Prima pagină » Actualitate » Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut clarificări cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca
Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut clarificări cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut clarificări cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca

11 mart. 2021, 00:10,
în Actualitate

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a vorbit joi, 11 martie 2021, despre ce ar trebui să facă persoanele care s-au vaccinat cu lotul ABV 2856 al vaccinului AstraZeneca. Vă reamintim că acest lot a fost carantinat în Italia după ce mai multe persoane au decedat după administrarea acestuia.

Peste 77.000 de români au primit doza din acest lot de vaccinuri. În România în campania de vaccinare vor fi folosite în continuare vaccinurile făcute de AstraZeneca dar din alte loturi.

„În primul rand, să nu intrăm panică! Cât timp sănătatea este bună, cât nu apar modificări cu simptome noi, oameni trebuie să fie liniștiți. Nu există o recomandare particulară în acest caz.

Nu luăm anticoagulante, nici antiagregante (în condițiile în care decesele suspecte au avut legătură cu probleme de coagulare a sângelui, n.r.). Stilul de viață rămâne același. Luăm legătura cu medicul de familie la momentul în care apaare o modificare în starea de sănătate, indiferent de natura ei”, a spus medicul.

Medicul Valeriu Gheorghiță: „Cei din Austria au spus că nu recomandă sistarea vaccinării cu AstraZeneca”

Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat că există șanse foarte mici să se confirme o relație de cauzalitate între decesele de după vaccinarea cu AstraZeneca în Austria sau Italia și serul care a fost dezvoltat de campania anglo-suedeză.

„I-am întrebat pe cei din Austria care este opinia lor. Au spus că nu recomandă sistarea vaccinării cu AstraZeneca. Ei au pus în carantină doar acel lot (ABV 5300, un alt lot decât cel semnalat în Italia, n.r.). Nu am reușit să luăm legătura cu colegii din italia (unde în urma vaccinării au fost semnalate patru decese, n.r.).

Decizia de suspendare în statele care au anunțat acest lucru este individuală, pentru fiecare stat european. Agenția Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii care să sugereze cauzalitate”, a precizat el.

Despre vaccinarea românilor cu serul dezvoltat de compania Johnson & Johnson, Valeriu Gheorghiță a afirmat că va fi posibiliă „foarte probabil, din a doua jumătate a lunii aprilie. Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat de joi pentru utilizare în U.E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *