Prima pagină » Cultural » Scriitori » Medievalistul Aurel Răduțiu a murit. Este doliu în lumea culturală!
Medievalistul Aurel Răduțiu a murit. Este doliu în lumea culturală!

Medievalistul Aurel Răduțiu a murit. Este doliu în lumea culturală!

10 dec. 2020, 09:10,
în Cultural

Este doliu în lumea culturală hunedoreană după ce medievalistul Aurel Răduțiu a murit. Distinsul profesor a condus un institut de cercetare în domeniu și a scris studii fundamentale pe teme ce țîn de istoria Transilvaniei. De asemenea a fost medievalist la Institutul de Istorie „George Barițiu” și la Arhivele Naționale din Cluj-Napoca.

De-a lungul vieții a condus timp de câteva decenii colectivul de istorie medie al institutului, anuarul instituției și a fost membru în Comitetul de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica a Academiei Române.

Medievalistul Aurel Răduțiu a murit

Aurel Răduțiu s-a înscris în tradiția cercetării arhivistice a acestuia, continuând-o și îmbogățindu-i strălucirea – a fost ales de colegii săi să conducă Institutul după eliberarea din decembrie 1989. După încheierea mandatului, a decis să-și încheie cariera la Arhivele Naționale, de care se simțea așa de apropiat, prin cercetările sale și editarea documentelor medievale ale Transilvaniei.

«L-am cunoscut încă din facultate, în ambianța profesorului Pompiliu Teodor, favorabilă tinerilor promițători «din sudul Transilvaniei», de unde proveneau amândoi, și mi-a îndrumat primii pași spre medievistica ardeleană, în care, pentru inițiere, socotea că sunt necesari șapte ani de muncă serioasă. Mă simt privilegiat și recunoscător să-l fi avut ca model de etică profesională și să mă bucur de prețuirea să statornică.

Omul de știință, cum este și istoricul, caută adevărul și, din acest punct de vedere, profilul său moral, maniera în care știe să ocolească compromisurile condiționează intrinsec calitatea muncii sale. Un detaliu biografic este elocvent și în cazul de față. Puțină lume mai știe că profesorul Răduțiu a refuzat să-și susțină teza de doctorat la acad. Pașcu, directorul Institutului, dintr-un motiv ce poate părea banal: apariția unui regulament aberant, care limita lucrările de acest fel la 200 de pagini, dactilografiate strâns pe ambele părți ale coalei etc.

„Am simțit că infamia mi se adresează mie personal!” mi-a mărturisit odată. Demnitatea lui ultragiată n-a putut suporta afrontul, cu toate riscurile care au decurs de acolo. Cred că se poate afirma și despre profesorul Răduțiu ceea ce inspirat s-a afirmat odinioară despre modelul său David Prodan: „Asemenea oameni au fost rari în România”.

Suntem azi triști și mai „săraci de dânsul”, vorba cronicarului, însă, moștenirea și darurile personalității sale ne vor lumina multă vreme de aci înainte!», scria pe pagina de socializare director al Arhivelor Naţionale din România, prof dr. Ioan Drăgan.

Cum se caracteriza Aurel Răduțiu

Celebrul medievalist Aurel Răduțiu a murit. Într-o autocaracterizare din anul 2019 acesta scria.

Născut la Deva, în anul 1936. Studii gimnaziale la Orăștie și liceale la Deva, cu bacalaureat în 1954. Studii superioare la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj Napoca, secția română-istorie, în anii 1955-1960. Profesor stagiar la Liceul teoretic din Lupeni, județul Hunedoara, în anii 1960-1962. Cercetător științific (cu examen concurs) la Institutul istoric și arheologie din Cluj Napoca în anii 1990-1995. Aici, din 1969, șeful sectorului de istorie medievală și Director al Institutului, în anii 1990-1995. Inspector de specialitate la Direcția județeană Cluj, a Arhivelor Naționale , în anii 1996-2000. Pensionat la cerere, cu data de 1 februarie 2000.

Cercetări referitoare la Transilvania în epoca medievală și premodernă.

Coautor la colecția Documenta Romaniae Istorica. C Transilvania, volumul X-XIV ( 1351-1375), publicate la Editura Academiei.

Coordonator și coautor, autorul Introducerii la Glosar de latină medievală, I, A-C, Editura Academiei, 2010, XX+ 694 p.

A inițiat și publicat (în colaborare cu L. Gyemant , lucrări necesare – că instrumente de lucru – referitoare la: actele oficiale privind Transilvania, tipărite în limba română(1701-1847);

Variantele în limba română a memoriului „Supplex libellus Valachorum”;

Repertoriul izvoarelor statistice privind Transilvania, 1690-1847;

Autor a numeroase studii cu privire la istoria istoriografie românești, cu deosebire la viața și opera istoricului David Prodan.

Coautor la marile lucrări de sinteză de istoria românilor: Istoria României, Transilvania, volumul I, apărut în 1997 și la Istoria românilor, tratatul Academiei, volumul VI, apărut în 2002 și reeditat în 2012. În ultimii ani, cercetări privitoare la istoria din Romos.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Acești nativi devin de nerecunoscut. Se schimbă în totalitate
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025