Prima pagină » Actualitate » Mediul de afaceri din România este incert din cauza impactului economic generat de pandemia de COVID-19
Mediul de afaceri din România este incert din cauza impactului economic generat de pandemia de COVID-19

Mediul de afaceri din România este incert din cauza impactului economic generat de pandemia de COVID-19

28 iul. 2021, 15:01,
George Cristian în Actualitate

Conform raportului întocmit de mai mulţi specialişti, mediul de afaceri din România se confruntă cu o incertitudine. În contextul în care pandemia de COVID-19 a generat un efect negativ asupra economiei, firmele romaneşti par să nu îşi revină atât de bine precum spun politicienii.

De altfel, numărul firmelor care au intrat în insolvență a crescu în 2021 cu 30% comparativ cu 2020. În prima jumătate din acest an au fost înregistrate insolventa a 3.076 de firme în timp ce în 2020 a fost înregistrate insolventa de 2.360 firme

Cele mai afectate firme sunt cele din HoReCa și Cultură&Divertisment

Conform raportului prezentat de firma mai jos menţionată, cele mai afectate sectoare de activitate s-au înregistrat în domeniul HoReCa și Cultură&Divertisment.

“Cea mai recentă ediție a raportului KeysFin Macro Update, ce sintetizează situația mediului economic și de business local ne arată că, deși în primă fază mediul de afaceri a reușit să facă față pandemiei de COVID-19, cu excepția sectoarelor HoReCa și Cultură & Divertisment, resursele încep să dispară. Managerii trebuie să fie foarte atenți la partenerii de afaceri, să aibă la îndemână soluții de reducere și de evitare a riscului comercial, să verifice în timp real datele financiare, procesele, insolvențele, riscurile asociate partenerilor, clienților și furnizorilor, pentru a lua cele mai corecte decizii și a evita pe cât posibil pierderile asociate plăților întârziate”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director.

Cele mai multe insolvențe din 2021, la fel ca și în anul precedent, au fost înregistrate în sectoarele Comerț (30,9%), Construcții (16,8%) și Industria prelucrătoare (12,6%). La polul opus se află Industria Extractivă, Energie & Gaze și Sănătate & Asistență socială, cu câte 0,3% din total.

În ceea ce privește distribuția geografică, în județele Maramureș, Giurgiu și Călărași s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale insolvențelor, cu ponderi cuprinse între 133% și 190%, în timp ce în județele Harghita (-52,9%), Constanța (-35,7%) și Bacău (-31,8%) s-au înregistrat cele mai mari scăderi, în primele șase luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Oficiului Naţional al Registrului Comerţului confirmă cercetarea făcută de firma privată

În timp ce premierul nu pierde nicio ocazie să cadă în ridicol, prin postările pe care le face pe reţelele de socializare, unele statistici arată şi partea mai puţin plăcută din România. Așadar, conform ONRC, sunt mii de firme care au intrat în insolventă iar creșterea este una uriașă! Este mai mare cu 30% decât anul precedent:

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 604, în creştere cu 42,79% faţă de intervalul ianuarie – iunie 2020, informează News.ro. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Cluj – cu 266 insolvenţe (plus 9,37%) şi Bihor – 244 (plus 6,16%).

Cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Harghita (8), Vaslui (12) şi Tulcea (13).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicată, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 932 (plus 37,87%), în construcţii – 509 (plus 36,83%) şi în industria prelucrătoare – 384 (29,29%). În iunie 2021 au fost înregistrate 556 insolvenţe, cele mai multe în Capitală (101) şi în judeţele Cluj (51) şi Iaşi (35).

Asta în timp ce premierul Florin Cîțu se laudă prin zeci de postări pe rețelele de socializare de faptul că România trece printr-o perioadă bună din punct de vedere economic. Totuși, specialiștii din domeniu par să îș contrazică. Ultimii care au făcut acest lucru au fost oficialii BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`