Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Menstruatia neregulata, asociata cu un risc crescut de deces prematur
Menstruatia neregulata, asociata cu un risc crescut de deces prematur

Menstruatia neregulata, asociata cu un risc crescut de deces prematur

07 oct. 2020, 21:17,
în Sanatate

Ciclurile menstruale neregulate și lungi în adolescență și maturitate sunt asociate cu un risc mai mare de deces prematur, constată un studiu publicat de British Medical Journal. Se spune că un menstruatia este neregulata atunci când dispare timp de câteva luni, in conditiile in care diferenta dintre perioade ar trebui sa fie cuprinsa intre 21 si 35 de zile. Acest lucru nu este îngrijorător pentru o tânără care se afla la inceputul vietii fertile. Într-un an sau doi, ciclurile vor deveni regulate.

Ciclurile menstruale neregulate pot afecta femeile de-a lungul vieții, ele fiind asociate cu un risc mai mare de boli cronice, cum ar fi cancerul ovarian și bolile coronariene.

Menstruatia neregulata sau lunga, risc de deces prematur?

Se spune că un ciclu menstrual este neregulat atunci când dispare timp de câteva luni, in conditiile in care diferenta dintre perioade este de 21 până la 35 de zile. Acest lucru nu este îngrijorător pentru o tânără care se afla la inceputul vietii fertile. Într-un an sau doi, ciclurile vor deveni regulate. Pentru a le observa regularitatea, puteți nota zilele menstruației.

Dovezile care leagă ciclurile menstruale neregulate sau lungi de un risc de deces prematur (înainte de vârsta de 70 de ani) sunt rare. Prin urmare, o echipă de cercetători din Statele Unite și-a propus să evalueze dacă această legătură ar putea fi stabilită, într-un studiu publicat în British Medical Journal. Acestia s-au bazat pe datele colectate de la 79.505 de femei aflate la premenopauza (vârsta medie de 38 de ani) fără antecedente de boli cardiovasculare, cancer sau diabet. Aceste participante au raportat lungimea obișnuită și regularitatea ciclurilor menstruale între 14 și 17 ani, între 18 și 22 de ani și între 29 și 46 de ani.

În timpul perioadei de urmărire de 24 de ani, au fost observate 1.975 de decese premature, inclusiv 894 din cauza cancerului și 172 din cauza bolilor cardiovasculare. După luarea în considerare a altor factori potențiali, cum ar fi vârsta, greutatea, stilul de viață și istoricul medical de familie, cercetătorii au descoperit că femeile care au raportat că au întotdeauna cicluri menstruale neregulate au avut rate mai mari de deces in comparatie cu femeile care au raportat cicluri foarte regulate în aceleași grupe de vârstă. Mai exact, acest risc de deces prematur a fost cu 73% mai mare pentru participanții ale căror cicluri menstruale erau neregulate și distanțate anormal.

Ciclul menstrual, indicator al sănătății generale generale

În plus, această asociere a fost mai puternică pentru decesele legate de bolile cardiovasculare și când ciclurile lungi și neregulate erau prezente în mod sistematic în adolescență și pe tot parcursul maturității, dar și la fumătoare.

Cercetătorii spun că mecanismul implicat este probabil legat de un mediu hormonal perturbat. Foarte important, ei cred că aceste rezultate evidențiază necesitatea de a considera ciclul menstrual ca un indicator al sănătății generale generale pe tot parcursul vieții reproductive a femeilor:

„Rezultatele noastre subliniază necesitatea ca furnizorii de servicii medicale să includă caracteristici ale ciclului menstrual de-a lungul vieții reproductive ca semne vitale suplimentare în evaluarea stării generale de sănătate a femeilor.

Neregularitățile menstruale sunt de regula frecvente după 40 de ani, când se apropie menopauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *