Episcopul Hușilor, Ignatie, a transmis un mesaj împotriva liderilor politici. „Feriți-vă de oamenii care vă lingușesc și de liderii cărora le place să fie lingușiți. Nu sunt integri din punct de vedere moral”, a spus Episcopul Hușilor. Ierarhul a precizat că aceștia sunt „lupii” în mijlocul cărora îi trimite Mântuitorul pe Apostoli (Matei 10:16).
„Lupul este simbolul ferocității. În limbaj popular avem o expresie pe care o folosim când cineva este viclean și vrea să profite de pe urma relației cu semenul său, îl numim ‘lup îmbrăcat în piele de oaie’.Este cel care te induce în eroare prin comportamentul lui, prin lingușire, așteptând momentul să te muște. Oamenii aceștia sunt cei mai periculoși. Semnul lor distinctiv este lingușirea.
Când cineva te lingușește să te aștepți că te va ruina cu aceeași forță și intensitate cu care este capabil să te lingușească”, se arată în mesdajul transmis de Episcopul Hușilor, Ignatie.
Episcopul Hușilor: „Un lider adevărat își alege întotdeauna colaboratori foarte buni“
Ierarhul a menționat că un lider adevărat își alege oameni buni, în timp ce un lider slab își va allege mereu oameni slabi, care să-l lingușească.
„Un lider adevărat își alege întotdeauna colaboratori foarte buni, pe care să se bizuie și care să aibă curajul să îi spună unde greșește. Dacă acel lider are disponibilitatea să primească din partea consilierilor săi sfatul care să îl ajute să nu rătăcească, atunci se validează ca fiind un lider autentic. Dacă se înconjoară de oameni slabi, pe care să îi manevreze, va fi un lider slab”, a explicat ierarhul.
„Fiți înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii”
Totodată, PS Ignatie a precizat că Hristos, când le spune că îi trimite ca pe niște oi în mijlocul lupilor, le dă ucenicilor și o soluție, cum ar putea să facă față ferocității și răutății celor care le pot pune în pericol viața. Le spune: „Fiți înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii”.
„În limba greacă, adjectivul ‘înțelept’ se traduce prin ‘minte vigilentă’ – om deștept, într-o stare de trezvie, capabil, în orice moment, să detecteze pericolul. Îndemnul lui Hristos nu are în vedere viclenia șarpelui, ci vigilența acestuia de a depista foarte repede pericolul. Domnul ne cere să fim deștepți, vigilenți în fața pericolului, mai ales când acesta se înfățișează foarte frumos ambalat.
Așa ni se cere și nouă: să fim și deștepți și integri. Este mare nevoie de asemenea oameni în toate domeniile. Avem nevoie de oameni vigilenți ca slujitori ai Bisericii. Avem nevoie de lideri politici deștepți și integri din punct de vedere moral. Fața societății noastre ar arăta altfel”, a mai spus ierarhul.
Patriarhul Daniel, către Ludovic Orban: „Dumnezeu nu se lasă batjocorit!“
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj Guvernului Ludovic Orban, după ce a acesta interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.
„În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște. În clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora“, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.