Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis un mesaj persoanelor care se testează acasă.
Raed Arafat atrage atenția că persoanele care se testează singure acasă și au un rezultat pozitiv COVID-19 trebuie să anunțe imediat autoritățile și să nu aștepte până când ajung să se simtă foarte rău.
„Trebuie să înțelegem că un bolnav care are nevoie de terapie intensivă sau are nevoie de oxigen nu stă acasă și acel lucru nu are nicio legătură cu testarea. Dacă erau mai multe cazuri grave, indiferent de testare, aceste cazuri ajungeau la spital. Dacă erau mai multe cazuri care aveau nevoie de oxigen și spitalizare, indiferent de numărul testelor, ei ajungeau la spital și exercitau această presiune asupra sistemului sanitar“, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat: „Sfătuim să nu vă tratați singuri“
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că pacienții care sunt confirmați pozitiv ar trebui să anunțe acest lucru și să nu se trateze singuri,
„Știm că unii se testează singuri, auzim din ce în ce mai mult despre pacienți care se tratează singuri. Sfătuim total împotriva acestui lucru. Dacă vă testați singuri, înțelegem. Dacă e pozitiv, anunțați imediat. Nu țineți rezultatul până vedeți că nu mai puteți și atunci anunțați. Dacă este test pozitiv, trebuie anunțat imediat medicul de familie și DSP-ul ca să intre persoana respectivă în procedura pentru boala aceasta și pentru evaluare”, a menționat Raed Arafat.
Raportarea tetelor este obligatorie de luni
Raportarea testelor rapide de detectare a coronavirusului devine obligatorie în România de luni, 4 ianuarie. Astfel, pe lângă testele PCR, laboratoarele medicale, medicii de familie şi spitalele trebuie să transmită şi ele rezultatele rapide ale testelor antigen pentru Sars CoV-2.
Decizia vine după ce, în ultima perioada, numărul testărilor PCR a scăzut semnificativ. În ce priveşte precizia acestor teste rapide, părerile sunt împărţite: în timp ce unii medici spun că precizia lor este de peste 90%, alţii susţin că ar fi mai mult de 50%.
Vlad Voiculescu vrea raportarea testelor rapide COVID
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a confirmat că de săptămâna aceasta, rezultatele testelor antigen vor fi raportate obligatoriu de toată lumea, acest lucru însemnând spitale, medici de familie şi laboratoare medicale.
Noul ministru al Sănătății consideră și acestea trebuie raportate în sistemul de monitorizare a epidemiei de COVID-19.
„Numai în spitale, se fac 20.000 de teste antigen rapide zilnic, iar 10% sunt pozitive”, au precizat surse oficiale.
Astfel, cel mai probabil, de luni, în raportarea zilnică făcută de Grupul de Comunicare Strategică vor apărea şi rezultatele acestor teste rapide. În ultimele săptămâni, testele PCR erau tot mai puţine, iar testele rapide au fost interzise din farmacii. Totuşi, ele se găsesc de vânzare on-line.
Medicii le recomandă celor care folosesc aceste teste rapide comandate pe internet să fie foarte atenţi cum îşi recoltează probele.
Rata de eficiență a testelor rapide, apropiată de cea a testului de laborator
Testul rapid din salivă pentru coronavirus, recent autorizat pe piaţa europeană, este disponibil şi în ţara noastră.
Rata de eficiență se apropie în mod rezonabil de cea a testului de laborator, însă depinde direct de respectarea momentului optim al recoltării şi a instrucţiunilor de folosire. Față de acum câteva luni, există pe piaţă şi mai multe tipuri de teste rapide din sânge. Atenţie, în continuare aceste dispozitive se adresează strict profesioniştilor.
Testele rapide din secreţii nazale şi faringiene au fost autorizate recent de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Oferă un rezultat aproape sigur chiar şi la două zile post-infecție.
Probele se prelevează din nas, unde virusul ajunge cu 3 zile mai devreme decât în gât. Se pun într-un mediu de lucru, iar rezultatele vin în 15 minute.
În paralel, producătorii din Belgia, Franţa şi Marea Britanie au primit permisiunea să vândă în Comunitatea Europeană mai multe de teste de sânge. Şi teoretic sunt tot mai fiabile, în doar 10 minute. Îţi arată dacă eşti spre final sau dacă ai trecut de infecţie şi ai anticorpi. Acurateţea e până la 99%, la o lună însă după testul pozitiv.