Prima pagină » Actualitate » Medicul Virgil Musta: „O zi de spitalizare poate salva viaţa pacienților infectați cu coronavirus“
Medicul Virgil Musta: „O zi de spitalizare poate salva viaţa pacienților infectați cu coronavirus“

Medicul Virgil Musta: „O zi de spitalizare poate salva viaţa pacienților infectați cu coronavirus“

19 aug. 2020, 17:38,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Șeful secției Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, medicul Virgil Musta, a declarat că o zi de spitalizare a pacienţilor care sunt testaţi pozitiv cu COVID-19 le poate salva viaţa.

„Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta: Fără tratament, boala ar evolua rapid

Medicul timișorean a precizat că acestor pacienţi li se administrează imediat tratamente personalizate împotriva bolii, fără de care maladia poate evolua rapid spre forme severe.

„Orice persoană depistată ca fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minimum 24 de ore în spital pentru evaluare, perioadă în care i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19.

În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific“, precizează Virgil Musta, care adaugă că în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.

Elementele care arată că boala se va agrava

Medicul de la Spitalul „Victor Babeș“ din Timișoara a vorbit despre elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

„Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a explicat medicul infecţionist Virgil Musta.

Sunt oameni care nu cred în virus, nici măcar după ce s-au îmbolnăvit

Medicul s-a arătat deranjat de faptul că unii oameni nu cred în virus, nici măcar după ce s-au îmbolnăvit. Șeful de secție de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta aduce în discuție întâmplările prin care a trecut de la începutul pandemiei și până acum. Unii pacienți nu credeau că au virusul, nici măcar când urmau tratament pentru vindecarea lui.

„Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală…. Eu am speranţa că lumea a început să înţeleagă.

Am văzut şi o statistică că 75% din oameni înţeleg că este pandemie şi că e nevoie să respectăm nişte reguli. Asta îmi dă speranţă că la un moment dat, când lumea va vedea în ce situaţie suntem, se vor menţine regulile, astfel încât să nu ne mai îmbolnăvim” a spus medicul Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`