Prima pagină » Actualitate » Mediile şcolare la finalul semestrului întâi vor fi încheiate. Ce soluţii propune MEC
Mediile şcolare la finalul semestrului întâi vor fi încheiate. Ce soluţii propune MEC

Mediile şcolare la finalul semestrului întâi vor fi încheiate. Ce soluţii propune MEC

12 ian. 2021, 12:31,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministerul Educaţiei şi Cercetării susţine că mediile şcolare ale elevilor la finalul semestrului întâi vor fi încheiate. Pentru a nu rămâne cu mediile neîncheiate, Ministerul propune o serie de soluţii.

Aproximativ 65.000 de elevi riscă să rămână cu mediile neîncheiate pe semestrul I. Însă, situația nu va rămâne așa, promit autoritățile, care vin și cu o soluție.

În acest moment sunt de patru ori mai mulți elevi aflați în această situație, față de câți s-ar fi înregistrat într-un an obișnuit, în care orele s-ar fi desfășurat în sistemul clasic. Motivul principal al acestui nefericit record o reprezintă lipsa accesului la cursurile online, conform Ministerului Educației.

În contextul actual, Ministerul Educației şi Cercetării transmite faptul că în perioada următoare, cadrele didactice trebuie să organizeze planuri personalizate de lecții pentru fiecare disciplină, pentru a se putea recupera din materia pierdută. Mai mult decât atât, se prelungește termenul până la care elevilor aflați în această situație le pot fi încheiate mediile pe semestrul I, cu doar două note.

Soluții pentru încheierea mediilor

– Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice.

– Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea.

– Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul de ore alocate săptămânal fiecărei discipline.

Elevii au reînceput orele online ieri, 11 ianuarie 2021

Elevii au reînceput, luni, cursurile online din cadrul primului semestru al anului şcolar 2020-2021, după vacanţa de iarnă.

Anul şcolar 2020-2021 se structurează pe două semestre, care însumează 34 de săptămâni.

Semestrul I este cuprins între 14 septembrie 2020 şi 29 ianuarie 2021, iar semestrul al II-lea între 8 februarie şi 18 iunie 2021.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă, cea intersemestrială, este programată între 30 ianuarie şi 7 februarie, iar vacanţa de primăvară între 2 şi 11 aprilie (Paştele Catolic) şi între 30 aprilie şi 9 mai (Paştele Ortodox).

Vacanţa de vară va începe pe 18 iunie 2021.

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: „E absolut fezabil să se redeschidă pe 8 februarie“

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a discutat iar despre redeschiderea unităților de învățământ. Alexandru Rafila consideră că este absolut fezabil ca școlile să se redeschidă pe 8 februarie 2021, care menționează faptul că sprijină demersul ministrului Educației în acest sens.

„Este absolut fezabil. Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidență relativ redusă față de alte țări, a ținut școlile închise un an de zile. Lucrul ăsta nu mai poate să continue, nu atât din punct de vedere al procesului de învățământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii.

Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății, care spunea că nu se vor deschide școlile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste. Trebuie să ne lămurim: ori avem o situație epidemiologică gravă, pe care nu o cunoaștem și lucrul ăsta trebuie asumat, ori avem o situație epidemiologică total sub control, după numărul de teste efectuate și numărul de teste pozitive și atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuție legată de redeschiderea școlilor”, a mai spus Alexandru Rafila.”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *