Asociația Moașelor Independente a solicitat, într-o scrisoare transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor în cadrul instituțiilor de învățământ medical, arătând că această specializare a fost desființată din centrele universitare din țară și există riscul ca profesia să dispară în viitor
De altfel, România este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă, deși înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa. În acest sens, în cadrul „Studiului Sănătății Reproducerii”, realizat, în anul 2016, de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, s-a arătat o implicare redusă a asistenței primare în îngrijirea gravidei. Astfel, în 50 la sută din cazuri, medicul de familie nu a supravegheat gravidele, iar 1 din 5 mame nu a ajuns niciodată la doctor anterior nașterii. Din aceste cifre rezultă că 21 la sută nu au efectuat nicio consultație prenatală.
Redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor, solicitată ministrului Sănătății prin intermediul unei scrisori deschise
În discursul rostit în data de 3 octombrie 2022, cu prilejul deschiderii noului an universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe studenți să nu uite că trebuie să dea dovadă de empatie în interacțiunea lor cu pacienții. O zi mai târziu, pe 4 octombrie 2022, Melania Elena Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, i-a solicit lui Alexandru Rafila, prin intermediul unei scrisori, să redeschidă programele de educație și formare a moașelor în cadrul instituțiilor de învățământ medical.
„Și noi, moașele, ne dorim să oferim asta (n.r. – empatie) femeilor din România, dar nu o putem face. Profesia de moașă presupune dreptul de acces și exercitare a activităților, conform legii, în mod autonom, necondiționate sau delegate către alt personal medical, astfel cum sunt prevederile art. 7 din OUG nr. 144/2008, fiind o transpunere a legislației europene în domeniu. Însă, având în vedere Normele Metodologice aprobate prin Ordinul 1454/2014, în prezent, moașa își exercită activitatea de prestări servicii de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripția medicului sau cu condiția ca unul să poată interveni în orice moment. Astfel, autonomia și independența activităților profesiei de moașă nu mai există. În luna iunie 2022, am transmis observații și sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătății, prin care se propune modificarea și completarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1454/2014, însă, până în prezent, nu am primit niciun răspuns”, se arată în scrisoarea deschisă.
Meseria de moașă riscă să dispară în următorii ani
În scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătății se punctează faptul că România este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă, deși rata mortalității materne și infantile este extrem de mare.
„În prezent, există un singur program de educație pentru moașe la nivel național, în cadrul Universității «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deși înregistrează cele mai înalte rate ale mortalității materne și infantile din Europa, este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă (avem sub 500 de persoane licențiate ca moașă, numărul fiind în scădere). La extrema cealaltă, sistemele de sănătate ale țărilor nordice, spre exemplu, deținătoarele celor mai favorabili indici de sănătate reproductivă, consideră moașa ca fiind pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă și atribuie o atenție deosebită dezvoltării acestei profesii. Prin urmare, considerăm că este esențial să redeschideți programele de educație și formare a moașelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu acești specialiști, fapt care va determina o creștere a calității îngrijirilor acordate în domeniul sănătății materno-infantile, precum și o scădere a complicațiilor și a intervențiilor inutile și, implicit, va reduce și costurile în sistemul de sănătate românesc”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă ministrului Sănătății de către Asociația Moașelor Independente.
Melania Elena Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, solicită ministrului Sănătății o întâlnire de lucru în care să se discute despre redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor.