Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, crede că masca de protecție trebuie purtată mereu, mai ales atunci când ne aflăm într-o zonă aglomerată sau când ne întâlnim cu o persoană. El a declarat că singura soluție de a ne proteja de COVID-19 este masca.
”În spațiul deschis, dacă ne aflăm singuri nu trebuie să purtăm mască, dar acolo unde ne întâlnim să stăm la povești cu cineva sau e o zonă aglomerată unde există riscul ca cineva să-ți tușească în față, acolo trebuie purtată mască. Este singura soluție de a ne proteja”, a declarat, joi, la Digi24 medicul Virgil Musta.
Virgil Musta recomandă pacienților fără simptome să rămână la domiciliu
Conform medicului, este recomandat ca persoanele asimptomatice să stea acasă.
”Medicii de familie vor primi setul de întrebări pe care să le pună zilnic pacienților și funcție de răspunsuri și de criteriile de severitate vor îndruma pacienții spre clinicile de boli infecțioase dacă prezintă forme de agravare a bolii. Ceilalți, care prezintă astfel de semne, sunt îndrumați să fie evaluați în spitale”.
El sfătuiește ca toată lumea să beneficieze de multă odihnă, de o dietă sănătoasă și de administrarea unor vitamine, pentru ca organismul să lupte cu ușurință împotriva noului coronavirus. Mai mult decât atât, medicul aduce în discuție și anticoagulantul, care este benefic doar în cazul persoanelor care prezintă simptome.
„Evident, nu „se îngrașă porcul în ajun” și nici nu veți avea sistemul imunitar turat la maximum doar după ce ați mâncat câteva lămâi. E nevoie de timp. Însă odihnă, o alimentație bună și administrarea unor vitamine pot ajuta enorm în procesul de recuperare.”
„Anticoagulantul este recomandat la formele ușoare. La asimptomatici nu este cazul. Ei trebuie să ia vitamine (zinc, seleniu), care îmbunătățesc imunitatea organismului”, a declarat dr. Virgil Musta, citat de ziare.com.
Virgil Musta, despre ce să facă un pacient asimptomatic, izolat la domiciliu
Medicul recomandă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, care conțin multe vitamine și minerale. De asemenea, persoanele izolate la domiciliu pot solicita unor apropiați să le aducă la ușă fructe de pădure, care conferă o imunitate puternică, în combinație cu miere sau cu polen. Totodată, el sfătuiește pe toată lumea să își mențină un tonus ridicat și să nu lase gândurile negative să le acapareze mintea.
„Mâncați multe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale, cereți unui apropiat să vă aducă de la piață și să vă lase la ușă fructe de pădure (cătină, aronia, merișoare, afine) pe care să le combinați cu miere, cu polen.
De asemenea, încercați să vă păstrați optimismul. „Am observat că pacienții care sunt foarte fricoși, anxioși sau depresivi au o evoluție mai severă a bolii. Eu recomand să aibă încredere în medicii de familie și în noi, specialiștii, și să nu fie stresați de boală pentru că în marea majoritate pacienții evoluează bine”, dă asigurări medicul timișorean.
Suntem în pragul de a ajunge în situația Italiei
Medicul face un anunț îngrijorător: mai avem foarte puțin și ajungem în situația Italiei de la începutul pandemiei.
„Nu mai sunt locuri la nivelul ATI, ne batem pentru aceste locuri. Mai avem doar foarte puține locuri în spitalele suport. Asta înseamnă că în curând nu vom mai avea unde să internăm pacienții care au nevoie de terapie, de oxigen. Suntem în pragul de a ajunge în situația Italiei, unde pacienții mureau la domiciliu pentru că nu mai aveau unde să se interneze. Și vor fi drame în familii pe care să știți că noi începem deja să le simțim”.