Prima pagină » Actualitate » Medicul Virgil Musta, despre reducerea cazurilor de Covid-19: „Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni”
Medicul Virgil Musta, despre reducerea cazurilor de Covid-19: „Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni”

Medicul Virgil Musta, despre reducerea cazurilor de Covid-19: „Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni”

02 aug. 2020, 17:31,
BZI.ro, în Actualitate

Medicul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune că măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului trebuiau luate mai devreme, înainte ca numărul cazurilor să o ia pe panta ascendentă. În situația actuală, trebuie să mai așteptăm pentru reducerea cazurilor, cu condiția să fie impuse măsuri.

„Numărul de pacienți internați la Terapie Intensivă rămâne mare, arată cifrele. Există o proporție între numărul de pacienți critici și numărul de decese. Statistica este la fel peste tot în lume și nu înșeală”, a comentat dr. Virgil Musta numărul de cazuri de coronavirus anunțat duminică de autorități.

Măsurile trebuie să fie rapide, stricte și riguroase

El spune că trebuie luate „măsuri foarte rapide, stricte și riguroase” și completează că, de fapt, măsurile ar fi trebuit luate mai din timp.

„Ideal era ca măsurile să fi fost luate mai devreme, înainte că epidemia să revină cu atâta putere. Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni vom avea o reducere a cazurilor”, estimează medicul.

Totodată, Virgil Musta arată că este adeptul măsurilor locale, adaptate la specificul fiecărei zone afectate de coronavirus.

„Este mai responsabil să facem măsuri individuale în anumite zone, decât să creăm reguli generale, care în anumite zone să nu fie necesasre și să perturbe activitatea”, a mai precizat Virgil Musta.

Duminică intră în vigoare o serie de reguli privind reducerea programului la baruri și terase în mai multe județe din țară și în București, măsuri decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

De asemenea, în aproape jumătate din țară autoritățile locale au introdus obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise aglomerate.

Pe lângă această, mai multe localități din țară au fost puse în carantină, cu limitarea drastică a deplasărilor în și din localitățile respective.

Cazuri Covid-19 la nivel național

Până astăzi, 2 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 53.186 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

27.592 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.777 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2413 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 1.08.2020 (10:00) – 2.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 34 de decese (22 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mehedinți, Prahova, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 34 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.530. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 412 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.240.273 de teste. Dintre acestea 14.215 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 5.690 la cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *