Prima pagină » Titlurile zilei » Mesajul medicilor ieșeni către familiile pacienților cu COVID-19 aduși de la Piatra Neamț: „Vă rugăm să sunați doar în intervalul orar stabilit. Nu facem față tuturor apelurilor”

Mesajul medicilor ieșeni către familiile pacienților cu COVID-19 aduși de la Piatra Neamț: „Vă rugăm să sunați doar în intervalul orar stabilit. Nu facem față tuturor apelurilor”

17 nov. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Familiile celor 6 pacienți infectați cu COVID-19, aflați în stare critică, aduși de la Spitalul Județean Piatra Neamț sună în disperare medicii de la Iași pentru a afla care este starea pacienților. Cadrele medicale de la secția de ATI de la spitalul mobil din Lețcani fac apel către aparținători să sune doar în intervalul orar stabilit

Tragedia de sâmbătă seara de la Spitalul Județean Piatra Neamț are ecou și în sufletele familiilor celor prinși în incendiu. Șase dintre pacienții internați în secția de ATI din acest spital au fost transferați sâmbătă seară, după incendiu, la Iași. Pentru a-i putea primi sub îngrijire, conducerea spitalului mobil din Lețcani a mai deschis un compartiment pentru cei 6 pacienți. De sâmbătă noaptea, telefoanele medicilor sună necontenit. Aparținătorii pacienților vor să afle informații despre starea lor. Din păcate însă, medicii nu pot întotdeauna să stea cu mâna pe telefon, motiv pentru care au organizat un program de discuție cu familiile celor afectați în incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Medicii de la secția de secția de ATI de la spitalul mobil din Lețcani comunică aparținătorilor cum pot afla detalii despre starea bolnavilor transferați de la Piatra Neamț

Ultimele vești despre pacienții prinși în groaznicul incendiu de la Spitalul Județean Piatra Neamț nu sunt deloc bune. Cei 6 pacienți transferați la spitalul mobil din Lețcani dau semne de îmbunătățire a stării de sănătate. Disperarea familiilor lor se poate citi și pe lista de apeluri telefonice pe care o primesc zilnic medicii din secția de Terapie Intensivă din Iași. Medicii de la Iași povestesc că sâmbătă noaptea și duminică dimineața, membri ai familiilor pacienților afectați de incendiu s-au prezentat la spitalul mobil din Lețcani să vadă unde au ajuns bolnavii. Medicii i-au calmat atunci și le-au explicat faptul că pot afla telefonic despre starea pacienților. Deși aparținătorilor li s-a comunicat un interval orar în care ar putea suna medicii, disperarea îi aduce în pragul de a nu mai respecta nicio regulă.

„Primim zilnic extrem de multe apeluri de la familiile pacienților aduși sâmbătă seara de la Piatra Neamț. Înțelegem situația prin care trec, dar îi rugăm să sune în intervalul orar 14:00-15:00 în fiecare zi a săptămânii la numărul de telefon: 0734.997.814. Din cauză că primim foarte multe apeluri, iar linia este ocupată, nu mai putem ține legătura cu alte cadre medicale pentru a primi urgențele”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de ATI de la spitalul mobil din Lețcani și de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Florin Roșu: „În continuare, starea pacienților se poate agrava de la minut la minut”

Starea de sănătate a celor 6 pacienți cu COVID-19 transferați sâmbătă seara de la Piatra Neamț la Iași nu este deloc favorabilă. Medicii care îi îngrijesc fac tot ceea ce le stă în putință pentru a-i ține în viață, dar, din păcate, cei 6 pacienți suferă și de alte comorbidități. Aceștia nu au suferit arsuri în urma incendiului din secția de ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț, dar cu toate acestea, starea lor este critică din cauza infecției cu noul coronavirus.

„Doi dintre pacienți sunt intubați și ventilați mecanic, iar 4 sunt ventilați non-invaziv. Din momentul în care au fost internați în secția de Terapie Intensivă de la spitalul mobil din Lețcani, s-a observat ameliorarea stării unui pacient și agravarea stării altui pacient. Din păcate, în continuare, starea lor se poate agrava de la minut la minut, la fel ca în cazul tuturor pacienților internați pe această secție. Majoritatea pacienților aduși de la Piatra Neamț suferă de boli cardio-vasculare, dar avem și pacienți cu diabet zaharat”, mai spune dr. Florin Roșu.

După incendiul din Spitalul Județean Piatra Neamț, 11 persoane nevinovate și-au pierdut viața

Incendiul devastator din unitatea medicală nemțeană a făcut ca 11 persoane să-și piardă viața, iar medicul de gardă Cătălin Denciu să sufere arsuri extrem de grave. Zece dintre acestea s-au stins din viață în cursul serii de sâmbătă, iar ieri-dimineață medicii au anunțat decesul unui pacient transferat la Spitalul din Pașcani imediat după incendiu. Cauza incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț pare a fi un injectomat, conform unor surse judiciare. Injectomatul este o seringă automată care livrează medicamente în mod continuu.

Ioan Cătălin Denciu, unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți, a suferit arsuri grave pe 70% din suprafața corpului și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia. Medicul care și-a riscat viața pentru a-i salva pe pacienți din flăcările necruțătoare a fost preluat cu un avion militar C-27J Spartan, ce aparține Forțelor Aeriene Române, de pe Aeroportul Iași, și transportat la București. Dr. Cătălin Denciu a fost apoi transferat ieri-dimineață la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles.

Tragedia de la Piatra Neamț a determinat autoritățile să înceapă controalele în toate secțiile de Terapie Intensivă din țară

După ce 11 persoane și-au pierdut viața în cumplitul incendiu de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, autoritățile au declanșat controale în toate secțiile ATI din România. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și direcțiile de sănătate publică din județe încep controalele în secțiile de terapie intensivă și verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale în ATI. Prin ordin de minsitrul, Ludovic Orban a avut duminică dimineața, 15 noiembrie, o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tataru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU, Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.

„În cadrul ședinței a fost realizată analiza intervenției în cazul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, stadiul transferului pacienților supraviețuitori și a fost solicitată colaborarea tuturor instituțiilor abilitate în desfășurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *