Prima pagină » Local » Mesajul disperat al unui proprietar din Copou după ce medicul Nicolae Pătrașcu a anunțat că vrea să construiască un bloc între case
Mesajul disperat al unui proprietar din Copou după ce medicul Nicolae Pătrașcu a anunțat că vrea să construiască un bloc între case

Mesajul disperat al unui proprietar din Copou după ce medicul Nicolae Pătrașcu a anunțat că vrea să construiască un bloc între case

18 iul. 2020, 14:00,
Ciprian Boaru în Local

În cursul acestei săptămâni, la sediul Primăriei Iași a avut loc o dezbatere publica privind inițiativa medicului Nicolae Pătrașcu. Acesta a propus construirea unui imobil de locuințe colective într-o zona de case, pe strada Codrescu nr. 17, Copou. Prezenta la dezbatere, Nicoleta Marinescu, proprietar pe strada amintita, a formulat o serie de obiecții. A atras atenția ca strada, care mai degrabă este un fundac, este deja aglomerata de numărul mare de autoturisme. Astfel, edificarea unui nou proiect ar afecta calitatea vieții în zona. Cotidianul BZI redă integral impresiile Nicoletei Marinescu după dezbaterea din aceasta săptămâna.

„E miercuri, o dimineață plăcută de  iulie. Mă apropii de Primăria Iași, locul în care va avea loc dezbaterea. Ce frumos melanj de flori în fața instituției! Mă opresc să-mi clătesc ochii ! Superb! Sufletul se bucură de florile care zâmbesc ochiului parțial acoperit de mască și imposibil să adulmec mirosul dimineții. Mă trezesc repede din reverie, când sunt depășită de o doamnă îmbrăcată în voaluri cu nuanțe de fucsia. N-am greșit adresa? O fi un bal la Palatul Roznovanu?! Eu am plecat la o dezbatere publică! Sunt depășită și salutată! Ciudat?! Mă trezesc cu adevărat când ajung la portăreasa care mă întreabă despre ce dezbatere e vorba? Și de unde știu eu așa ceva?!

«Mă încadrez la ORICINE, nu la vecină»

De pe situl instituției! Îmi cer scuze că o deranjez, fiind nevoită să dea un telefon. Nu, nu e bal, e realitate românească! Mă trimite la intrarea cealaltă. Noroc de florile care îmi ridică moralul. Aici mă întâlnesc cu o altă doamnă îmbrăcată în voal? Bluză și pantaloni! Cu trei volane pe fiecare crac stramt!Culoarea pielii cu ușoare pete pastelate! S-o fi grăbit să vină la servici și nu a avut timp decât să-și pună stileții în picioare!? O fi uniforma Primăriei în perioada pandemiei de corona?! Interesant! Apare din nou doamna fucsia să salute cu mâinile în sus personalul celeilalte aripi ale Primăriei!

Se predă sau face un posibil semn?!Am dormit bine, nu am visat, totuși mă confrunt cu ciudățenii! Și e dimineață! După ce discut cu polițistul-da, sunt la Primărie, nu am greșit-mă învăluie pantalonul cu volănașe  care încearcă să îmi spună că am mult de așteptat, că nu mi-a trimis invitația, fiind convocați doar vecinii viitoarei construcții, de pe partea aleii cu viitoare construcție?! Îmi dă voie să stau: oricine poate participa! Câtă transparență! La propriu și la figurat! Mă încadrez la ORICINE, nu la ”vecină”. Un nou mod de abordare în vreme de pandemie!  Întrebând-o dacă a citit observațiile mele îmi răspunde că nu a avut timp. Încep să mă edific asupra modului înb care se va desfășura dezbaterea:  punct bifat pe agendă.

«Mă așteptam ca în mapă să fie și observațiile mele»

Stau în hol. Mai văd voaluri de diferite culori. Sigur, sunt recomandările din cauza covitului, ca ținutele să fie din voaluri. Încep să apară bărbații îmbrăcați sport. Se pregătesc de lupta cu idei. Sigur așa e: ținută sport și adidași pentru bărbați, voaluri și fuste scurte pentru femei. Oare ce fac funcționarele care au de căutat prin dosare?! Asta e! De aceea nu e timp de printare și de completat dosare! Vine ora dezbaterii: mi se ia temperatura-36,6-, dimineață mi s-au luat datele din buletin când volănașele șifonate au aflat că am venit pentru dezbatere. Întreb unde e sala și sunt îndrumată să merg într-o încăpere, depozitul Primăriei, cu scaune unele peste altele, cutii suprapuse, obiecte din lemn abandonate, cabluri, diverse.

Respectul față de cetățean!Se mai afla o  masă cu două scaune pe de o parte și cu vreo opt în partea opusă, dezordonat așezate ca ideile participanților. Volănașele apar și îl prezintă pe arhitectul șef, un băiețel cu un tricou portocaliu și niște pantalonașii de vară. Citisem în presă că dăduse de câteva ori concurs și nu obținuse notă de trecere. Se mai întâmplă. Gura presei! Începe dezbaterea. Mă așteptam ca în mapă să fie și observațiile mele. Măcar să se știe de ele și să pot primi răspunsuri! Nici vorbă. Arhitectul proiectului viitorului bloc-nume de Candid evanghelist-încearcă să explice, dar eu făcusem observații așa că, mi s-a dat cuvântul. Încerc eu să argumentez ce e cu căile de acces auto! Nu interesează!

«Păi să vedeți despre ce este vorba»

Să vă explic cauza, pentru că aici între străzile Codrescu, Costăchescu și bulevardul Copou paranormalul e la el acasă Fizicianul obține aprobare de construire a unei anexe. Dar autorizația se dilată, ajungând până la jumătatea aleii dintre cele două case. Păcat că nu a ajuns până la gardul locuinței mele, pentru că aici, în Copou, lângă reședința fostului primar s-a amplasat o vilă în mijlocul unei alei, blocând legătura pietonală și auto dintre Bulevardul Copou și str. Petre Andrei! Blocul vecin mie, a obținut autorizație de construcție drept casă, dar nu așteptând patru ani cel puțin semnăturile. Nu, ele au fost obținute într-o vilă din Bucium la un pahar de vin călugăresc. Vinul părintelui Elefterie veselește inima omului și cu multă ușurință semnezi autorizații de construcții de tipul ”pe o stradă din Copou” Simplu, cu o semnătură de-a primarului plecat ceva mai târziu să reprezinte țara într-o insulă din Antile, poți construi oriunde între Fundație și Agronomie, căci e Copou!

Nu?! Știința și descoperirile tehnicii avansează, așa că din căsuță se transformă în ditamai bloc, că la soare te poți uita, dar la bloc, ba. Păi să vedeți despre ce este vorba. Cică pânza freatică ce se găsește și sub 1 m adâncime în această zonă, ar fi împinsă în adâncuri dacă construiești blocuri cât mai înalte! Greutatea imobilului ar împinge apa! Unde ești profesore Șesan, creatorul Institutului de Cercetări Seismice Iași să vezi ce gândire profundă au specialiștii de azi! Fac tot ce pot   pentru ca pământul Iașiului să nu se mai scufunde! Știe Broscoiul ce face că doar e inginer hidro! Și are și premoniții! În caz de pandemie, vecinii stau cu coatele pe pervazul caselor și discută unii cu alții respectând distanțarea fizică. Și uite așa apare un alt proiect de bloc pe un petic de pământ din ”plămânul verde” al Iașiului. Păi da, în anii 90 spuneam că blocuri s-au construit în comunism, acum în libertate și democrație omul dorește să locuiască la case.

«Mai putem vorbi de aer curat , nepoluare și liniște?»

Fals! Candidul evanghelist asemănător premonițiilor Broscoiului vede ”desfiintari, reconversii constructii, alipiri terenuri, etc”. Dacă obținem autorizație pentru ceva și transformăm în altceva e logic o reconversie, dacă distrugi structura de rezistență a clădirii pe lângă care vor trece utilaje grele și zilnic multe mașini, logic desființezi și alipești. Care sunt cele 5 proprietăți riverane, pentru că Volănașe nu a invitat pe nimeni! Eu, m-am autoinvitat în calitate de ORICINE! Păi domnule Candid evanghelist, singur mărturisești că lățimea căii de acces este de 3,5 ml și 5,2 ml. Cadastru îți dă o schiță de 4 ml, iar realitatea din teren este de sub 3 ml. Și îți imaginezi bieții muncitori de la Salubris cărând săptămânal tomberoane dus-întors pe aproape 200 m dintr-un capăt în celălalt al uliței!

Înduioșător că în blocul ce se va construi pe str. Codrescu nr 17 vor locui 3 generații!Impunător e și faptul că vecini sunt Apavital și Camera de Conturi, la o zvârlitură de bâț de vreo 100 m, iar eu, vecina căii de acces pe care  trec mașinile particip la dezbatere în calitate de ORICINE! Dacă sub primul etaj vor fi garate mașinile blocului, mai putem vorbi de aer curat , nepoluare și liniște? Corona curată! Și să vezi minune cum după construcția blocului se va asfalta ulița! Și uite așa începe dialogul măștilor! Eu, ORICINE doresc să-mi apăr proprietatea, propunând cale de acces pietonală actuala  uliță. Iar cale de acces auto deschiderea aleii din fața Apavital, care ar avea  deschidere în fața blocului. Ehei!!!! Mare lucru și cu Internetul acesta. Telemuncă la greu! Băiețelul arhitect se uită la imagini și mă întreabă dacă recunosc clădirile și ale cui sunt?

«Eu, ORICINE , îmi susțin cauza, dar deranjez prin afirmații»

Hopa! Vă dați de gol! Înseamnă că ați citit observațiile mele și vreți să vedeți care este casa locuită de un fost politician, rudă cu un actual consilier municipal! Exact ce trebuie nu se vede. E verdeață multă, e Copou! Navigarea se termină în liliacul unui vecin.  Da și Candidul evanghelist constată că nu se vede casa politicianului, deci nu e străin de observațiile mele. Aleea propusă spre deschidere este acoperită de verdeață. Am dus niște copii xerox, dar nu au fost interesați, important era Internetul care ascundea ce trebuie. Mai exact o alee pe care zace o mășină prăfuită, probabil scoasă din circulație și  doi ciobănești mioritici,care latră de obicei noaptea. Imposibil ! Cum să deranjezi?! În apropiere sunt și wc-urile birtului!

Culmea! Un peisaj ce nu poate fi stricat, bun de privit din turnul de protocol al imobilului Apavital, un oraș cultural european ! Trebuie să știi să navighezi, dacă vrei să afli adevărul! Eu, ORICINE , îmi susțin cauza, dar deranjez prin afirmații. Să-mi apăr proprietatea! Și să vezi dialog între măști!Mi se pun întrebări, dar nu convin răspunsurile. Important este CINE LOCUIEȘTE ! Domnul Pătrat- câte probleme ridică în geometrie!-  promite că după terminarea construcției va încerca să deschidă aleea din fața blocului pe care îl va ridica, dar până atunci, vom stabili de comun acord când vor trece mașini de mare tonaj spre șantier. Acum vrea un aviz repede, a vorbit deja cu firma de construcții, vor repede să se mute. Minune: eu voi stabili programul de lucru al șantierului! E program de alăptare a unui bebeluș?

«A fugit mâncând pământul băiețelul arhitect»

A bebelușului-bloc care va crește ca în povești! Că Pătratul vrea să se mute repede, să-și mute familia. Întrebând care e statutul aleii spre Codrescu, mi se spune că eu nu am niciun drept! Să știu! Nu să fiu coproprietar!Totuși casa mea este afectată de trecerea, la o distanță de mai puțin 3 m a unor vehicule. Nu am niciun drept să-mi apăr proprietatea! Culmea tupeu din parte mea! Proprietatea! Știe arhitectul șef ce face! Știe pentru că e șef! Nici despre aleea din fața Apavital nu poate da informații de ce nu se deschide! Nu se vede pe Internet! E ascunsă de liliac! El e șef și hotărăște! Schimb de replici intre măști! Concluzia arhitectului șef: înțelegeți-vă ! Minunată dezbatere!

Am repetat de multe ori să vină să vadă la fața locului care este situația din teren, pentru că nici schițele nu reflectă adevărul. O fi și ele ca cele ale Broscoiului, cu proprietari din perioada interbelică, care sunt de vreun deceniu la Eternitate! A fugit mâncând pământul băiețelul arhitect, să nu i se mai pună întrebări, să nu mai poată fi caracterizat. Și după el, după semnarea procesului-verbal de către participanți, Volănașele zburătoare l-au urmat. Minunată scenă privită de reporter! Dacă nu era el, nici nu aș fi știut că se construiește un alt bloc. Pentru consolidarea terenului și a împingerii pânzei freatice! Nu din alte considerente! De ce-l chinuiți pe bietul băiețel și nu-l lăsați în pace,să se joace, îl puneți să ia decizii, e capabil să-și semneze și demisia, că bietul are un singur crez, pe care eu nu-l pot mărturisi.

«Joaca dezvoltă inteligența și creativitatea»

Dar îl bănuiți! Bietul Iași, cu o școală tehnică serioasă recunoscută pe plan internațional cândva, iată de cine a ajuns să fie condusă arhitectural. Să nu vă mirați dacă într-o bună zi veți constata lângă un monument istoric ridicându-se un imobil stil Ciurea sau Grajduri! Cu așa arhitect, așa oraș! Să nu vă mirați că aprobă construcția de case peste case, pe același teren!Nu blocuri, ci vile! Nu se vede pe Internet!Fără căi de acces! Vă amintiți de copilărie când în aer zburau mașinuțe alături de avioanele și bărcuțe!? Tot din hârtie! Orice este posibil! Și ce? Se joacă! Cu Iașiul! Joaca dezvoltă inteligența și creativitatea”, a declarat Nicoleta Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`