Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, are un mesaj tranșant pentru cei care critică restricțiile propuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Raed Arafat le cere celor care critică măsurile pentru oprirea epidemiei de COVID-19 să vină cu soluții mai bune, dacă le au.
Secretarul de Stat susține că persoanele care îndeamnă la nerespectarea regulilor nu fac altceva decât să contribuie la răspândirea noului coronavirus. În plus, pot deveni ei înșiși victime ale infecției.
„Cei care au de criticat, dacă pot să vină cu soluţii mai bune, e foarte bine, să le propună! Dacă nu pot să vină cu soluţii mai bune, atunci să accepte soluţiile care sunt date, iar îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor înseamnă îndemnarea populaţiei la a deveni, cel puţin unii dintre ei, victimele infecţiei şi poate unele rude ale lor sau chiar ei victime în sensul să-şi piardă viaţa”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
„Este prea devreme să-ți planifici acum Revelionul!“
Secretarul de stat Raed Arafat a spus despre modul în care se vor desfășura sărbătorile de iarnă în acest an că nu știe încă ce va fi atunci. Raed Arafat a opinat că de-abia în noiembrie ar putea spune ce va fi de sărbători.
„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion“, a spus Raed Arafat.
„Un Revelion la fel ca anul trecut? Nu cred!“
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că nu crede, sincer, că Revelionul de anul acesta se va putea desfășura în condiții identice cu cel de anul trecut.
„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a precizat Raed Arafat.
„Nu apelați la 112 doar pentru a fi testați“
Secretarul de stat, a adus în discuție faptul că oamenii sună la 112, fără a avea o urgență, situație care duce la o presiune enormă pusă pe sistem.
„Am detașat și mijloace de transport, de la IGSU la ISUBIF, pentru recoltare și transport, la nivelul Bucureștiului. Dacă un microbuz este folosit să fie transportați 4 pozitivi pozitivi, nu e nici o problemă. Nu o să-i punem cu cei suspecți. Aceste persoane nu pot circula cu mijloace de transport în comun. Apelul către populație este următorul. Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați, să nu sune doar pentru că au rămas fără gust sau miros.
Asta încarcă foarte mult. Persoanele care au rămas acasă pozitive și se agravează situația, pot suna. 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe. Se simte presiunea, oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt critice. Dacă este contact și nu are simptome, rămâne la domiciliu 14 zile”, a mai spus Raed Arafat.