Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Menopauza: întrebările pe care și le pun toate femeile
Menopauza: întrebările pe care și le pun toate femeile

Menopauza: întrebările pe care și le pun toate femeile

16 feb. 2021, 17:07,
în Sanatate

O așteptăm cu mai multă sau mai puțină anxietate, o urmărim de îndată ce ajungem la 50 de ani, vorbim despre asta cu prietenii noștri, rareori cu partenerul nostru. Iata răspunsuri la întrebările pe care și le pun toate femeile despre menopauza!

Cand incepe menopauza?

Nu există o vârstă specifică pentru debutul menopauzei, aceasta variază. La unele femei se manifestă la 45 de ani, la altele la 55 de ani și acest lucru nu are nicio legătură cu vârsta pubertății. Medicii observă cel mult că, în câteva familii, femeile trec spontan prin menopauză mult mai devreme, fără să știe întotdeauna cauza.

Putem sti dinainte daca va fi o perioada dificila?

Nu există aproape niciun indiciu. Menopauza femeilor de la oraș este adesea mai delicată decât menopauza celor de la sate, iari aici stresul ar juca un rol mportant.

„Femeile care au suferit de depresie postpartum sau care au tulburări de dispoziție în momentul menstruației sunt mai susceptibile de a experimenta prost această perioadă prost”, a declarat profesorul Mounier-Véhier, cardiolog francez, potrivit Top Sante. În general, starea de sănătate în care abordați această etapă este importantă: dacă v-ați îngrijit (dietă, sport, stil de viață, gestionarea emoțiilor), menopauza va trece și mai bine.

Se poate intarzia?

Imposibil de prelungit termenul. Fiecare fetiță se naște cu un stoc de 1 până la 2 milioane de foliculi ovarieni sau cavități pline de lichid care conțin fiecare un ovocit. În fiecare ciclu, peste 600 de foliculi încep să crească, dar doar unul se maturizează și ovulează, ceilalți dispar în țesutul ovarian. Când acest capital este epuizat, apare menopauza. Dar, chiar dacă menopauza este programată genetic, anumiți factori, cum ar fi fumatul, îi dezvoltă debutul cu unu până la doi ani mai devreme.

Cateva luni fara menopauza? Acesta este un semn ca ati intrat la menopauza?

Da, atâta timp cât nu ai mai avut nici măcar un an continuu. Menopauza este dispariția estradiolului, un hormon produs anterior de ovare. Ca urmare a unor tulburări mai mult sau mai puțin importante, dominate la început de transpirații nocturne și bufeuri. Uscăciunea pielii și cea vaginala, dureri osoase și articulare, demineralizare osoasă, toate aceste simptome apar treptat.

Cand iei contraceptive, cum iti dai seama daca ai intrat la menopauza?

Există o singură soluție pentru aceasta: nu mai luați pastila și observați ce se întâmplă. Dacă menstruatiile se întorc, nu este încă momentul. În caz contrar, după câteva luni fără menstruatii, medicul poate recomanda un test hormonal pentru confirmarea menopauzei. Dacă doza de FSH (hormon foliculostimulant) este mare (mai mare de 20 UI/l), femeia este la menopauză și, prin urmare, își poate opri contracepția. În caz contrar, este mai bine să continuați să utilizați contracepția atâta timp cât o doză hormonală nu a confirmat menopauza. Cu toate acestea, fertilitatea unei femei de peste 45 de ani este adesea foarte scăzută. Și după vârsta de 50 de ani, probabilitatea de a rămâne însărcinată este de 1/1.000.

O dată ce ai intrat la menopoza, mai am nevoie de contracepție?

Când menopauza este confirmată, este putin probabil să rămâneți gravidă. Prin urmare, este foarte posibil să opriți contracepția. Aveți grijă, totuși, acest lucru nu înseamnă că sunteți protejata de infecții și boli cu transmitere sexuală. Prin urmare, în cazul unui nou partener, ar trebui să utilizați prezervativul până când veți obține rezultatele unui test de sânge (HIV, hepatita B și C, sifilis, chlamydia). Pentru a fi de încredere, acest lucru trebuie făcut cel puțin la trei luni de la prima relație sexuală cu acest nou partener și cu condiția să nu fi avut alți parteneri între timp.

Daca nu am simptome, trebuie sa consult medicul?

Experiența menopauzei este foarte diferită de la o femeie la alta. Marea majoritate vor suferi de bufeuri, mai mult sau mai puțin intense, care vor dura câțiva ani, 40% din cauza durerilor articulare, 1 din 3 femei din cauza uscăcunii vaginale. În schimb, un studiu recent estimează că 28% nu vor avea semne. Acesta nu este un motiv pentru a neglija prevenirea riscurilor pe termen lung asociate menopauzei. Trebuie făcută o evaluare metabolică completă, în special pentru a evalua riscul cardiovascular și riscul osos.

Pot incepe un tratament la premenopauza?

„Femeile au adesea o mulțime de simptome în lunile premergătoare menopauzei”, spune dr. Christian Jamin, ginecolog și endocrinolog. Acesta este și momentul în care începe deteriorarea oaselor. Prin urmare, unii practicanți aleg să înceapă suplimentarea hormonală la perimenopauză. „Este cam complicat, recunoaște dr. Jamin, deoarece secrețiile hormonale nu se opresc brusc. Se opresc, încep din nou… Când femeia simte semne de deficit de estrogen (de exemplu bufeuri), ea își ia tratamentul. Dacă are tensiune în sâni, sângerări sau umflături, înseamnă că secreția sa endogenă de estrogen s-a reluat… apoi oprește tratamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *