Prima pagină » Culinar » Dulciuri » Mere caramelizate in prajitura cu aromata
Mere caramelizate in prajitura cu aromata

Mere caramelizate in prajitura cu aromata

08 oct. 2015, 09:18,
în Culinar
a:3:{s:7:"site_id";i:2;s:6:"old_id";i:15917;s:8:"site_url";s:14:"culinar.bzi.ro";}

Ingrediente:

10 mere medii
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
100 g unt de la rece
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita scortisoara
dulceata (de gutui e cea mai buna, dar merge orice fel de dulceata)
Nuci, rahat sau migdale
100 g zahar pentru caramelizat
100 g zahar pentru sirop
250 ml apa pentru sirop
1 esenta de vanilie sau rom pentru sirop

Mod de preparare:

Se curata merele de coaja, apoi se scoate cotorul fiecarui mar. Marul ramane intreg, dar cu o gaura in mijloc.
Se pun 100 gr zahar pentru caramelizat intr-o cratita smaltuita, care sa arate ca o forma de tort. Se lasa la foc mic pana se topeste de tot si prinde o culoare brun-deschis. Se misca cratita in asa fel incat sa se intinda si pe peretii ei.
Merele le umpli cu ce dulceata vrei, de preferat dulceata de gutui si cu bucatele mici de nuci, rahat sau migdale. Apoi se asaza frumos in cratita. Untul se taie bucati mici si se pune peste mere si se presara si scortisoara, apoi se baga la cuptor pentru 15 minute.

In acest timp se pregateste aluatul. Se bat albusurile de la oua bine, pana se face spuma, apoi se adauga incet si zaharul pana se intareste compozitia. Apoi se bat galbenusurile si se pune sarea si se adauga peste albus treptat. Se procedeaza la fel si cu faina, se amesteca incet fara sa folosesti mixerul.
Se toarna totul peste mere si se mai baga la cuptor timp de aproximativ 40 minute, depinde de cuptor. Se scoate din cuptor si se lasa la racit 10minute in forma initiala. Se face siropul, punand apa cu zaharul la fiert, se lasa cateva minute sa se lege apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie sau rom. Daca ai o pastaie de vanilie va da o aroma mult mai bogata.

Dupa ce s-a racit putin se toarna siropul, se desprinde de forma cu ajutorul unui cutit si se asaza pe un platou, rasturnand foarte repede sa nu se desfaca. Se poate orna acest tort de mere caramelizate cu frisca proaspata sau ce altceva iti place. Acest tort de mere caramelizate este un desert delicios, aromat, iar merele dau o savoare de neegalat.

sursa: click pofta buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`