Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Drapelului. Președintele României a transmis ast[zi un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului Național. Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprișor, Consilier Prezidențial – Departamentul Securității Naționale.
„Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, simbol al identității și unității noastre naționale, la care se raportează fiecare cetățean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independența și suveranitatea țării noastre.
Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintașilor noștri și de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru națiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile și libertățile democrației“, se arată în mesajul președintelui cu ocazia Zilei Drapelului.
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Drapelului: „Să fim mereu mândri de Drapelul Național!“
„Arborarea Drapelului Național a marcat marile momente din evoluția României moderne. Sub faldurile tricolorului român s-au transmis mai departe tradițiile și obiceiurile poporului nostru, precum și realizările și idealurile României contemporane. Astăzi, privim cu mândrie Drapelul Național înălțat la sediile Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice.
România este un actor relevant și predictibil, un contribuitor important la securitatea din regiune, un parter strategic solid al Statelor Unite ale Americii, care beneficiază de garanțiile și oportunitățile apartenenței la comunitatea euro-atlantică, și care își respectă angajamentele asumate în cadrul Uniunii Europene și NATO.
Dragi români, vă îndemn să fim mereu mândri de Drapelul Național și de istoria pe care o poartă.
La mulți ani României și tricolorului nostru!“, a transmis Klaus Iohannis.
26 iunie – Ziua Drapelului
Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.
Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.
Peste câţiva ani, în 1848, steagul tricolor a fost adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti în următorea ordine cromatică: albastru-galben-roşu, semnificând „libertate, dreptate, frăţie”.
De fapt, legenda apariţiei tricolorului s-a născut după 1860, când s-au contopit culorile din steagurile Moldovei şi al Ţării Româneşti, după unirea Principatelor şi din dorinţa de a împăca ambele tabere.
Mai târziu, Constituţia României din 1866 prevedea, despre drapel: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”.
Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie așezate vertical, în ordinea următoare: albastru, galben şi roşu la margine.
„Ziua Drapelului Naţional” este o zi specială în calendarul celor care simt româneşte, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, reamintind că vineri se împlinesc 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional.
„Tricolorul a fost martor al marilor evenimente din istoria neamului românesc. Astăzi, militarii aflaţi în teatrele de operaţii şi în misiuni internaţionale, prin excepţionalul exemplu de dăruire, profesionalism şi curaj, fac Tricolorul cunoscut şi apreciat în întreaga lume. Nu putem să îi uităm astăzi pe cei care şi-au dedicat întreaga carieră slujirii ţării sub Drapelul tricolor şi care continuă să acţioneze sub deviza Patrie, Onoare, Demnitate, în calitate de militar în rezervă sau în retragere pentru aceleaşi ţeluri nobile ale Armatei României”, a spus ministrul Nicolae Ciucă.