Prima pagină » National » Mesaj RO-Alert emis în Tulcea. A fost detectat un grup de drone în apropierea graniței cu România
Mesaj RO-Alert emis în Tulcea. A fost detectat un grup de drone în apropierea graniței cu România

Mesaj RO-Alert emis în Tulcea. A fost detectat un grup de drone în apropierea graniței cu România

27 sept. 2024, 09:00,
Elena Nicoleta BUJOR în National

În noaptea de joi spre vineri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trimis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din nordul județului Tulcea, după ce a fost detectat un grup de drone care se îndreptau spre obiective din Ucraina, situate în apropierea graniței cu România.

„Pe parcursul nopții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din nordul județului Tulcea, după ce structurile responsabile de apărarea și monitorizarea spațiului aerian la frontieră au detectat un grup de drone îndreptându-se către ținte aflate pe teritoriul ucrainean, lângă granița cu România. Mesajul transmis populației îndeamnă la calm și recomandă respectarea măsurilor de adăpostire și autoprotecție, în cazul în care cad obiecte din spațiul aerian”, a informat ISU Tulcea.

Mesaj RO-Alert emis în Tulcea. A fost detectat un grup de drone

Potrivit ISU Tulcea, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate două apeluri: unul pentru a solicita informații, iar al doilea pentru a raporta explozii auzite în nord, pe teritoriul ucrainean.

Mesajul RO-Alert, transmis în cursul nopții, a fost emis după ce structurile responsabile cu apărarea și monitorizarea frontierei au observat dronele care se îndreptau spre ținte din Ucraina. Mesajul a îndemnat populația să rămână calmă și să respecte măsurile de adăpostire și autoprotecție, în caz că obiecte din spațiul aerian ar putea cădea în zonă, conform ISU Tulcea, citat de News.ro.

De asemenea, ISU a subliniat că oricine se simte în pericol sau observă ceva neobișnuit poate apela la 112 pentru asistență.

Zonele vizate de atacurile Federației Ruse sunt pe teritoriul Ucrainei, aproape de granița cu România, iar din cauza ripostei armatei ucrainene, există riscul ca obiecte să ajungă pe teritoriul românesc. ISU Tulcea a reiterat că nu sunt vizate obiective de pe teritoriul României, pentru a liniști comunitățile locale și turiștii din zonă.

„Zonele vizate de atacurile Federației Ruse sunt pe teritoriul Ucrainei, aproape de granița cu România, și există riscul ca, în urma ripostei armatei ucrainene, unele obiecte să ajungă pe teritoriul românesc. Reiterăm că nu sunt vizate obiective sau zone din România, pentru a liniști comunitățile din nordul județului Tulcea și turiștii care vizitează această regiune, a precizat ISU Tulcea.

Amintim că, marți, Ministerul Apărării a anunțat că a identificat fragmente dintr-o dronă rusească de tip Geran 2 în afara perimetrului locuit al comunei Plauru, județul Tulcea. Fragmentele „au fost ridicate în vederea expertizării, conform procedurilor legale”. De altfel, astfel de incidente sunt tot mai dese în acest județ.

Autoritățile vor să construiască o dronă românească

Autoritățile din România, alături de institute de cercetare și investitori privați, colaborează pentru a dezvolta „o dronă românească completă”. Ministrul Antreprenoriatului, Economiei și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

„Drona românească va deveni o realitate”, a spus ministrul, menționând că o filială a Romarm lucrează deja cu o companie americană, după semnarea unui memorandum de înțelegere. În prezent, acestea colaborează pentru asamblarea primei drone românești, cu specificațiile tehnice furnizate de partenerii americani. Scopul este de a produce toate componentele în România. O altă înțelegere recentă a fost semnată cu o companie americană de renume pentru a facilita producția de drone.

Oprea a subliniat că dezvoltarea unei drone românești implică toate etapele, de la cercetare și dezvoltare până la industrializare. „Colaborăm cu Ministerul Cercetării pentru a crea o dronă complet românească, iar protocolul dintre Ministerul Economiei, Ministerul Cercetării, companiile private și institutele de cercetare din România este aproape finalizat”, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`