Menopauza precoce afectează șase din zece ieșence. Din ce în ce mai multe femei ajung la spital, prezentând simptome specifice instalării menopauzei precoce. Dacă în urmă cu zece ani, menopauza se instala în jurul vârstei de 50 de ani, iată că acum femeile sunt diagnosticate cu această problemă chiar și înainte de 40 de ani. Simptomele specifice menopauzei sunt greu de suportat. De la bufeuri de caldură, la înroșirea feței, transpirații, tahicardie sau bătăi rapide ale inimii, nervozitate, depresie și insomnii, toate acestea reprezintă profilul femeii care intră la menopauză. Medicii ieșeni susțin că în anii ce urmează lucrurile nu vor fi deloc roz pentru următoarea generație. Menstruația precoce va determina și menopauza precoce.
Adevărul crud despre menopauză
Șase ieșence din zece se confruntă cu menstruația precoce. Pare un lucru firesc, natural și ușor de acceptat. Adevărul este însă crud și dureros. Sunt ieșence cărora li se instalează menopauza chiar și înainte de 40 de ani. Simptomele sunt îngrozitoare și, de multe ori, le determină să stea numai în casă, nereușid să-și ducă activitățile la bun sfârșit.
„Dacă vârsta de instalare a menopauzei este mai mică de 40 de ani, atunci o putem defini ca fiind menopauza precoce. Se observă în ultimii ani o creștere a numărului de paciente diagnosticate cu menopauză precoce. Instalarea menopauzei precoce apare de cele mai multe ori pe un fond genetic. Simptomele neplăcute și greu de suportat care apar ulterior sunt de cele mai multe ori greu de oprit. Menopauza este însoțită de oprirea ciclului menstrual, influențat în mod direct de secreția hormonală ovariană. Totodată, pacientele suferă o multitudine de simptome specifice intense care, de multe ori, le opresc din activitatea zilnică”, spune dr. Irina Cațighera, medic în contracepție și planificare familială, la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Menopauza, schimbare fizică, emoțională și socială
Menopauza este considerată o etapă de referință a vârstei de mijloc a femeii. Această perioadă aduce cu sine schimbări fizice și anatomice drastice. Totodată, femeile sunt afectate și emoțional, social și comportamental. În mod normal, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50-51 de ani, dacă organismul femeii evoluează în mod sănătos. Din păcate însă, aceste cazuri sunt din ce în ce mai rare, femeile fiind afectate cu mult mai devreme.
„Menopauza este marcată de încetarea menstruației și de încheierea producerii de către ovare a hormonilor estrogen și progesteron. Vârsta la care o femeie ajunge la menopauză variază și poate oscila de la 40 la 55 de ani. Acest lucru este influențat atât de factorii genetici, dar și de stilul alimentar, anumite tulburări endocrine și hormonale, dar și de fumat. Dacă se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură. Dacă depășește însă vârsta de 55 de ani, este considerată tardivă”, adaugă medicul ieșean.
Menstruația precoce determină menopauza precoce
Într-un articol prezentat anterior de cotidianul „Bună Ziua Iași”, medicul Bogdan Doroftei puncta faptul că în ultimii zece ani am asistat la un fenomen cel puțin ciudat. Acesta spunea că la opt din zece fete, menstruația începe la vârsta de 10-12 ani. Cu ani în urmă, menstruația apărea la fete la 13-14 ani. Menstruația precoce atrage menopauza precoce.
„Problema este faptul că aceste femei vor avea de suportat consecințe importante. Menstruația precoce și menopauza prematură determină infertilitatea. Vom asista în următorii ani la un fenomen în care fetele care au avut menstruație precoce vor avea menopauză precoce, fapt pentru care acestea vor fi nevoite să conceapă un copil mult mai devreme, și anume în jurul vârstei de 20-25 de ani”, spune dr. Bogdan Doroftei, directorul medical de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Practic, cu cât menstruația se instalează mai devreme, cu atât va genera și menopauza precoce. Așadar, numărul de femei care vor suferi din cauza consecințelor menopauzei precoce se va dubla, cel puțin.