Prima pagină » Local » Meningita, o urgență în bolile infecțioase! Șef lucrări dr. Florin Roșu: „În absența unei terapii antibiotice adecvate și precoce, mortalitatea este de 100 la sută” (EXCLUSIV)

Meningita, o urgență în bolile infecțioase! Șef lucrări dr. Florin Roșu: „În absența unei terapii antibiotice adecvate și precoce, mortalitatea este de 100 la sută” (EXCLUSIV)

28 oct. 2022, 02:00,
în Local

De la începutul anului 2022, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași s-au prezentat cinci pacienți cu meningită meningococică. Din totalul de cazuri, unul s-a soldat cu deces. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 19 ani, care a încetat din viață în data de 23 octombrie 2022. Șef lucrări dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, trage un semnal de alarmă, precizând că meningita este o urgență în bolile infecțioase

Una dintre cele mai mari urgențe în bolile infecțioase, atât la adulți, cât și la copii, este meningita. Meningita este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central, reprezintă inflamația leptomeningelui, foițele meningeale care învelesc creierul și măduva spinării. Este o afecțiune gravă, cu risc letal și cu risc de vindecare cu sechele.

Ce este meningita? Care sunt virusurile și bacteriile cele mai frecvent implicate în etiologia meningitelor

 Spitalul Sf. Parascheva

De la începutul anului 2022, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” Iași, s-au prezentat 5 pacienți cu meningita meningococică

În cazul meningitei, etiologia este variată, poate să apară sub forma unor cazuri sporadice, mici focare sau sub forma unor epidemii. Cea mai frecventă cauză este de natura infecțioasă, meningita putând fi produsă de virusuri, bacterii sau fungi (există și o formă rară de meningită care poate fi cronică, iar aceasta afectează de obicei persoanele imuno-compromise), dar poate fi și de natură non-infecțioasă (produsă de substanțe de contrast, medicamente administrate intrarahidian, expunere la soare, radioterapie pentru tumori cerebrale, traumatisme etc.).

Virusurile cele mai frecvent implicate în etiologia meningitelor virale sunt enterovirusurile (v. Coxsackie, ecovirusurile), parechivirusurile, virusul urlian, herpesvirusurile (v. herpes simplex, v. varicelo-zosterian, v. Epstein-Barr, v. herpetice umane 6 și 7, v. citomegalic), arbovirusurile (v. West-Nile), virusul coriomeningitei limfocitare (LCMV – v. Armstrong), virusurile gripale și virusul imunodeficientei umane (HIV), care poate produce o meningită acută limfocitară în timpul primoinfecției.

Bacteriile cele mai frecvent implicate în etiologia meningitelor sunt Neisseria meningitidis (meningococ), Streptococcus pneumoniae (pneumococul), Haemophillus influenzae, Listeria monocytogenes, Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermitis, Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, bacilul Koch etc.

În funcție de durata simptomatologiei, există trei tipuri de meningită: acută, atunci când simptomele se instalează brusc, în ore sau zile, cu evoluție extrem de rapidă, subacută, care se dezvoltă într-o perioadă cuprinsă între câteva zile și trei-patru săptămâni, și cronică, ce se instalează lent și persistă peste patru săptămâni.

În 2022, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au ajuns cinci pacienți cu meningită meningococică

 o imagine cu mana unui pacient

Una dintre cele mai mari urgențe din bolile infecțioase atât la adulți cât și la copii este meningita. Meningita este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central, reprezintă inflamația leptomeningelui, foițele meningeale care învelesc creierul și măduva spinării

În anul 2022, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au tratat cinci pacienți cu meningită meningococică, în cazul unuia dintre ei survenind decesul.

„În meningita meningococică, în absența unei terapii antibiotice adecvate și precoce, mortalitatea este de 100 la sută, sub tratament adecvat urmând să scadă la 5 la sută, iar 15 la sută dintre supraviețuitori pot rămâne cu sechele neurologice permanente (tulburări de auz, de vedere, de memorie, de atenție și de concentrare, hidrocefalie, leziuni cerebrale, epilepsie, dificultăți de învățare, cefalee persistentă)”, a precizat șef lucrări dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Din cauza severității infecției, se impune un diagnostic cât mai rapid, fiind necesară internarea.

„De la începutul anului 2022, la Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași s-au prezentat cinci persoane cu meningită meningococică. Meningita meningococică este cea mai severă formă a meningitei, cu rată mare a mortalității. Din cele cinci cazuri, unul s-a soldat cu deces. Trei dintre cazuri au fost înregistrate la pacienți cu vârsta între 0-9 ani, celelalte două cazuri la pacienți cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani. În ceea ce privește sexul pacienților, două cazuri au fost înregistrate la persoane de sex feminin, iar celelalte trei au fost la bărbați. În primă fază, pacientul prezintă cefalee, greață, vărsături, redoarea cefei și fotofobie. Prezentarea la spital trebuie făcută cât mai precoce”, a declarat dr. Florin Roșu.

Meningita, o urgență în bolile infecțioase! Simptome și factori de risc

Au risc mai mare de a face meningită pacienții cu vârste extreme: 0-5 ani și peste 65 ani, pacienții cu insuficiență renală, diabet zaharat, fibroză chistică, insuficiență corticosuprarenaliană, pacienții seropozitivi HIV, cu patologii oncologice, cu imunosupresie, cu splenectomie, consumatorii cronici de etanol și pacienții cu ciroză, cei din colectivități, cu traumatisme, cei care intră în contact direct cu persoanele cu meningită etc.

 „Cele mai frecvente simptome sunt febra, cefaleea intensă, fotofobia (pacientul evită lumina pentru că îi accentuează cefaleea), redoarea de ceafă (rigiditatea), somnolența, confuzia, greața, vărsăturile, erupțiile cutanate (mai frecvente la copii), purpura vasculară (în meningococcemie), convulsiile (rar). La nou-născuți și sugari, debutul clinic este de obicei brusc, cu instalarea febrei, însoțită de refuzul alimentației, vărsături, diaree, erupții, iritabilitate sau letargie, bombarea fontanelei anterioare, agitație psiho-motorie. Evoluția este severă, iar prognosticul depinde de rapiditatea cu care se instituie antibioticoterapia corectă. La pacientul vârstnic și la cel imunodeprimat, tabloul clinic este deseori frust, se poate rezuma la febră și cefalee, cu o ușoară sau fără redoare de ceafă. Căile de transmitere cele mai frecvente sunt aerogenă sau digestivă”, a adăugat dr. Florin Roșu.

Profilaxia în cazul meningitei prevede vaccinarea copiilor împotriva ROR, poliomielită, gripă, varicelă, vaccinare anti-meningococică –aplicată în populația generală și grupelor populaționale la risc, vaccinare anti-pneumococică –cea mai eficientă metodă de profilaxie a infecțiilor invazive pneumococice, atât la adult, la vârstnic, cât și la copil, vaccinul hexavalent (Diftero-Tetano-Pertusis acelular-Haemophilus-Hepatita B), la sugar, la vârstele de 2, 4 și 11 luni, respectarea măsurilor de igienă personală, a alimentației și a apei potabile (în cazul meningitelor enterovirale care se transmit pe cale digestivă), utilizarea de plase contra țânțarilor și de soluții pentru prevenirea înțepăturilor de țânțari sau căpușe.

Un pacient de doar 19 ani a fost răpus de meningită meningococică

Un băiat în vârstă de 19 ani din Iași, diagnosticat cu meningită meningococică a încetat din viață în data de 23 octombrie 2022, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, în urma unui stop cardio-respirator. Medicii au luptat timp de o oră și jumătate ca să-i salveze viața, însă eforturile lor au fost în zadar.

„Pacient în vârstă de 19 ani se prezintă pentru febră și cefalee cu debut, în cursul nopții de 22-23 octombrie. În cursul dimineții, pacientul asociază agitație psihomotorie, sindrom confuzional, vărsături, contracturi ale membrelor superioare și se adresează Spitalului de Neurochirurgie «Prof. Dr. N. Oblu». A efectuat examen CT CR-CB, ce relevă aspect normal și consult neurologic care solicită evaluare toxicologie și boli infecțioase. Din analizele efectuate, pacientul prezenta leucocitoza cu neutrofilie (22.060/mmc cu 87.6 la sută), sindrom inflamator (CRP 41 mg/L), test THC pozitiv, corpi cetonici+2, proteinurie, microalbuminurie. Este dirijat ulterior în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva».

Clinic la internare: pacient sedat (din cauza agitației psihomotorii), TA 143/93mmHg, FC=68/min, SpO2=94 la sută cu 5 litri O2. Se efectuează puncție lombară. Examenul LCR a relevat lichid cu aspect purulent, hipertensiv, 27000 elemente, 98 la sută PMN- uri, 2la sută Lymfocite. Examenul bacterioscopic: diplococi gram negativi dispuși în boaba de cafea, intracelular (meningococ). Se inițiază imediat terapia maximale Meropenem 6g/zi, Vancomicina 2g/zi, Dxm 16mg/zi, perfuzie endovenoasă cu antiedematoase cerebrale. La aproximativ 30 de minute de la internare, pacientul prezenta stop cardio-respirator pentru care medicul de Terapie Intensivă a aplicat toate mijloacele de resuscitare cardio-respiratorie și de reechilibrare hidroelectrolitica maximale, timp de o ora și jumătate. Pacientul, din nefericire, nu răspunde manevrelor de resuscitare.

Fiecare pierdere a unui membru de familie este o tragedie, cu atât mai mult cu cât vorbim de un pacient tânăr. Suntem alături de familie și îi asigurăm pe toți pacienții de toată grija și profesionalismul cadrelor medicale care activează în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași” a transmis dr. Florin Roșu.

Meningita, o urgență în bolile infecțioase. De aceea, stabilirea unui diagnostic corect, complet și inițierea urgentă a unui tratament reprezintă aspecte cheie în managementul acestei patologii, necesitând internare în serviciile de Boli Infecțioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024