O rețetă rapidă de melcișori din foietaj cu brânză dulce va fi preferată de întreaga familie. Sunt extrem de delicioși și aromați, preparându-se foarte ușor. Acest desert, atât de rumen și pufos, va umple casa cu aromă de vanilie.
Melcișorii din foietaj cu brânză dulce sunt un desert delicios și ușor de preparat, perfect pentru orice ocazie. Cu doar câteva ingrediente simple, veți putea crea un desert rapid care va impresiona cu siguranță familia sau prietenii.
Melcișori din foietaj cu brânză dulce
Acum că a venit iarna, diminețile și serile sunt răcoroase și fiecare simte nevoia din ce în ce mai des să aprindă cuptorul și să ascundă în el ceva bun care să umple casa de arome. Poți folosi o rețetă de aluat de casă, dar dacă nu ai timp să-l faci, poți folosi și un aluat foietaj cumpărat, așa vei face o variantă mai simplă a celebrilor melcișori din foietaj cu brânză dulce și stafide. Melcișorii sunt minunați de buni cât sunt calzi, mai ales dacă reușești să te mobilizezi într-o dimineață de weekend la cafea sau la ceai.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 foaie aluat de foietaj; 300 g brânză de vaci; 100 ml smântână cu 20% grăsime; 120 g zahăr; 50 g stafide; ½ linguriță coajă rasă de lămâie; ½ linguriță pudră de vanilie și 1 ou. Pentru partea de deasupra vei avea nevoie de 1 ou pentru uns, zahăr pudră și smântână pentru frișcă. Poți folosi cremă de brânză philadelphia, dar această se poate înlocui cu orice altă cremă de brânză. Aluatul foietaj trebuie întins puțin cu sucitorul, apoi poți să te apuci de treabă.
Aprinde cuptorul la temperatura indicată pe pachetul aluatului de foietaj, de obicei la 200-220 de grade, apoi unge cu unt o formă potrivită ca mărime care va merge la cuptor. Amestecă brânza de vaci cu smântâna, vanilia, coaja de lămâie, oul bătut, zahărul și un praf de sare.
Întinde amestecul peste aluat de foietaj și presară stafidele, apoi rulează foaia cât se poate de strâns. Cu un cuțit bine ascuțit taie rondele de aproximativ 4-5 cm grosime pe care le așezi în formă unele lângă altele.
Unge melcișorii cu out bătut și dă forma la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Scoate forma din cuptor și toarnă deasupra smântâna lichidă pentru frișcă, apoi servește melcișorii calzi, presară apoi cu zahăr pudră.
Cum se folosește aluatul foietaj
Majoritatea foietajelor congelate vin în foi împăturite. Lasă aluatul să se dezghețe complet, fie peste noapte la frigider, fie timp de 45 de minute la temperatura camerei, înainte de a-l folosi. Desfă aluatul ușor și, dacă sunt rupturi sau găuri, folosește degetele și puțină apă dacă este necesar, pentru a aduce ușor aluatul înapoi împreună.
Pentru a preveni lipirea, rulează aluatul foietaj pe o suprafață ușor înfăinată, folosind un sucitor ușor înfăinat. După aceea, șterge ușor excesul de făină. Dacă faci o rețetă dulce, poți folosi zahăr sau zahăr cu scorțișoară în loc de făină, iar pentru rețetele făcute cu brânză, poți folosi brânză rasă fin. Ai grijă să nu rulezi aluatul foietaj prea subțire, mai ales dacă faci orice fel de pizza sau tartă, aluatul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a susține toppingurile și a rămâne crocant.
Aluatul foietaj este cel mai ușor de lucrat când este rece, așa că depozitează resturile pe care nu le folosești în frigider, iar dacă aluatul devine prea moale în timp cel îl rulezi sau îl tai, pur și simplu pune-l la frigider sau congelator pentru a-l întări.
Dacă încerci să creezi o formă anume, păstrează aluatul cât mai rece și îți va fi mai ușor să faci tăieturi precise. Folosește un cuțit ascuțit, o roată de pizza, un tăietor de patiserie sau simple forme de prăjituri și, dacă cauți linii cu adevărat drepte, scoate o riglă sau folosește ca ghid o foaie de copt cu margini drepte. Melcișorii din foietaj cu brânză dulce sunt buni de servit și reci, datorită calității aluatului.