Comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iași este un moment de o înaltă încărcătură emoțională în calendarul de evenimente al Municipiului Iași, fiind un prilej pentru întreaga comunitate ieșeană de a își asuma acest moment tragic din istoria orașului nostru și de a transmite întregii lumi un mesaj de toleranță, pace și bună înțelegere.
Astfel, elevi și profesori de istorie de la Colegiul Economic Administrativ Iași, Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași au participat la activitățile comemorative.
Mesajul de toleranță, pace și bună înțelegere transmis de școala ieșeană în contextul comemorării victimelor Progromului
Organizat în luna iunie a fiecărui an, evenimentul implică o ceremonie de comemorare a victimelor Pogromului la Cimitirul Evreiesc din Iași, precum și o serie de manifestații la care sunt invitate oficialități locale, naționale, membri ai corpului diplomatic, supraviețuitori ai Pogromului, urmași ai victimelor Pogromului, membri ai Armatei Românei, respectiv ai Armatei Israeliene, membri ai comunităților evreiești locale și regionale. În acest an, Inspectoratul Școlar Județean l-a avut ca oaspete de onoare și participant la eveniment pe domnul Bogdan Cristescu, Secretar de Stat la Ministerul Educației.
În cadrul Strategiei Naționale pentru Combaterea Antisemitismului și promovare a Memoriei Victimelor Holocaustului, Ministerul Educației, alături de MCA Romania elaborează metodele de promovare a proiectului „Marșurile Memoriei” după modelul călătoriilor comemorative la Auschwitz – Birkenau și alte lagăre de concentrare naziste.
Inițiatorii proiectului consideră că „mesajul urmașilor celor aproximativ 400000 de familii aflate în cimitirul evreiesc este de aducere la cunoștința generațiilor actuale și viitoare de israelieni și români a tragicelor zile din 1941, de aducere aminte și de aprindere simbolică a unei lumânări în numele celor care au murit, în numele celor care nu mai au urmași care să le onoreze memoria și în numele celor care nu pot face deplasarea din Israel pentru a-și plânge familiile și a le lumina drumul prin întunericul istoriei”.
iar?
pai de ce nu spunem cine erau arendasii cand a izbucnit rascoala din 1907?
Foarte bine a facut Hitler !!!
Sa ni-i amintim vesnic pe Mochi Fischer, Hannah Rabinsohn, Teohari Georgescu, Erno (Walter) Neulander si fiu-su, Saul Brukner, Vasili Ivanovici si nu in ultimul rand pe Eduard Hellvig.
Ana Pauker = Anna Rabinsohn , Ministru de Externe
Iosif Chişinevschi = Jakob Broitman, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri
Teohari Georgescu = Burah Tescovich, Ministru de Interne
Avram Bunaciu = Abraham Gutman, Secretar General al Adunării Naţionale
Miron Constantinescu = Mehr Kohn, Ministru al Minelor
Laurian Zamfir = Laurian Rechler, general, şef al Securităţii
Alexandru Badan = Alexander Braunstein, şef al Comisiei de Control al Străinilor
George Silviu = Gersch Gollinger, secretar general în Ministerul de Interne
Liuba Chişinevschi = Liuba Broitman, preşedintă a Femeilor Române Antifasciste
Silviu Brucan = Saul Brukner, redactor sef Scanteia
etc
Precizare
Da, Teohari Georgescu = Burah Tescovich, ministru de interne SI fondator al Securitatii, aparat de represiune care a dus la moartea a intre 500.000 si 2.000.000 de romani, insemnand teroare pt. restul, in afara de aia vreo 500.000 de securisti.
Ana Pauker – „Stalin cu fusta”
Toleranta inseamna compromis. Un compromis la ceva care deranjeaza. Si la fel ca orice alt compromis, nu dureaza la nesfarsit. Singurul scop al comemorarii este acela de a perpetua un sentiment de vina, al generatiilor care nu au nimic in comun cu pogromul. Noi generatiile tinere nu suntem vinovate de trecut. Noi nu traim in trecut. Voi astia cu religia, de ce nu traiti in prezent? Hai sictir cu comemorarea voastra.
comemorarea are treaba cu biznisu, nu cu religia.
cu titlu de compensatie, ni se cere sa ingaduim matrapazlacurile din prezent.
nu stiu voi, dar eu nu sunt de acord.
Cand o categorie dicteaza si guverneaza toate aspectele vietii celorlalte categorii, asta o pune intr-o situatie de a fi pe teren moral scazut, cu risc de revolta.
Cum faci sa dictezi si sa faci regulile in dauna celorlalti si in acelasi timp sa ramai pe teren moral ridicat?
Urland din toate puterile ca tu personal si contemporanii tai sunteti victime si ca ceilalti risca sa va agreseze asa ca trebuie redusi la tacere „din fasa” inainte de a spune primul cuvant.