Prima pagină » Razboi în Ucraina » Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO: „Membrii acestei alianţe sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă”

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO: „Membrii acestei alianţe sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă”

16 mart. 2022, 12:40,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO. Preşedintele ucrainean a declarat marţi, 15 martie, într-un mesaj adresat prin videoconferinţă unor lideri europeni reuniţi la Londra, că, deşi Alianţa Nord-Atlantică este cea mai puternică alianţă de apărare din lume unii dintre membrii acesteia „sunt parcă hipnotizaţi de agresiunea rusă” .

Intervenţia preşedintelui Zelenski a avut loc în cadrul unei reuniuni a liderilor ţărilor nordice şi baltice convocată de premierul britanic, Boris Johnson, – aşa-numita Forţă expediţionară comună (Joint Expeditionary Force /JEF) – pentru a discuta despre securitatea în nordul Europei în faţa ameninţării tot mai mari din partea Rusiei.

Volodimir Zelenski NATO

Preşedintele Zelenski şi-a exprimat frustrarea că, în pofida pretinsei politici a „uşilor deschise”, NATO nu a admis ţara sa ca membru, situaţie pe care Ucraina trebuie „să o accepte”, întrucât nu are altă opţiune

Mesajul președintelui Volodimir Zelenski pentru NATO

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat din nou regretul că NATO nu instituie o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a împiedica atacurile ruseşti şi a subliniat că sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Rusiei până în prezent „nu sunt suficiente”, acesta pledând pentru un „embargo comercial” complet împotriva Moscovei.

„Se vorbeşte mult despre un al Treilea Război Mondial care ar începe dacă NATO ar închide cerul ucrainean în faţa rachetelor şi avioanelor ruseşti, astfel că un coridor umanitar de excludere aeriană nu a fost stabilit. Aceasta permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri, spitale şi şcoli”, a deplâns preşedintele ucrainean.

De asemenea, preşedintele Zelenski şi-a exprimat frustrarea că, în pofida pretinsei politici a „uşilor deschise”, NATO nu a admis ţara sa ca membru, situaţie pe care Ucraina trebuie „să o accepte”, întrucât nu are altă opţiune. De asemenea, el a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să caute alte căi de colaborare cu ţara sa.

„Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta, suntem nişte oameni adecvaţi. Ani de zile am auzit despre uşa presupus deschisă, dar am început să înţelegem că nu putem intra pe acolo”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski NATO

Volodimir Zelenski a subliniat că sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Rusiei până în prezent „nu sunt suficiente”, acesta pledând pentru un „embargo comercial” complet împotriva Moscovei

Schimb de impresii în timpul conferinței JEF

Zelenski a criticat şi faptul că numeroase companii nu s-au retras încă de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi a chemat guvernele să blocheze intrarea navelor ruseşti în porturile lor şi ca toate băncile ruse să fie excluse din sistemul de transfer bancar SWIFT.

Totodată, preşedintele ucrainean a cerut Occidentului mai mult armament „ei ştiu deja tipul de care avem nevoie, toată lumea o ştie”, indicând că armele pe care le primeşte în prezent Ucraina sunt utilizate în decurs de numai 20 de ore.

După ce a recunoscut încă o dată curajul liderului şi poporului ucrainean, Boris Johnson a declarat despre Zelenski că „El ne provoacă pe bună dreptate să facem mai mult şi ştim cu toţii că putem şi trebuie să facem mai mult”.

JEF, este o coaliţie de securitate din nordul Europei, condusă de Marea Britanie, care reuneşte Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia şi Norvegia, câteva dintre ele având frontieră comună cu Rusia.

Premierul britanic, Boris Johnson va îndemna marţi această coaliţie, unii din membrii căreia fac parte din NATO, „să depună eforturi comune pentru o mai mare rezilienţă împotriva ameninţărilor din partea statelor ostile”, care presupune o mai mare colaborare în domeniul apărării.

Cu toate acestea, mesajul lui Volodimir Zelenski pentru NATO din cadrul reuniunii liderilor ţărilor nordice şi baltice, aşa-numita Forţă expediţionară comună (Joint Expeditionary Force /JEF) s-a desfășurat pentru a discuta despre securitatea în nordul Europei în faţa ameninţării tot mai mari din partea Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *