Prima pagină » National » Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre transmiterea tulpinei Delta a COVID-19: „Important e ca această transmitere să nu devină una intensă”
Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre transmiterea tulpinei Delta a COVID-19:

Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre transmiterea tulpinei Delta a COVID-19: „Important e ca această transmitere să nu devină una intensă”

01 iul. 2021, 22:30,
în National

După ce a anunţat că tulpina Delta a COVID este mai contagioasă decât cea britanică, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit, joi, în exclusivitate la Antena 3, despre cum putem ţine sub control circulaţia virusului. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a intervenit prin telefon în cadrul emisunuii „În faţa naţiunii”, unde a vorbit cu Sabina Iosub despre particularităţle noii tulpini de coronavirus (Delta).

Medicul Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre situaţia din județul Argeș, acolo unde INSP transmite că „există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comune învecinate”.

„În momentul de faţă, rata de vaccinare la nivelul judeţului Argeş este de circa 24%. Practic, în raport cu media naţională este similară, însă, totuşi, nu este o rată de acoperire vaccinală suficientă încât să putem limita transmiterea infecţiei cu SARS CoV-2, mai ales când vorbim de o tulpină cu contagiozitate atât de ridicată și față de care, activitatea neutralizantă a anticorpilor de la trecerea prin boală este redusă, existând un risc chiar de reinfecție la persoanele care au făcut inițial infecția cu SARS CoV-2, între 20 și 50%. Acestea sunt datele recente analizate invitro.

De asemenea, persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză, nu au nivel de protecţie ridicat. Tocmai de aceea, cred că e important, atâta timp cât avem cazuri care nu au legătură epidemiologică în ceea ce priveşte infecţia cu această variantă Delta, care nu sunt cazuri de import, care nu sunt cazuri dobândite în urma unui contact cu o persoană care a călătorit în ţări cu prevalenţă crescută. Asta dovedeşte transmiterea la nivelul localităţilor respective, ceea ce înseamnă transmitere comunitară.

Important e ca această transmitere să nu devină una intensă, să nu genereze cazuri secundare. Până la urmă, oamenii trebuie să înţeleagă că masca de protecţie este cea care ne protejează faţă de toate tipurile de variante virale circulante şi pe termen lung, vaccinarea rămâne singura soluţie pe care noi o avem, din fericire la îndemână şi ne putem proteja faţă de această îmbolnăvire.

În momentul de faţă, toate datele arată că schema completă a ratei de vaccinare îţi oferă beneficii semnificative în ceea ce priveşte boala simptomatică, riscul de spitalizare şi riscul de deces. Practic, vorbim de o protecţie de peste 90% faţă de complicaţiile bolii şi faţă de riscul de internare. Sunt date care provin din viaţa de zi cu zi din Marea Britanie, unde există în momentul de faţă o creştere importantă a numărului de cazuri de infecţie cu varianta Delta şi unde rata de vaccinare în populaţie adultă este ridicată, ceea ce înseamnă că, în paralel cu creşterea numărului de cazuri, din fericire, nu a crescut numărul celor internaţi şi nu a crescut numărul de decese”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`