Prima pagină » Actualitate » Medicul Virgil Musta susține că oricine poate fi considerat infectat și ne poate îmbolnăvi!

Medicul Virgil Musta susține că oricine poate fi considerat infectat și ne poate îmbolnăvi!

09 oct. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“, susține că oricine poate fi considerat infectat și ne poate îmbolnăvi.

Virgil Musta a declarat că  s-a ajuns la un nivel de infectare atât de mare, încât orice persoană cu care ne întâlnim poate fi considerată posibil infectată și poate reprezenta un risc.

„Asistăm la drame în familie, unde nu mai avem unde interna cazuri grave. Aparținătorii insistă foarte mult ca pacienții să fie internați, dar noi nu mai avem locuri. Această presiune face ca și medicii să fie foarte obosiți, tracasați, să aibă probleme în a-și desfășura în mod eficient actul medical.

Dacă acum trei luni riscul de a te întâlni cu o persoană bolnavă nu era foarte mare, acum putem considera ca orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi. Trebuie să purtăm masca permanent, când ne întâlnim cu cineva”, a declarat medicul Virgil Musta.

Virgil Musta, despre rata de infectare: „S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării“

Șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș“ a explicat că rata de infectare a crescut în România, dar și la nivel de Europa, pentru că măsurile de relaxare au fost percepute greșit.

„S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării, lumea consideră că dacă ești relaxat nu trebuie să respecți regulile. Nu este adevărat”, a precizat Virgil Musta.

„Dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul”

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a lansat un avertisment astăzi în legătură cu numărul mare de cazuri noi de infectări. Virgil Musta susține că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine tratează și pe cine nu.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă”, a declarat Virgil Musta.

„Paharul s-a umplut“

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara susține nu știe ce se va face în continuare în condițiile în care secțiile de ATI sunt pline.

„Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese”, a precizat Virgil Musta.

Secțiile de ATI sunt la nivel maxim

Medicul susține că spitalele sunt deja pline în multe zone ale țării.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”, a menționat Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`