Prima pagină » Local » Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru cei care aleg să țină postul Paștelui
Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru cei care aleg să țină postul Paștelui

Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru cei care aleg să țină postul Paștelui

07 mart. 2022, 08:06,
în Local

Medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi pentru persoanele care doresc să țină postul Paștelui. Recunoscu pentru faptul că este unul dintre cele mai dure, postul Paștelui începe pe data de 7 martie 2022. Medicul ieșean recomandă un regim alimentar echilibrat și atrage atenţia asupra riscurilor asupra sănătății persoanelor care doresc să țină cel mai restrictiv şi lung post de peste an.

Asta în condițiile în care postul Paștelui vine la pachet cu multe restricții dar și tradiții și obiceiuri populare. De exemplu, postul Paștelui este împărțit în două: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare. Oricum, tradițile arată că postul Paștelui durează 40 de zile ținută de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de începerea activității

 

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra riscurilor de sănătate pentru cei care țin postul Paștelui

Medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva riscuri la care se expun persoanele care doresc să țină postul Paștelui. Cel mai important aspect este cel al postului care este ţinut cu strictețe fără că persoanele să tină cont de faptul că sunt condiţii individuale care ar putea declanșa evoluția unor diferite stări patologice care există deja:

Ce pățiți dacă postiți: riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

Iată un regim echilibrat pentru postul Paștelui

Postul Paștelui poate fi ţinut cu respectarea tuturor factorilor cheie pentru o viață sănătoasă. Pentru a evita orice neplăcere cauzată de strictețea postului trebuie să avem un regim alimentar echilibrat. Pe masă nu trebuie să lipsească cartofii, cerealele integrale, fructele sau soia. O altă necesitate pentru organism este orarul de masă care trebuie respectat pentru a evita hipoglicemiile:

B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri şi margarine vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Ce trebuie să reținem când vorbim despre postul Paștelui

În încheierea postării, medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi pe care trebuie să le reținem pentru a ţine un post al Paștelui care să ne ferească de prezențe la UPU:

1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!

Așadar, pentru a evita situațiile neplăcute este bine de știut sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru postul Paștelui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`