Prima pagină » Informații utile » Membri sau membrii? Cum scriem corect

Membri sau membrii? Cum scriem corect

01 oct. 2024, 13:29,
în Informații utile

Membri sau membrii? Confundarea acestor termeni este una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale în limba română. Confuzia între aceste două forme este răspândită cu precădere în scris.

Cauza principala pentru care apare această confuzie este asemănarea fonetică și dificultatea de a distinge între diferitele funcții gramaticale pe care aceste cuvinte le pot avea. Iată când se folosește corect „membri” sau „membrii”.

Membri sau membrii

„Membri este forma de plural simplu a substantivului „membru”. Acestea se referă la mai multe persoane care fac parte dintr-un grup, organizație sau comunitate. De exemplu: „Membri ai echipei sunt dedicați proiectului”.

„Membrii”, pe de altă parte, este forma articulată hotărâtă a pluralului. Ea este folosită atunci când ne referim la membri specifici, deja cunoscuți sau menționați anterior. De exemplu: „Membrii echipei sunt foarte talentați”.

Confuzia apare deoarece ambele cuvinte sunt forme de plural, dar unul este nearticulat (membri), iar celălalt este articulat hotărât (membrii).

Confuzia apare, în primul rând, din cauza asemănării fonetice. În vorbire, diferența dintre cele două forme este minimă. Articularea hotărâtă „-ii” nu este întotdeauna clară, mai ales în cazul unui flux rapid de vorbire. Din acest motiv, atunci când se scrie, oamenii tind să folosească una dintre formele pe care le percep ca fiind corecte, fără a face diferența între articulația hotărâtă și cea nehotărâtă.

Lipsa unei înțelegeri clare a funcției gramaticale este un alt motiv. Mulți vorbitori de română nu conștientizează funcția articulației hotărâte, ceea ce face dificilă alegerea formei corecte. Dacă nu există o înțelegere clară a diferenței dintre pluralul simplu și pluralul articular, apare tendința de a folosi una dintre forme în mod greșit.

Altă cauză este influența vorbirii rapide sau neîngrijite. În vorbirea curentă, oamenii nu pronunță întotdeauna fiecare sunet în mod clar, iar acest lucru poate duce la folosirea greșită a formelor atunci când se scrie.

Pe lângă asta, greșelile similare apar și în cazul altor substantive care se comportă asemănător, cum ar „ziduri” și „zidurile” sau „copii” și „copiii”. În aceste cazuri, la fel ca în „membri” și „membrii”, forma articulată hotărâtă adaugă un „-i” la sfârșit, ceea ce poate crea confuzii similare.

Alte greșeli asemănătoare

În afară de această confuzie, în limba română există și multe alte perechi de cuvinte sau forme care provoacă erori similare. Iată câteva exemple:

„Copii” și „copiii”: Aici, „copii” este forma de plural simplu. (Ex. „Copii se joacă în parc”), iar „copiii” este forma articulată hotărâtă (Ex. „Copiii din parc sunt veseli”).

„Ziduri” și „zidurile”: „Ziduri” este pluralul nearticulat, iar „zidurile” este forma articulată. Greșeala frecventă constă în omiterea sau adăugarea incorectă a articolului hotărât.

Pentru a evita astfel de greșeli, trebuie să înțelegem contextul. Întotdeauna este util să ne întrebăm dacă ne referim la un grup specific de persoane sau lucruri (caz în care folosim forma articulată) sau dacă ne referim la pluralul general (caz în care folosim forma nearticulată).

Atunci când redactăm un text, este important să citim cu atenție și să fim conștienți de forma corectă a substantivului, bazându-ne pe contextul propoziției.

Un exercițiu util este identificarea acestor perechi problematice și practicarea utilizării lor corecte. Cu cât ne obișnuim mai mult să folosim corect aceste forme, cu atât va fi mai ușor să evităm greșelile.

Prin urmare, diferențele dintre „membri” sau „membrii” sunt subtile, dar importante. Cu o mai bună înțelegere a funcțiilor gramaticale și prin practică, putem evita aceste greșeli și alte erori similare.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Evz.ro
Prognoza meteo 14 iulie. Vreme extremă, temperaturi aproape de 40°C
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
“Un monstru cu chip de om care ne-a dus în pragul sinuciderii”. Declarațiile cutremurătoare ale gimnastelor din lotul olimpic national, după moartea lui Bela Karolyi. Nadia Comăneci era și ea ruptă cu bătaia
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025