Prima pagină » Sanatate » Melanom sub unghie poze. Cum să stopezi rapid dezvoltarea bolii

Melanom sub unghie poze. Cum să stopezi rapid dezvoltarea bolii

26 mai 2022, 11:30,
BZI.ro, în Sanatate

Un melanom sub unghie ca în poze este una dintre cele mai rare forme de neoplasme maligne. Se dezvoltă în zona patului unghial, la început arată ca o pată sau o bandă întunecată sau neagră, a cărei dimensiune crește treptat, afectând pliul unghiei, osul falangei și țesuturile sale moi.

Spre deosebire de toate celelalte tumori maligne ale pielii, cu melanom subungual, insolația excesivă practic nu joacă niciun rol ca factor provocator în dezvoltarea bolii. Acest lucru este confirmat de faptul că neoplasmul afectează adesea degetele de la picioare, care sunt aproape întotdeauna acoperite cu pantofi.

unghiile unei persoane care sufera de melanom

Melanomul subungual se caracterizează prin două etape de dezvoltare, orizontală și verticală

Melanom sub unghie poze. Factorii de risc posibili care cauzează dezvoltarea afecțiunii

Aproximativ o treime dintre pacienții cu un diagnostic stabilit au remarcat prezența unei leziuni mecanice a falangei unghiei în istorie. Aceasta poate fi în urma alungirii unghiilor cu gel sau alegerea unui model de baby boomer pentru manichiură. Cel mai adesea, degetele de la picioare, precum și degetul mare și arătătorul mâinii care lucrează, suferă de acest lucru. În plus, intervențiile cosmetice și chirurgicale care sunt efectuate pentru diferite boli ale unghiilor pot provoca melanom.

Leziunile fizice, degerături și arsuri, utilizarea unui laser pentru a trata sau îndepărta deteriorarea unghiilor cauzează apariția acestui simptom. Expunerea la substanțe cancerigene chimice pe unghii în timpul alungirii unghiilor cu o culoare neon. Aproximativ 10% dintre pacienți au avut contact prelungit cu substanțe chimice.

Aproximativ 5-14% dintre pacienții cu melanom au defecte genetice, în special, mutații ale genelor CDKN2A, CDK4, MITF, VC1R. În marea majoritate a cazurilor, dezvoltarea melanomului subungual are loc de novo, adică pe țesuturi nemodificate, dar riscurile dezvoltării acestuia sunt mai mari la persoanele cu un număr mare de nevi displazici pigmentați.

unghiile unei persoane care sufera de melanom

Aproximativ 5-14% dintre pacienții cu melanom au defecte genetice, în special, mutații ale genelor CDKN2A, CDK4, MITF, VC1R

Simptomele melanomului subungual

Melanomul subungual se caracterizează prin două etape de dezvoltare, orizontală și verticală. În stadiul orizontal, melanomul pigmentar subungual arată ca o fâșie de culoare maro sau neagră, situată sub unghie. Colorația sa poate fi eterogenă. La o treime dintre pacienți, există o extindere a pigmentării cu implicare în procesul marginii libere a unghiei, a pliului unghiei și a pielii.

Pentru melanomul nepigmentat, care, apropo, apare în 30% din cazuri, astfel de semne nu sunt tipice, iar boala trece neobservată mult timp. Primele simptome se dezvoltă în stadiul vertical, când tumora începe să crească invaziv în țesuturile din jur.

În acest moment, are loc deformarea unghiei. Placa de unghii devine plictisitoare, își pierde strălucirea naturală. Grosimea sa devine mai subțire, unghia devine casanta, se exfoliază și se rupe ușor. Pe măsură ce umflarea crește în dimensiune, unghia se crăpă, dezvăluind o suprafață denivelată dedesubt. În cazul melanomului pigmentar, acesta va fi maro sau negru cu pete de zone mai pigmentate. Cu contactul mecanic, această suprafață curge ușor.

unghiile unei persoane care sufera de melanom

Leziunile fizice, degerături și arsuri, utilizarea unui laser pentru a trata sau îndepărta deteriorarea unghiilor cauzează apariția acestui simptom

Metodele de tratament al disconfortului. Cum să îndepărtezi melanomul

Punctul principal în tratamentul melanomului subungual este intervenția chirurgicală radicală. Domeniul său de aplicare este încă o chestiune de controversă. Anterior, se credea că cu cât rezecția era mai mare, cu atât probabilitatea de recidivă și metastaze este mai mică.

Radioterapia în tratamentul melanomului subungual sau micozei este utilizată pentru a iradia recidiva tumorală în zona cicatricei postoperatorii. A doua aplicație este impactul asupra zonei ganglionilor limfatici primari pentru a preveni răspândirea metastazelor limfogene.

Din moment ce ai observat un melanom sub unghie la fel ca în poze este recomandat să mergi imediat la un medic și să renunți să mai faci diferite proceduri de alungire a unghiilor cu gel. Marile speranțe în tratamentul melanomului subungual sunt puse pe imunoterapie și terapia genică. De exemplu, s-a demonstrat că administrarea de interferon, interleukină-2 sau factor de creștere care stimulează coloniile de granulocite-macrofage afectează favorabil prognosticul tratamentului, supraviețuirea globală crește, iar perioada fără recidivă este prelungită.

unghiile unei persoane care sufera de melanom

Spre deosebire de toate celelalte tumori maligne ale pielii, cu melanom subungual, insolația excesivă practic nu joacă niciun rol ca factor provocator în dezvoltarea bolii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *