Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Infecțioase de la Spitalul de Victor Babeș din Timișoara, a lansat un chestionar online cu întrebări pentru părinți și copii. Virgil Musta susține că rolul acestui chestionar este de a le oferi părinților și copiilor informații privind șansele pe care le au să se infecteze cu coronavirus. Completarea lui durează doar două minute.
„Cu toții suntem îngrijorați de acest risc, cel al infectării cu noul coronavirus și uneori decizia de a trimite copilul la școală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esențial în evoluția ulterioară a evenimentelor.”, a declarat doctorul Virgil Musta.
Medicul Virgil Musta a lansat un chestionar online pentru copii și părinți
Coordonatorul proiectului „Conectați pentru sănătate în timpul pandemiei de COVID 19″, Virgil Musta, a realizat chestionarul online ce reprezintă un instrument de sprijin pentru părinți în momentul luării deciziei de a trimite sau nu copilul la școală. Chestionarul a fost gândit ca fiind un triaj online epidemiologic ce se recomandă a fi realizat zilnic. Completarea lui nu durează mai mult de două minute.
Chestionarul cuprinde câteva date de identificare ale părintelui, dar și vârsta copilului. Mai multe întrebări sunt legate de contactele pe care le-a avut copilul în ultimele 14 zile și de prezența în ultimele două săptămâni a unor simptome asociate infecției cu noul coronavirus. O întrebare din cadrul chestionarului online este legată de posibilele boli cronice pe care le-ar putea avea copilul, avand drept consecință o forma severă în cazul unei infecții cu SARS CoV 2. În urma completării formularului, sunt oferite mai multe recomandări.
Chestionarul poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme
Șeful Secției de Infecțioase de la Spitalul de Victor Babeș din Timișoara este de părere că acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme.
„Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităților sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme. Să nu ajungem să acționam când e prea târziu.”, a precizat Virgil Musta.
Formularul poate fi accesat folosind următorul link: http://fundatiaprofilaxis.ro/infopandemie-scoala/.
Începerea școlii nu poate garanta zero riscuri!
Referitor la începerea școlii, medicul Virgil Musta consideră că nu pot exista „zero riscuri“ în legătură cu apariția de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Medicul susține că educația realizată la școală este evident pentru dezvoltarea copiilor.
„Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie“, susține medicul Virgil Musta.