefa guvernului eston Kaja Kallas, Josep Borrell a declarat că:

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tăiem cordonul ombilical care leagă economia noastră cu cea rusă şi să întrerupem fluxul care le permite să acumuleze rezerve cu care să-şi finanţeze războiul”.

seful diplomatiei europene Josep Borrell in cadrul unei declaratii de presa

Făcând referire la pandemia de coronavirus, Josep Borrell insistă asupra participării colective la acest demers, considerând că „ceea ce am făcut împotriva COVID-19 trebuie să o facem în favoarea Ucrainei

Mesajul şefului diplomaţiei europene către cetăţenii UE

Şeful diplomaţiei europene i-a invitat în acest sens pe cetăţenii europeni să mai pună o haină pe ei, considerând că „putem face acest lucru la nivel macro”, aşa cum a făcut marţi, 8 martie, Comisia Europeană, prezentând o directivă pentru reducerea cu două treimi a importurilor de gaz rusesc până la sfârşitul anului, dar şi la nivel micro.

Făcând referire la pandemia de coronavirus, Josep Borrell insistă asupra participării colective la acest demers, considerând că „ceea ce am făcut împotriva COVID-19 trebuie să o facem în favoarea Ucrainei. Oficialul este de părere că trebuie să aibă loc o mobilizare a spiritelor, a activităţilor, a atitudinilor individuale, într-un angajament colectiv pentru a face faţă unei sarcini care este fără îndoială istorică”.

Şeful diplomaţiei europene nu este primul oficial european care face apel la efortul colectiv al europenilor de a susține sancțiunile împotriva rușilor. Prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, marți, 8 martie, la Bruxelles, că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin prin diminuarea căldurii din casele lor.

„Dacă a existat vreo perioadă pentru a face asta, acum este timpul. Alegerile voastre privind câtă energie consumați vor decide cât de puternici suntem în reacția noastră față de Rusia”, a declarat Timmermans.

În contextul în care Rusia furnizează către Uniunea Europeană circa 40% din gazul necesar și aproape un sfert din țiței, Comisia Europeană a publicat marţi, 8 martie, planuri privind reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia cu „mult înainte de 2030”.

seful diplomatiei europene Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene nu este primul oficial european care face apel la efortul colectiv al europenilor de a susține sancțiunile împotriva rușilor

Biden interzice importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune

În urmă cu puțin timp, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a anunțat decizia de a interzice importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune.

„Nu suntem de acord să finanțăm războiul lui Putin. Înțelegem că mulți dintre aliații noștri europeni ar putea fi într-o poziție din care nu ne pot susține.”, a transmis Joe Biden.

Din cauza dezacordului dintre naţiunile europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze ruseşti, SUA face mişcarea unilateral, fără cooperarea aliaţilor săi europeni. Statele UE fiind mult mai dependente de energia rusă decât SUA. Casa Albă analizează de mai bine de o săptămână decizia de a întrerupe aceste importuri, având în vedere că importurile americane din Rusia reprezintă o mică parte din domeniul energetic al SUA, aproximativ 8% în 2021, din care doar 3% ţiţei.

Oficialii americani au ajuns la concluzia că o astfel de decizie nu ar cauza probleme majore pentru Statele Unite ale Americii.

Reamintim mesajul transmis miercuri 9 martie, de Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, care le-a cerut cetăţenilor europeni „să dea căldura mai încet la locuinţe”.

bancnote o suta de lei, calorifer, caldura

În urmă cu puțin timp, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a anunțat decizia de a interzice importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`