Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Menstruatia abundenta: cauze si tratament
Menstruatia abundenta: cauze si tratament

Menstruatia abundenta: cauze si tratament

22 apr. 2016, 12:19,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:65147;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Menstruatia in exces poate ascunde grave probleme de sanatate, iar vizita la medicul ginecolog si tratamentul urgent sunt necesare daca aceasta dureaza mai mult de o saptamana si este adeseori insotita de dureri constante in abdomenul inferior si de scurgeri cu cheaguri mari de sange
Fiecare femeie are un ciclu menstrual unic si chiar daca perioada optima a acestuia este 28 de zile cu o durata de 4 zile, fluctuatii intre 21 si 32 de zile sunt considerate normale. Semnalele de alarma apar insa atunci cand durata menstruatiei este de peste 7 zile si este necesara schimbarea absorbantului la fiecare 2-3 ore. 
Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice in prezent, iar cauzele sale pot fi descoperite in totalitate doar in urma unor analize de laborator sau imagistice. Exista mai multe cauze ale menoragiei de la fibroame uterine, tesuturi necanceroase care cresc in interiorul uterului, pana la dereglari hormonale, hipertensiune,  medicamente anticoagulante, de boli de sange, tulburarile de coagulare sau hemofilia, precum si de boli hepatice precum ciroza hepatica”, explica dr. Silviu Istoc, medic obstetrica-ginecologie.

VIDEO – Cum sa scapati de durerile menstruale printr-un simplu masaj
 
Alte cauze ale unei menstruatii abundente pot fi:
Anovulatia, care afecteaza 6 si 15% din femei, fiind o dereglare a ciclului menstrual in care femeia nu elibereaza un ovul lunar;
Polipi uterini;
Cancer cervical, uterin sau ovarian;
Disfunctii la nivelul glandei tiroide sau pituitare;
Schimbari la nivel hormonal, cum este cazul premenopazei;
Schimbari de pastile contraceptive;
Boala inflamatorie pelvina sau alte infectii.
Schimbari la nivelul stilului de viata, in dieta
Stresul
Modificari drastice in greutate
Eercitiile fizice intense
Operatiile
Traumele recente
Pentru unele femei chiar si nasterea poate fi o cauza.
„Uneori sangerarile puternice apar dupa ce femeia a nascut, deoarece sarcina face ca dimensiunea uterului sa se mareasca, ceea ce inseamna ca dupa nastere, exista mai multa suprafata pentru tesutul endometrial”, adauga dr. Istoc.

Sfatul ginecologului: Cat de mult trebuie sa sangerezi la menstruatie?

 
Este normal ca menstruatia sa varieze in durata si flux, asa ca nu e nevoie sa te grabesti la medic daca ti s-a intamplat o data. Daca problema persista, medicul ginecolog va determina cauza menoragiei folosindu-se de urmatoarele teste:
Testul Papanicolaou pentru a exclude boli precum infectia cervicala, inflamatii, displazie sau cancer;
Biopsie endometriala pentru a testa mucoasa uterului privind anomalii celulare sau cancer;
Ultrasunete pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele si pelvisul;
Analize de sange pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglari hormonale.
Orice femeie de varsta reproductiva poate suferi episoade de menoragie. Mai predispuse sunt insa adolescentele, in primii doi ani de la declansarea menstruatiei, cand se confrunta cu dereglari hormonale. Citeste si despre alte tulburari menstruale care apar in adolescenta! Risc prezinta si femeile aflate in premenopauza, de vina fiind aceleasi tulburari hormonale. Femeile cu ciclu menstrual neregulat sunt de asemenea predispuse la menoragii.
„Tratamentul menoragiei poate fi si simptomatic, iar in acest caz se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene si calciu pentru reducerea sangerarilor menstruale, iar in cazul in care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este insa repetitiva, prin urmare sunt foarte importante investigatiile suplimentare pentru descoperirea cauzei si apoi tratarea acesteia”, adauga dr. Istoc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025