Prima pagină » Actualitate » Mergi la mare, dar nu știi la ce riscuri te supui! Ce boli ascunde nisipul de pe plajă
Mergi la mare, dar nu știi la ce riscuri te supui! Ce boli ascunde nisipul de pe plajă

Mergi la mare, dar nu știi la ce riscuri te supui! Ce boli ascunde nisipul de pe plajă

20 mai 2024, 10:19,
în Actualitate

Cei mai mulţi dintre noi ne gândim deja la concediul de vară și la mersul la mare. De-abia așteptat să auzim zgomotul produs de valurile mării şi să ne înfundăm picioarele în nisip, însă puțini știm ce boli ascunde nisipul de pe plajă și ce trebuie să facem pentru a nu ne strica vacanța de vară.

Ce boli ascunde nisipul de pe plajă

Dacă aveți impresia că în vacanță nu sunteți în pericol, vă înșelați. Nici măcar în vacanţe nu suntem feriţi de boli dacă nu ne luăm un minimum de precauţie. Astfel, nisipul și apa mării conțin bacterii, paraziți și ciuperci care pot declanşa anumite afecțiuni. Pe măsură ce apa și nisipul încep să se încălzească, devin un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.

O mare parte din compoziția nisipului de plajă o reprezintă microorganismele Din fericire, majoritatea sunt nepatogene, adică nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. O mică parte din aceste microorganisme poate cauza, însă, neplăceri.

Bacteriile patogene care se găsesc în nisip provin, cel mai adesea, din contaminarea directă de la o altă persoană sau prin excremente (cel mai adesea umane, canine sau aviare). Materiile fecale pot contamina nisipul cu diferite tipuri de bacterii, inclusiv faimoasa Escherichia coli, responsabilă de tulburări gastrointestinale potențial grave.

Bacteriile enterice, precum enterococii, pot fi prezente și în nisip și pot provoca și gastroenterite, dar mai puțin grave. Evident, contaminarea cu aceste bacterii este posibilă doar prin tractul digestiv. Copiii mici care „mănâncă” nisip sau își bagă degetele în gură după ce construiesc castele de nisip sunt, prin urmare, cel mai expuși riscului.

Mare atenție la stafilococul auriu și la ciuperci

Contaminarea cu Staphylococcus aureus poate fi şi ea posibilă la mare, din fericire mai rar. Originea stafilococului auriu este din nou atribuită activității umane, potrivit OMS. În mod logic, prezența acestuia crește proporțional cu numărul oamenilor de pe plajă.

Prezentă în mod natural la suprafața pielii noastre, această bacterie poate deveni patogenă dacă traversează bariera cutanată din cauza unei răni. Infectiile pe care le cauzează pot fi foarte periculoase.

Toate aceste bacterii pot fi prezente și în apă, dar în cantități mai mici decât în ​​nisip. Cel mai bun mod de a te proteja de acest lucru este să eviți cât poţi de mult să înghiţi apă din mare, potrivit doctissimo.fr

Ciupercile pot fi găsite şi pe nisip, şi la piscine. Acestea pot provoca diverse micoze. Cele mai frecvente ciuperci vor apărea pe picior, care este zona cea mai expusă, sau la nivelul mucoaselor, care sunt zonele cele mai fragile.

În ceea ce privește virușii și paraziții care pot fi găsiți în nisip, foarte puține studii au analizat acest subiect. Dacă te relaxezi pe o plajă europeană, riscul de a contracta astfel de microbi este foarte redus. OMS citează, însă, un studiu efectuat la Marsilia, care a detectat prezența în nisip a viermilor precum cel responsabili de toxocaroza. Toxocaroza este o infectie produsa de un parazit din genul Toxocara, familia Ascarididae, contractată prin ingestia de sol contaminat cu ouă embrionate, provenite din fecalele animalului-gazdă.

Așadar, dacă mergeți la mare vara asta, trebuie să știți ce boli ascunde nisipul de pe plajă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025