Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce pot spune menstruatiile despre sănătatea unei femei

Ce pot spune menstruatiile despre sănătatea unei femei

28 oct. 2019, 15:45,
în Sanatate

Menstruatia si sanatatea femeii. Dacă ciclul menstrual este regulat, menstrele nu sunt prea abundente sau inexistente, atunci … nimic de spus. Dar dacă perioadele acestea devin dureroase, foarte lungi sau neregulate, atunci vorbește cu medicul. Acesta poate fi un semn că „ceva nu este în regulă” din partea sănătății.

Daca aveți menstre duble

Una din două femei suferă de menstruație dureroasă, cunoscută și sub numele de dismenoree. Implicat: o cantitate excesivă de prostaglandine care declanșează contracții ale uterului care seamănă puțin cu cele resimțite în timpul nașterii. Dar poate fi, de asemenea, un semn al endometriozei, o boală inflamatorie care se caracterizează prin căptușirea uterină la exteriorul uterului (pe ovare, intestine sau vezică).

În majoritatea cazurilor, grefele de endometru apar pe ovare și formează un chist: aceasta este endometrioza ovariană. Dar în cazurile cele mai severe, endometrul se va dezvolta ca niste noduli pe alte organe (vezica sau colon), provocând dureri multiple și intense. De asemenea, dacă menstrele tale sunt dureroase si durerea nu cedează, în ciuda tratamentului cu analgezice, ar trebui să vă încurajeze să vă consultați medicul ginecolog.

Menstruatia si sanatatea femeii. Daca aveți menstre abundente

Menstruația normală durează între 2 și 5 zile și în această perioadă fiecare femeie pierde între 5 și 25 ml sânge. Perioadele abundente (numite menoragii) sunt de 3 până la 4 ori mai mari (adică peste 80 ml de sânge), ceea ce necesită schimbarea protecției cel puțin la fiecare 2 ore (adesea și noaptea) și poate dura până la 8-10 zile.

Dacă intampinati această problemă la fiecare ciclu, poate fi pentru că aveți prea mult sau prea puțin unul dintre hormonii care reglează menstruația (progesteron și estrogen). Dar poate este din cauză că aveți un fibrom. O femeie din 10 suferă de aceasta afectiune. Daca veți senzație de greutate în abdomenul inferior, urinare frecventă, constipație sau dacă perioadele dvs. nu sunt numai abundente, dar și dureroase, toate acestea va pot avertiza asupra prezenței posibila a unui fibrom. Este important să se consulte medicul, deoarece riscul principal este anemia, cu o pierdere foarte importantă de fier.

Daca aveti menstruatii neregulate

Menstruatia si sanatatea femeii. În medie, între prima zi a mesntrei și prima zi a următoarei, există 28 de zile. De fapt, ciclul menstrual poate fi cuprins între 24 și 31 de zile fără ca ginecologul să identifice o problema. Prin urmare, nimic anormal, dacă ai doar 9 cicluri pe an.

Dar dacă ciclurile dvs. sunt chiar mai puțin frecvente de atât, este important să consultați un medic. Acesta poate fi din nou simptomul unui fibrom. Dar și semnul că suferiți de dezechilibru hormonal sau că polipii benigni au crescut pe mucoasa uterului. Acestea sunt excrescențe care se dezvoltă în detrimentul membranei mucoase sau colului uterin. Tratamentul cu progestine poate fi suficient pentru a le trata, dar uneori este necesară îndepărtarea chirurgicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`