Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților a transmis un mesaj legat de Gala Excelenței în Educația ieșeană. Parlamentarul ieșean a evidențiat rolul jucat de sistemul educațional în ultimii ani asupra valorilor țării. Demnitarul a subliniat și importanța susținerii Educației la nivel guvernamental
Deputatul ieșean Camelia Gavrilă a participat recent la unul din cele mai importante evenimente din cadrul sistemului educațional. Demnitarul a fost prezent la Gala Excelenței în Educația ieșeană, manifestare care a reunit nume importante ale învățământului alături de tinerii care au excelat în domeniu.
„Am trăit toți emoția unei noi gale a excelenței în educația ieșeană. O gală care omagiază împlinirile din educație prin olimpiade și concursuri internaționale și naționale. Am adus în centrul atenției publice valorile școlii ieșene, pentru a le celebra cum se cuvine, dar și pentru a evoca povești de succes din care se deschid alte sugestii sau promisiunea unor multiplicări viitoare. Acestea sunt argumente certe pentru spiritul elitist al învățământului ieșean, susținut prin vocația spirituală, culturală a orașului”, a spus prof. dr. Camelia Gavrilă.
Opt ediții de gală
Deputatul a arătat și ce au presupus edițiile de până acum ale Galei Excelenței în Educație.
„În anul 2012, din ipostaza de inspector școlar general, am inițiat acest proiect de anvergură, cu un ambițios tipar de realizare concretă. Am sărbătorit și premiat excelența în educație într-un ceremonial devenit acum tradiție a orașului. Dincolo de respectul pentru educația de calitate, pentru dascăli și elevi de excepție, sensurile pe care am dorit să le confer acestui proiect se referă la modelul și valorile unei școli preocupate de deschiderile culturale și cognitive ale elevilor. Povestea proiectului continuă, la cele opt ediții au fost premiați aproape 5.000 de elevi și sute de profesori mentori. Ca deputat, ca profesor pasionat și conștient de menirea asumată am continuat să premiez excelența, să susțin profesorii de vocație, să acord burse și stagii pentru elevi și studenți. Am avut șansa să organizez vizite și schimburi de experiență pentru tineri, considerând că modelele de succes trebuie încurajate, valorizate și oferite ca reper pentru evoluția școlii românești”, a mai arătat prof. dr. Camelia Gavrilă.
Premii distinse pentru excelența în educație
Deputatul a precizat că în cadrul Galei Excelenței a avut bucuria și satisfacția de a oferi mai multe premii olimpicilor ieșeni din partea Parlamentului României.
„Studiul, perseverența, premiile, performanța constantă se explică și prin transferul firesc de modele și atitudini dinspre spiritul orașului Iași spre opțiunile familiilor, ale părinților pentru o educație complexă. Gala Excelenței se corelează an de an cu rememorările, opiniile, impresiile consemnate în revista «Excelsior». Unde se invită cititorul spre atmosfera tensionată și aspră a concursurilor. Spre emoția așteptării și fervoarea pregătirii sau spre bucuria succesului. Destine ale elevilor valoroși și pasionați, dar și ale profesorilor dăruiți unei nobile meserii se decupează ca povești de viață, de succes, de comunicare, într-un spațiu jurnalistic, la întâlnirea dintre real și imaginar”, a menționat prof. dr. Camelia Gavrilă.
Tradiții în educație
Parlamentarul a arătat că se impun aprecierea și tradiția pe care echipa de ieri și de astăzi a Inspectoratului Școlar Județean Iași a creat-o.
„Semnificațiile pe care le-aș dori adăugate acestor experiențe, din perspectiva mea de profesor umanist, deschid și alte nuanțe. Premianții, olimpicii au unicitatea și originalitatea lor, aparțin deja unei elite, dar au și datoria morală de a fi alături de ceilalți, de a înțelege spiritul comuniunii cu cei de alături, asumând conștiinței că ești parte a unei comunități educaționale în care te-ai împlinit. Dincolo de opinii diferite despre competiții, glorie, premii, dincolo de complicate dileme despre sensul și rolul elitelor, cu firești interogații pedagogice sau filosofice despre educația românească și imperfecțiunile acesteia, constatăm că rămân incontestabile, la nivel național și chiar internațional, reușitele elevilor și ale profesorilor ieșeni prin olimpiade și concursuri, proiecte de succes, școli de elită. Formele variate în care performanța ieșeană se configurează mereu vorbesc despre competență, dăruire, vocație pedagogică, tineri talentați și studioși, un destin prin care elitele intelectuale se descoperă, se modelează, se pregătesc temeinic”, a încheiat deputatul ieșean.