Prima pagină » Sanatate » Menisc genunchi. Care sunt cauzele și cum se tratează leziunea

Menisc genunchi. Care sunt cauzele și cum se tratează leziunea

28 nov. 2024, 12:20,
în Sanatate

O ruptură de menisc în genunchi este una dintre cele mai frecvente leziuni. Orice activitate care te determină să răsucești sau să rotești forțat genunchiul, mai ales atunci când îți pui toată greutatea pe el, poate duce la un asemenea deznodământ.

Genunchii tăi au două bucăți de cartilaj în formă de C, care acționează ca un amortizor între osul tibial și cel femural. Un menisc rupt cauzează durere, umflare și rigiditate. De asemenea, s-ar putea să simți un blocaj și să ai dificultăți în a extinde complet genunchiul.

Menisc genunchi, simptome

Dacă ai suferit o ruptură de menisc în genunchi, poate dura 24 de ore sau mai mult până când durerea și umflarea să înceapă, mai ales dacă leziunea este mică. Este posibil să dezvolți o senzație de pocnitură, picioare umflare, rigiditate, durere, mai ales atunci când rotești genunchiul. Contactează medicul dacă prezinți aceste simptome sau dacă nu îl poți mișca în mod obișnuit.

Dacă se suspectează o ruptură de menisc, un ortoped va efectua o anamneză detaliată și o evaluare a genunchiului și poate solicita, de asemenea, radiografii și imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a confirma diagnosticul și a evalua articulația. O radiografie este un test de diagnostic care folosește fascicule de energie electromagnetică invizibile pentru a produce imagini ale țesuturilor interne, oaselor și organelor pe film. Când una standard nu este suficient de precisă, o radiografie a articulațiilor cu substanță de contrast poate fi, de asemenea, utilizată pentru examinare. IRM este o procedură de diagnosticare care folosește o combinație de magneți mari, radiofrecvențe și un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor și structurilor din interiorul corpului. Adesea, poate determina daune sau boli ale unui ligament sau mușchi înconjurător.

Cauze și tratament

O ruptură de menisc în genunchi poate rezulta din orice activitate care presupune să îl răsucești forțat, cum ar fi pivotarea agresivă sau opririle și virajele bruște. Chiar și genuflexiunile adânci, aplecările sau ridicarea unor greutăți pot duce uneori la o leziune. La adulții în vârstă, modificările degenerative ale genunchiului pot contribui la o ruptură cu puțin sau fără traumatism, la fel și obezitatea. O asemenea leziune poate duce la o senzație de instabilitate a genunchiului, incapacitatea de a-l mișca așa cum o faci de obicei sau dureri persistente. De asemenea, este posibil să dezvolți osteoartrită.

Tratamentul naturist și conservator, cum ar fi odihna, gheața și medicația, este uneori suficient pentru a ameliora durerea unui menisc rupt și pentru a oferi leziunii timp să se vindece de la sine. În alte cazuri, însă, necesită intervenție chirurgicală. Tratamentul specific va fi determinat de medicul specialist pe baza vârstei tale, stării generale de sănătate și istoricului medical, gravității leziunii, toleranței la medicamente și duratei de vindecare. Totuși, se poate ameliora și prin exerciții de întărire a mușchilor și artroscopie.

Artroscopia, o procedură minim invazivă, este adesea utilizată pentru a trata leziunea. Astfel, un tub optic mic și iluminat este introdus printr-o mică incizie în articulație. Imaginile din interiorul genunchiului sunt apoi proiectate pe un ecran, permițând medicului să repare sau să îndepărteze porțiunea ruptă a meniscului. Pentru pacienții tineri, păstrarea cât mai mult posibil a meniscului este importantă pentru menținerea sănătății genunchiului. Când cartilajul este reparat, se folosesc suturi pentru a-l ține împreună în timp ce corpul regenerează zona. O ruptură de menisc în genunchi tratată prin artroscopie tinde să se vindece mai bine decât cele gestionate cu alte opțiuni de tratament.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
George Simion, moment incredibil în străinătate. Dezvăluirea care a pus pe jar şi România
observatornews.ro
Călin Georgescu revine cu un nou mesaj video, al doilea în ultimele două zile: "Sistemul și ciocoii au rămas fără timp"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aberații pe piața imobiliară. Unde poți cumpăra locuințe la prețuri infime
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Andrada și Alex Bodi n-au mai ținut cont de nimic. Gesturile lor aruncă în aer triunghiul amoros în care Dan Alexa e victima
Playtech.ro
Cum se împarte un apartament când nu ești căsătorit, dacă a fost cumpărat la comun. Detaliile legale din Codul Civil
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`