Mesaj cutremurător postat pe Facebook de studenta de la UMF care s-a sinucis lângă pârtia de schi. În urmă cu câteva luni, aceasta a postat câteva rânduri pe contul său de socializare despre sinucidere. A spus că sinuciderea reprezintă o tragedie care afectează familiile și întreaga comunitate, însă, cu toate acestea, a recurs la un asemenea gest
Maria Andreea Albu, tânăra studentă de la UMF care și-a pus capăt zilelor lângă pârtia de schi, a postat pe contul său de Facebook un mesaj cutremurător, cu câteva luni înainte de a recurge la gestul de neînțeles. Postarea studentei de la UMF, Maria Andreea Albu, a fost făcută pe 10 septembrie 2020, de Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului.
„În fiecare an, aproape 800.000 de oameni manifestă tulburări mintale, ce pot conduce la tentative de suicid. Sinuciderea reprezintă o tragedie care afectează familiile și întreaga comunitate, având efecte de lungă durată asupra oamenilor rămași în urmă. O tentativă anterioară de suicid reprezintă un factor de risc pentru repetarea și săvârșirea ulterioară a acestui act. În ultimii anii, s-a constatat faptul că actul de sinucidere reprezintă a treia cauză principală de deces în rândul adolescenților între 15 și 19 ani. Sinuciderea nu apare doar în țările dezvoltate, ci reprezintă un fenomen global, afectând toate regiunile lumii. Depresia majoră sau alte tulburări însoțite de tendințe autolitice sunt probleme grave de sănătate publică; cu toate acestea, pot fi prevenite prin intermediul câtorva măsuri de precauție”, se arată în postarea făcută pe contul de Facebook al tinerei.
„Cele mai expuse persoane către acest act sunt cele ce suferă de tulburări mintale preexistente!”
În postarea tinerei se vorbește despre problemele pe care le-ar putea avea cineva cu gânduri negre.
„Cele mai expuse persoane către acest act sunt cele ce suferă de tulburări mintale preexistente, precum depresia sau schizofrenia, însă multe dintre actele de sinucidere pot fi provocate și de stările impulsive, cu o defalcare a capacității de a face față tensiunilor de viață, precum problemele financiare, ruperea relațiilor sau durerea și bolile cronice. Ratele de suicid sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile, care se confruntă cu discriminarea, precum refugiații, imigranții, persoanele din rândul LGBTQI+. Putem preveni împreună acest fenomen prin respectarea anumitor măsuri pe care le putem adopta ca societate”, se mai arată în postare.
În postarea făcută de Andrea Maria Albu se pune accent pe înființarea unei linii telefonice gratuite de prevenție, includerea în școli și universități a unor persoane avizate în domeniul psihologic, care să comunice atât cu elevii, cât și cu studenții și identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări mintale, dureri cronice și stres emoțional acut. Totodată, se vorbește despre consilierea cu personal specializat în domeniu și observarea atitudinii și comportamentului persoanelor care au avut tentative de suicid.
„Conștientizarea fenomenului este doar primul pas, însă subiectul sănătății mintale trebuie să vizeze măsuri concrete, atât din partea autorităților, cât și din partea societății civile. O viață echilibrată este într-o legătură foarte strânsă cu sănătatea fizică și psihică”, se mai arată în postarea tinerei.
Studenta de la UMF și-a cumpărat singură colierele cu care s-a sinucis
Maria Andreea Albu ar fi mers la depozitul Dedeman din zona Socola și ar fi cumpărat colierele de plastic. Ulterior ar fi mers în Sărărie, a discutat cu câțiva prieteni și a plecat. A doua zi, adică vineri, pe 8 ianuarie, a fost găsită moartă chiar de cunoscuți, după ce în prealabil ar fi indicat zona în care merge. Alarma s-a dat puțin după ora 15:00. Chiar un prieten de-al fetei a găsit-o moartă și a cerut ajutor. Povestea începe cumva joi seara, când Maria Andreea Albu s-a despărțit de câțiva prieteni spunându-le că merge în zona pârtiei pentru a fuma o țigară. Tânăra a plecat și nu s-a mai întors.
Părinții fetei au început să se îngrijoreze, iar vineri au mers la poliție să o dea dispărută. Prietenii fetei au mers în zona în care studenta a spus că se duce, să o caute. Nu a durat prea mult și au găsit-o pe tânără moartă, cu fața în jos. Au sunat la 112 și au cerut ajutor. La scurt timp, mai multe echipaje de poliție și un echipaj medical au ajuns în zonă. Medicii ajunși la fața locului nu au putut decât să declare decesul. Tânăra avea semne de moarte biologică instalate, cel mai probabil decesul survenise joi seara.
Cinci coliere puse cap la cap, găsite în jurul gâtului studentei
Vă reamintim că anchetatorii au luat în calcul toate variantele și au apelat vineri după-amiază inclusiv la ajutorul unui câine polițist. La început, anchetatorii au crezut că este vorba despre o crimă, însă, treptat, și-au dat seama că tânăra studentă s-ar fi sinucis. Tânăra avea legate 5 coliere de plastic în jurul gâtului. Colierele respective sunt folosite de regulă la fixarea capacelor pe jantele autoturismelor. Un aspect important a fost acela că toate colierele găsite pe gâtul fetei aveau „nodul” în față, semn că aceasta și le-ar fi prins singură. Mai mult decât atât, surse din cadrul anchetei au precizat că într-unul din buzunarele fetei a fost găsit un bon fiscal de la un magazin de bricolaj, semn că fata și-a cumpărat singură respectivele coliere.