Pentru a menține starea de sănătate este bine să urmezi un meniu zilnic pentru gută. Afecțiunea este un tip de artrită. Boala este cauzată de acumularea de acid uric în exces în sânge. Când nivelul său crește, formează cristale care se depun în articulații, provocând inflamații, umflături și dureri.
Deși medicația este un factor cheie în tratamentul gutei, factorii dietetici joacă, de asemenea, un rol important. Dieta pentru gută este unul dintre instrumentele eficiente care ajută la stabilizarea nivelului de acid uric din sânge. Dacă urmați recomandările date de nutriționiști, frecvența atacurilor bolii poate fi redusă semnificativ.
Meniu zilnic pentru gută: Ce alimente trebuie să eviți pentru a scăpa de afecțiune
Înainte de a oferi sfaturi nutriționale specifice, trebuie să știi care este factorul cheie care contribuie semnificativ la dezvoltarea bolii. Acest factor este supraponderalitatea și obezitatea. Excesul de greutate și mai ales obezitatea sunt asociate cu acumularea de acid uric în exces în sânge.
Mediatorul acestui fenomen este rezistența la insulină, care este adesea observată la persoanele supraponderale. Studiile arată că rezistența la insulină reduce concentrația de acid uric care este excretat în urină. Cu cât părăsește mai puțin acid din organism, cu atât este mai probabil să se acumuleze în sânge.
O altă afecțiune care este asociată cu acumularea de acid uric este sindromul metabolic. Acesta presupune un grup de tulburări care includ rezistența la insulină, obezitate abdominală, hipertensiune și creșterea nivelului zahărului din sânge. De asemenea, niveluri anormale de lipide, cum ar fi colesterolul ridicat.
Nutriția pentru gută, care vă permite să pierdeți kilogramele în plus, îmbunătățește sensibilitatea celulelor la acțiunea insulinei. Astfel, pierderea în exces în greutate în sine ajută la reducerea nivelului de acid uric din sânge.
Este important să eviți dietele sărace în carbohidrați și bogate în proteine. Respectarea acestor diete nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Acest aspect se datorează faptului că dietele sărace în carbohidrați și bogate în proteine cresc probabilitatea de a consuma cantități mari de purine. Și acestea sunt exact acele substanțe pe care, cu guta, este absolut imposibil să le consumi în exces.
Guta: O dietă fără purine
Purinele sunt substanțe naturale care se găsesc în multe alimente. Când sunt metabolizați, se descompun în acid uric. Astfel, reducerea aportului de alimente bogate în purine este pilonul dietei pentru gută. Dacă consumi în mod regulat alimente bogate în purine, limitarea acestora poate preveni atacurile bolii.
Cele mai populare surse de purine sunt carnea roșie, de vită, porc, miel, păsările și peștele. Scopul tău este să mănânci nu mai mult de 1 porție de carne sau pește pe zi. Nici respingerea periodică a acestor produse nu va strica. De exemplu, medicii britanici recomanda 2 zile pe săptămână să te lipsești de carne și pește, la fel dacă ai urma o dietă indiană.
Carnea și peștele pot fi înlocuite cu produse lactate cu un procent scăzut de grăsime, precum și ouă, nuci și leguminoase. Sunt surse excelente de proteine, de care organismul nostru are nevoie cu moderație.
Anterior, se credea că un meniu zilnic pentru gută ar trebui să conțină minimum orice alimente cu o concentrație mare de purine. Aceasta a inclus și câteva legume. Cu toate acestea, dovezile științifice recente arată că consumul de legume bogate în purine nu crește riscul de apariție a gutei și nu provoacă atacuri ale bolii. Astfel, poți să te bucuri de toate legumele fără excepție. Sparanghelul, spanacul, mazărea, conopida și ciupercile, care sunt bogate în purine, sunt pe deplin reabilitate.