Alimentaţia, stresul şi unele probleme pot duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge. Cele mai afectate sunt persoanele care au rezistentață la insulină sau cele diagnosticate cu diabet de tip 2. Doctorii recomandă să ai grijă să nu-ţi crească glicemia. Ce oare înseamnă cu adevărat menţinerea glicemiei în limite normale?
Să înveţi cum să mănânci şi cum să te monitorizezi, în primele luni de după diagnosticarea cu diabet nu este deloc uşor. În cel mai fericit caz deprinzi informaţiile în câteva săptămâni. Când însă eşti copleşit, îţi poate lua şi câteva luni. Inclusiv persoanele susceptibile de nivel ridicat de zahăr în sânge trebuie să se acomodeze cu practicile pentru menţinerea glicemiei în limite normale. În caz contrar, prea mult zahăr predispune la boli de rinichi, probleme cu nervii, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, probleme de vedere şi nu numai.
Menţinerea glicemiei în limite normale
Probabil te întrebi cum să îţi controlezi nivelul de zahăr din sânge. Ei bine, mai întâi, ca să îl poţi controla, trebuie să ştii care este nivelul lui.
Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, acestea sunt nivelurile normale de zahăr din sânge:
- între 4,0 și 6,0 mmol / l (72 până la 108 mg / dl) la post;
- până la 7,8 mmol / L (140 mg / dL) la 2 ore după masă.
În cazul persoanelor care au deja un nivel mare al zaharului în sânge, acesta scade la ceva timp după ce şi-au terminat masa. Din fericire, îţi poţi controla glicemia cu diverse alimente. Ca să nu te bazezi pe medicamente, care oricum au efecte secundare pe termen lung, bucură-te de ceea ce îţi oferă natura. Atenţie însă, dacă medicul deja ţi-a prescris medicamentia, nu o neglija. Cere-i sfatul!
Remediul care controlează nivelul zahărul din sânge
Inclusiv pentru acesta cere sfatul diabetologului, întrucât el este cel mai în măsură să spună dacă să îl foloseşti sau nu.
Ai nevoie de: un ou proaspăt, oţet de mere şi apa.
Instrucţiuni: Fierbe oul tare, după-amiaza. Curăţă-l apoi de coajă şi străpunge-l cu o scobitoare în câteva locuri. Pune-l într-un borcan şi toarnă oţet peste el, pentru a-l acoperi. Înfiletează capacul la borcan şi lasă-l peste noapte în frigider. A doua zi dimineață bea un pahar cu apă caldă, după care mănâncă oul. Mare grijă dacă ai probleme şi cu stomacul. În acest caz mai bine evită remediul descris anterior.
Sunt persoane care spun că trebuie să mănânci un asemenea ou în fiecare dimineaţă, până când observi că glicemia ţi-a scăzut.
De ce funcţionează remediul?
Iată explicaţiile. În primul rând, oul este o sursă de proteine şi poate fi mâncat şi chiar dacă nu ai diabet. Proteina dă saţietate şi nu afectează glicemia. Ba mai mult, tot ea încetineşte absorbţia glucozei.
Cât despre oţetul de mere, ei bine, acesta este ideal mai ales când consumi alimente cu amidon. Poate să reducă vârful de zahăr din sânge şi te face mai sensibil la insulină. Aşadar, include-l în alimentaţie cu precădere atunci când ştii că urmează să serveşti o masă bogată în glucoză.
Alimente care scad nivelul de zahăr din sânge: legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, broccoli, pătrunjel etc.), cereale integrale, proteine slabe (leguminoase, carne slabă de pui, carne de curcan, carne de vită, peste, fructe. Acestea din urmă trebuie consumate ca atare, nu sub formă de suc. Dacă le faci suc, concentrezi în el tot zahărul, de fapt.
Alimente care măresc nivelul de zahăr din sânge: orez alb, dulciuri, cartofi, pâine făcută din faina albă, fructe uscate, lactate îndulcite (precum iaurtul cu fructe), carnea procesată, cerealele rafinate de la micul dejun, laptele vegetal, cafeaua.
Informaţii pe scurt
Probabil, te întrebi ce este glucoză. E bine, glucoza serică nu e altceva decât glicemia din sânge. Ea rezultă în urma procesului de digestie a carbohidraților la nivel gastric și în urma transformării hepatice a glicogenului în glucoză. De asemenea, este principala sursă de energie a organismului. Susţine continuu activitatea celulară, fiind considerată drept cel mai important monozaharid de la nivel sangvin.
Cei doi hormoni care influenţează glicemia sunt glucagonul şi insulina. Primul stimulează transformarea glicogenului în glucoză. Insulina asigură transportul glucozei la nivel celular, pentru ca aceasta să se metabolizeze.